Kemény és ijesztő negyedik hullám jöhet Szlávik János szerint, a delta variánst meg kell állítani

El kell gondolkozni azon, hogyan lehet megállítani a delta variánst - jelentette ki Szlávik János infektológus főorvos a TV2 műsorában. Szerinte a delta variáns súlyosságát nehéz megállapítani, de veszélyesebb lehet a fiatalokra. A negyedik hullám a sok eset miatt lehet ijesztő és kemény, de a kórházakon már nem lesz akkora terhelés.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210818/kemeny-es-ijeszto-negyedik-hu...

Magyarországon és a környező országokban is lassan elkezdett emelkedni az esetek száma, és ez aggasztja a szakértőket. A lassú emelkedés is emelkedés, és három városban már a szennyvízben mért víruskoncentráció is elkezdett emelkedni.

ÚGYHOGY EL KELL AZON GONDOLKOZNI, HOGY MILYEN INTÉZKEDÉSEKET KELL TENNI, HOGY PRÓBÁLJUK MEGÁLLÍTANI A DELTA VARIÁNST.

A mostani betegekre is jellemző, hogy az idősebbek kerülnek kórházba, de egyre több a fiatal, ők viszont nem kerülnek kórházba, hiszen ők nem lesznek olyan súlyos betegek. Az esetszám-növekedés mögött főleg családok, külföldről hazatérő fiatalabbak vannak. Ősszel, az iskolák nyitásakor a fiatalok között elkezdhet terjedni a járvány, ezt látni lehet néhány országban.

Itthon kórházba leginkább oltatlanok kerülnek be, nagyon kevés olyan ember van, aki két három héttel a két oltás felvételét követően megbetegszik, de ha megbetegszik is, akkor sem olyan súlyosan, mint az oltatlanok, és ez a delta mutánsra is igaz.

Azt, hogy a delta mutáns mennyire súlyos betegséget okoz, nehéz megállapítani.

A delta ragályosabb, és azért is terjed a fiatalok körében, mert ők nagyobb részt oltatlanok, a súlyosságát tekintve egyes amerikai példákat tekintve veszélyesebb a fiatalokra.

A harmadik oltást azoknak ajánlják, akiknek valamilyen immunhiányuk van, pl. daganatos betegség vagy szervátültetettek, de természetesen a harmadik oltás lehetősége nyitott, az oltóorvossal lehet konzultáni erről.

 Fontos járványügyi jelentősége van annak is, hogy sok a tünetmentes fertőzött. Aki oltott, és fertőzött delta variánssal, úgy is továbbadhatja a betegséget, hogy nem is tudja, hogy fertőzött.

Sok olyan esetet látni, amikor külföldről hozzák be a betegséget. Logikus, ha a szomszédaink között lesz olyan ország, ahol magas lesz az esetszám, az veszélyt fog jelenteni. Látni az irányt, több közép-európai ország próbál valamit tenni, de nem lezárni, és ez nagyon fontos. Nem az a lényeg, hogy bezárjuk a szállodákat, éttermeket, iskolákat, hanem máshogy próbáljuk megállítani a járványt.

PÉLDÁUL AZZAL, HOGY CSAK AZOK SZÁMÁRA ENGEDÜNK MEG VALAMIT, AKINEK MEGVAN AZ OLTÁSI IGAZOLVÁNYA.

Lehet, hogy lesz egy olyan pillanat, amikor a maszkviselést vissza kell hozni. A delta mutáns is úgy terjed, mint a korábbi variánsok. És esetenként olyanoknál is, akik be vannak oltva, akkor viszont képtelenség másképpen megakadályozni.

A negyedik hullám a sok esett miatt lehet kemény. Ijesztő lehet, hogy sok eset lesz, többnyire fiatalok. De a kórházak szempontjából nem hiszem, hogy olyan terhelés lesz. Nem lehet olyan hullám már, mint a korábbiak

- jelentette ki a főorvos.

Jelenleg bár kissé emelkednek, még alacsonyak az esetszámok a régiónkban, ezekből még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. Szlávik annyit megjegyzett, hogy nem biztos, hogy ez így marad szeptember-októberben.

(TV2)

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.
Brüsszeli látogatása során, ígéretéhez híven a híres ereszcsatornát is útba ejtette Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.
2021.november 11.
Megnyílt az út az előtt, hogy a kormány úgynevezett "gyermekvédelmi" népszavazási kérdéseiről a jövő tavaszi országgyűlési választásokkal egy napon dönthessenek a választók.
2021.november 10.
Az előválasztás megítélésének döntő, történelmi szempontja az lesz, hogy végül sikerül-e a segítségével a Fidesz rendszerét lebontani. Ez még előttünk áll, vannak rá biztató jelek, de sokakban kétségek is.
2021.november 7.
Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.