Karkötő jelezheti előre az epilepsziás rohamot

Egy új eszköz és a hozzá kapcsolódó eljárás életeket menthet.

https://sg.hu/cikkek/it-tech/147697/karkoto-jelezheti-elore-az-epilepszi...

A Mayo Clinic kutatói által kidolgozott új eljárásnak köszönhetően jobban előrejelezhetők az epilepsziás rohamok. A megalkotott karkötő tesztjei sikeresek voltak, a figyelmeztetéseket általában 30 perccel a roham előtt megkapták a felhasználók. A szakértők a betegek csuklójára rögzítették az eszközt, majd azt 6-12 hónapig hordaniuk kellett és így sikerült azonosítani a személyes epilepsziás rohammintákat. A megoldás arányosan hatból öt páciens esetében kiválóan működött.

Benjamin Brinkmann, a tudósok egyike kijelentette, hogy bebizonyosodott, hogy egy a csuklón hordott készülék megbízható előrejelzéseket tud adni anélkül, hogy ehhez közvetlenül mérni kellene az agytevékenységet. A projektben résztvevő, a gyógyszeres kezelésre nem reagáló betegek egy beültethető egységet kaptak az idegstimulációhoz, amely mérte az elektromos agytevékenységet, továbbá két karkötőt és egy táblagépet az adatok naponta való feltöltéséhez. Minden páciens egy karkötőt hordott, miközben a másik terméket töltötte.

Az összegyűjtött információk között voltak a bőr elektromos tulajdonságai, a testhőmérséklet, a szívfrekvencia és a mozgásokat követő gyorsulásmérés. Az adatokat neurális hálózatok és mesterséges intelligencia segítségével elemezték ki. A szakemberek a publikálták az eredményeiket.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.
Brüsszeli látogatása során, ígéretéhez híven a híres ereszcsatornát is útba ejtette Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.
2021.november 11.
Megnyílt az út az előtt, hogy a kormány úgynevezett "gyermekvédelmi" népszavazási kérdéseiről a jövő tavaszi országgyűlési választásokkal egy napon dönthessenek a választók.
2021.november 10.
Az előválasztás megítélésének döntő, történelmi szempontja az lesz, hogy végül sikerül-e a segítségével a Fidesz rendszerét lebontani. Ez még előttünk áll, vannak rá biztató jelek, de sokakban kétségek is.
2021.november 7.
Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.