Karácsony: Vagy a főváros marad talpon, vagy a kormány

Karácsony Gergely délelőtt bejelentette: a Diákváros ellehetetlenítése miatt megvétózza az atlétikai világbajnokságot. A Megbeszéljükben hozzátette: nem tud sok esélyt adni ennek a kormánynak, mert eljátszották a bizalmat. A Diákváros nemcsak a budapestieknek fontos, hanem az egész országnak, és ahhoz nem tud asszisztálni, hogy ehelyett egy közpénzpazarló, káros beruházás valósuljon meg. Azt is mondta: „a várost az utolsó leheletünkig védjük”, de hosszú távon ilyen kormányzati hozzáállás mellett nem tudnak működni.

https://www.klubradio.hu/adasok/karacsony-vagy-a-fovaros-marad-talpon-va...

Karácsony Gergely főpolgármestert először arról kérdeztük, mennyire gondolja hatásosnak a vétót, és mennyire hiszi, hogy enged majd a kormány.

 

Azt mondta: nem tud sok esélyt adni ennek a kormánynak, mert eljátszották a bizalmat. Van egy pont, amikor az ember (akkor is, ha kompromisszumkész), már nem tehet mást, mint hogy borítja az asztalt. Örülne, ha diákváros és atlétikai vb is lenne, de a budapestiek azért választották meg, hogy a város érdekeit képviselje.

És a Diákváros nemcsak a budapestieknek fontos, hanem az egész országnak. Ahhoz pedig nem tud asszisztálni, hogy ehelyett egy „közpénzpazarló, káros” beruházás valósuljon meg az ország egyik legértékesebb telkén?. A parlament elfogadta a vonatkozó törvényeket, amelyek ellentétesek a kormány és a főváros közötti 2019-es megállapodással.

De van még remény, mert „azt csiripelik a verebek, hogy a kínai fél ezt elengedte”, őket annyira nem érdekli, inkább a magyar kormány próbálkozik Kínában. Szerinte ezzel együtt is lépni kellett. „Nem vagyok asztalra csapkodós típus, de most ez volt az erkölcsileg helyes megoldás” – fűzte hozzá.

„Vagy a főváros marad talpon, vagy a kormány”

Közölte: a fővárosnak járó, törvényben meghatározott összegeket ki kell fizetnie a kormánynak. De eddig még a budapesti közösségi közlekedés országos súlyához képest nevetségesen alacsony 12 milliárdot se kapták meg. Karácsony Gergely közölte: nem fűz már komoly reményt az ehhez a kormányhoz fűződő viszonyoz, ezért is indult el az ellenzéki előválasztáson. „A várost az utolsó leheletünkig védjük”, de hosszú távon ilyen kormányzati hozzáállás mellett nem tudnak működni. „Nehéz úgy egyeztetni kommunikálni, hogy valaki fojtogat minket” – fogalmazott Karácsony Gergely, aki szerint olyan kormány uralkodik Magyarországon, amely a budapestiek által megszavazott vezetés „politikai halálát kívánja”.

Ahhoz képest, hogy a járvány, a válság és a kormányzati megszorítások mennyit vettek el tőlük, ebből viszonylag keveset érzékelhettek a budapestiek, mert nem akarták őket büntetni mások hibái miatt. „Vagy a fővárosi önkormányzat marad talpon, vagy a kormány, nagyjából így néz ki 2022”. Megismételte: mindent megtesznek, hogy „féllábon is kihúzzuk” a választásokig, de utána nem lesz finanszírozható az önkormányzat. Kormányváltásra van szükség, mert egészen extrém elvonásoknak vannak kitéve – hangsúlyozta.

Bejelentések

Közölte: választási ígérete volt a 14 éven aluliak ingyenes tömegközlekedése, szintén erkölcsi kérdés, hogy teljesítsék. Új motivációt szeretnének adni a közösségi közlekedés használatára, és az is biztosan sok családnak segít, ha iskolakezdéskor nem kell bérletre költeniük. Ami kiesést ez okoz, az az egyszázad része annak, amit a pandémia miatt el kellett szenvedni – közölte. A főpolgármester beszélt a többi bejelentésről is, amelyet a nap folyamán megtett.

Előválasztás

„A Fidesz már szavazott az ellenzéki előválasztáson” – fogalmazott Karácsony Gergely. Hozzátette: bár más politikusok is kapják a figyelmet a „lakájmédiától”, szerinte az ő miniszterelnök-jelöltségét akarják leginkább elkerülni, ezért támadják egyre nagyobb intenzitással. „Golyóálló vagyok” – mondta, végigcsinálta a 2019-es önkormányzati választást is rengeteg lejáratással, és, ha úgy tetszik, büszke is arra, hogy ilyen nagy figyelmet szentelnek neki. 

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.
Brüsszeli látogatása során, ígéretéhez híven a híres ereszcsatornát is útba ejtette Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.
2021.november 11.
Megnyílt az út az előtt, hogy a kormány úgynevezett "gyermekvédelmi" népszavazási kérdéseiről a jövő tavaszi országgyűlési választásokkal egy napon dönthessenek a választók.
2021.november 10.
Az előválasztás megítélésének döntő, történelmi szempontja az lesz, hogy végül sikerül-e a segítségével a Fidesz rendszerét lebontani. Ez még előttünk áll, vannak rá biztató jelek, de sokakban kétségek is.
2021.november 7.
Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.