Karácsony: kötelező lesz a maszkhasználat a fővárosi intézményekben, a mozikban és színházakban is

Rendkívüli, november elsejétől hatályos intézkedéseket jelentett be Karácsony Gergely, főpolgármester a romló járványügyi mutatókra hivatkozva.

https://24.hu/belfold/2021/10/28/fovaros-kotelezo-maszk-belter/?fbclid=I...

Mi is megírtuk: Gulyás Gergely miniszter délelőtt novembertől kötelező maszkhasználatot jelentett be a tömegközlekedési eszközökre, de arról is döntött a kormány, hogy a munkaadók jogot kapnak arra, hogy a munkavállalóiknak kötelezően előírják a védőoltást, illetve az egészségügyi intézményekben pedig látogatási tilalmat vezetnek be.

Karácsony azt írta közösségi oldalán:

Ismét gyáva és kétszínű a kormány járványkezelése, pont azt teszi, aminek elkerülésére a 3. hullám után felhívtuk a figyelmét: késve lép, hárítja a felelősséget, a hatalmi szempontjait jó adag cinizmussal az emberek védelme elé sorolja. A forgatókönyv ismert a 3. hullám idejéről: Budapest dönt, a kormány kritizálja a fővárosi döntéseket, majd a kormány a főváros után kullog. A járványban nagy árat fizetett az ország emiatt a kormányzati hozzáállás miatt, itt lenne az ideje változtatni.

A főpolgármester szerint a közösségi közlekedésben „a hétfőn megfogalmazott ajánlásunk után november elsejétől kötelező a maszkhasználat.”

Tudni kell azonban, hogy a járvány terjedése szempontjából korántsem a közösségi közlekedés a legveszélyeztetettebb (a mellékelt ábrán látható, melyek a fertőzés fő kiindulópontjai), ezért kezdeményezem a kormánynál, hogy a romló járványügyi adatok miatt rendelje el a beltéri maszkhasználatot. Azoknál a fővárosi intézményeknél, ahol erre jogszabályi lehetőségünk van – ilyenek a fővárosi színházak, mozik például –, főpolgármesteri hatáskörben elrendelem a beltéri kötelező maszkhasználatot november elsejétől.

Utóbbi egyébként a könyvtárakra is vonatkozik. Hozzátette: „A kormány úgy próbálja meg a munkaadókra és az önkormányzatokra tolni a felelősséget, hogy információt továbbra sem osztanak meg, egyeztetésekre eddig nem voltak hajlandóak. Ezért kezdeményezem, hogy a ma bejelentett kormánydöntésekről szóló határozatok megjelenése előtt a kormány haladéktalanul egyeztessen az önkormányzati szövetségekkel.”Karácsony bejelentése után sajtótájékoztatót tartott Kis Ambrus és Tüttő Katalin is. A főpolgármester-helyettesek arról beszéltek, hogy a kormány mai bejelentései kevesek ahhoz, hogy megfékezzék a járványt, az ugyanis csak szigorúbb maszkviseléssel lenne lassítható. Ehelyett a kormány – folytatták – át akarja tolni a felelősséget az önkormányzatokra, miközben az általa folytatott “vakcinabiznisz” eredménye az is, hogy sokan nem vették fel a második oltást sem. A két politikus leszögezte: remélik, hogy a kormány a továbbiakban nyitott lesz a véleményükre, és bevonja majd a Fővárost is a járványügyi intézkedések előkészítésébe.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.