Karácsony: Hétvégén lezárják a pesti alsó rakpartot az autósok elől

A főpolgármester szerint itt az ideje annak, hogy a kormány összeszedje a bátorságát ,és végre a nyitás mellett döntsön Budapesten is. Karácsony arról beszélt a sajtónak, hogy politikailag motivált felelőtlenség az, hogy a kormány ül a kórházi fertőzöttséget bizonyító adatokon.

https://hvg.hu/itthon/20200514_Karacsony_gulyas_korlatozas_koronavirus_korhazi_fertozes

Karácsony Gergely főpolgármester csütörtök délután online sajtótájékoztatót tartott, ahol arról beszélt, hogy az elmúlt napokban sok mindent meg lehetett tudni a koronavírus természetéről. A napvilágra került adatok és információk birtokában a városvezető azt mondta, Magyarországon a lakossági fertőzésszám alacsony, „lasszóval kell fogni azokat, akik átestek a koronavíruson”, sokkal jelentősebb az intézményi fertőzöttség.

Karácsony a négy orvosegyetem országos, reprezentatív tesztelésére, valamint Válasz Online által megszerzett táblázatára alapozva mondta ezt. Ez utóbbi arról szólt, hogy a kórházakban sokkal nagyobb a fertőzöttségi szint, mint az idősotthonokban. Jellemző, hogy egyik adatot sem a kormány hozta nyilvánosságra, Karácsony szerint a kabinet csak „ül az adatokon, manipulatívan hozza azokat nyilvánosságra”. Szerinte ez

politikailag motivált, felelőtlen viselkedés ez.

Hozzátette, természetesen vannak fertőzöttek a lakosság körében is, de az szerinte példátlan, hogy a kórházakban sokkal jelentősebb ez a fertőzés, mint az idősotthonokban.

Sokan nem gyógyulni mentek a kórházakba, hanem ott kapták el a koronavírust – mondta.

Eddig is több száz ember halt meg kórházi fertőzésben – emlékeztetett –, és ez most, a koronavírusjárvány idején sincs másképp. Már március első napjaiban volt regisztrált kórházi fertőzés, ehhez képest felfoghatatlan a kormányhivatal március végi közleménye Karácsony szerint, amikor azt mondták: felesleges költség és megalapozatlan elvárás az, hogy teszteljék azokat, akik a kórházakból kerülnek vissza az idősotthonokba.

A fertőzés először volt általános a kórházakban, csak utána került az idősotthonokba – mondta, és „ezt a kormány pontosan tudta”. Most szerinte az a cél, hogy elzárják a járvány útját a kórházak és az idősotthonok között.

A főpolgármester szólt a fővárosi enyhítésekről is. A csütörtöki Kormányinfón kiderült ugyanis, hogy a kormány Pest megyében is enyhítéseket vezet be, hétfőtől az ország teljes területén nyitnak az éttermek, kávézók, parkok, játszóterek és szállodák, kivéve Budapesten. Ugyanis a kabinet elhalasztotta a fővárosi nyitás időpontját, csütörtök délután háromig várták a főpolgármester és a kerületi polgármesterek javaslatát erről. Azt is közölte: a főpolgármester javaslata nem egyértelmű.

Karácsony már tájékoztatója előtt azt közölte, nem érti Gulyás reakcióját, "a kormány vagy töketlen, vagy politikai alapon bünteti a budapestieket". A most újból hangsúlyozta, óvatosan, fokozatosan, de el kell indulni a nyitás irányába, erről pedig már szerdán reggel tájékoztatta a minisztert, ez a Budapest Restart programban szerepel. „Az én álláspontom is egyértelmű” – replikázott Gulyásnak. 

Újságírói kérdésre az is kiderült, azok a kerületi polgármesterek, akiknek a véleményét megismerte Karácsony (fideszesek és ellenzékiek is), mind az óvatos nyitás pártján állnak.

A városvezető a kormánnyal partnerségben szeretne dönteni a nyitásról, de a hvg.hu azon kérdésére, hogy például a szerdai, 12 órán át tartó kormányülésre, ahol erről vitázott a kabinet, meghívták-e, vagy kérte, hogy hívják meg, azt mondta:

olyan buliba, ahová nem hívnak, nem megyek.

De azt reméli, a kormány összeszedi a bátorságát, és hétfőn végre döntenek a budapesti enyhítésről is.

Karácsony bejelentette, hogy a mostani hétvégén lezárják a pesti alsó rakpartot az autók előtt és azt a gyalogosoknak, bicikliseknek adják át, hogy a város más pontjain a jó időt élvező emberek ne zsúfolódjanak össze. De napirenden van a kerületi parkok és sportpályák megnyitása is.

Ha pedig szeptemberben újra kinyitnak az iskolák, azt javasolja a kormánynak, fontolják meg, hogy a reggel 8-as iskolakezdést csúsztatják, hogy a tömegközlekedésben se alakuljon ki nagy tömeg.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.