Karácsony Gergely nagyon kiakadt, szerinte a kormány miatt van ennyi veszélyes BKV-jármű

A főpolgármester négy pontban foglalta össze, szerinte miért történhetett meg az, hogy több BKV-jármű is közúti közlekedésre alkalmatlannak bizonyult.

http://www.atv.hu/belfold/20210909-karacsony-gergely-nagyon-kiakadt-szer...

Ahogy arról korábban beszámoltunk, négy BKV-telephelyen tartottak ellenőrzést a hét elején, mely nyomán a kormányhivatal azonnali hatállyal megtiltotta 13 autóbusz és 5 trolibusz közúti közlekedésben való részvételét.

Karácsony Gergely Facebook-oldalán reagált a hírre. Facebook-bejegyzésében négy pontban foglalta össze, szerinte miért történhetett meg mindez.

„1) Egyetlen aláírásra lett volna szükségünk ahhoz, hogy az Európai Beruházási Bank pénzéből új trolibuszokat vegyünk. Erre a kormány nem volt hajlandó.

2) Pályáztunk új elektromos buszokra, amikor jelentkeztünk a kormány által meghirdetett Zöld Busz programra. Hat nagyváros kapott ilyen környezetbarát járműveket, Budapestet egyszerűen kizárták a programból.

3) Úgy készültünk, hogy a kormány állja a szavát, és betartva az Európai Unió szabályait a Fővárosi Önkormányzatot is bevonja a Helyreállítási Alap felhasználására készített tervezésbe. Ebből a támogatásból is korszerűsíteni szerettük volna a BKV járműparkját. Miután elég gyorsan kiderült, hogy az EU szigorúan ellenőrzi a terveket, és a kormány nem tudja ellopni a pénzt, inkább lemondtak a támogatásról, így aztán sem mi, sem más nem tudta felhasználni azt értelmes célokra.

4) Hónapok óta várjuk, hogy a kormány reagáljon egy hitelkérelemre, amiből azonnal vásárolhatnánk 120 új buszt, de úgy tűnik, túlságosan elfoglaltak, hogy elbírálják azt”

- írja a főpolgármester.

Karácsony Gergely a bejegyzésben jelezte továbbá, hogy szerint nem 18 buszt kellene lecserélni, hanem 380-at, amit „szívesen meg is tettek volna, a fent említett alkalmak egyikén vagy például akkor, ha a kormány nem vérezteti ki a fővárost az iparűzési adó elvonásával”. „Abból a pénzből ugyanis nagyjából 500 új buszt vehettünk volna” – tette hozzá.

 

 

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.
Brüsszeli látogatása során, ígéretéhez híven a híres ereszcsatornát is útba ejtette Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.
2021.november 11.
Megnyílt az út az előtt, hogy a kormány úgynevezett "gyermekvédelmi" népszavazási kérdéseiről a jövő tavaszi országgyűlési választásokkal egy napon dönthessenek a választók.
2021.november 10.
Az előválasztás megítélésének döntő, történelmi szempontja az lesz, hogy végül sikerül-e a segítségével a Fidesz rendszerét lebontani. Ez még előttünk áll, vannak rá biztató jelek, de sokakban kétségek is.
2021.november 7.
Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.