Karácsony a Fudan-ügyről: Ennek itt a vége!

A főpolgármester 12 pontban tisztázza a helyzetet.

https://nepszava.hu/3130512_karacsony-a-fudan-ugyrol-ennek-itt-a-vege

Ahogy az várható volt, elszabadultak a vélemények és az értelmezési kísérletek a tegnapi bejelentésem kapcsán: ha a kormány nem vonja vissza a Fudan-törvényt, akkor nem lesz atlétika vb sem, mert én ragaszkodom a Diákvároshoz, ragaszkodom a megkötött megállapodásokhoz és állom a szavam – szögezte le pénteki Facebook-bejegyzésében Karácsony Gergely főpolgármester. Az ellenzéki előválasztáson miniszterelnök-jelöltként induló politikus a Fudan-ügyről tizenkét pontban foglalta össze, ahogy írta, tisztázza a helyzetet, kiemelve:

„Főpolgármesterként pedig érvényt szerzek a Fővárosi Közgyűlés határozatainak. (...) Az Orbán-kormány az, amelyik megszegi adott szavát, sunyi módon felrúgja a megkötött megállapodásokat és semmibe veszi a Fővárosi Közgyűlés határozatát és a budapestiek akaratát. Itt az ideje világossá tenni Orbán Viktornak és kormányának: ennek itt a vége!”

Budapest vezetője hosszasan számba vette a történteket azóta, hogy 2019 novemberében a Fővárosi Közgyűlés egyhangú szavazással – feltételek teljesülése esetén – támogatta a 2023. évi atlétikai világbajnokság budapesti megrendezését. A feltételeket a kormány kormányhatározatban erősítette meg. Ezek közül a legfontosabb volt:

„a Budapest Diákváros Program megvalósítása”.

Az összegzés szerint a kormány Orbán-kormány valódi szándékait illetően a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvény júniusi elfogadása teremtett tiszta helyzetet. Azzal „az eredetileg a Diákvárosnak szánt ingatlanokat az állam ingyenesen a kínai elitegyetemet működtető alapítványnak adja át, hogy azon a magyar adófizetők pénzéből a magyar egyetemisták olcsó lakhatása helyett a kínai elitegyetem campusa épüljön meg”. Karácsony Gergely leszögezte:

„A helyzet megoldása amúgy pofonegyszerű: Orbán Viktor egymondatos törvényjavaslattal helyezze hatályon kívül a Fudan-törvényt.”

Júniusi tüntetés a Fudan Egyetem ellen

Júniusi tüntetés a Fudan Egyetem ellen Fotó: Béres Márton / Népszava

Ugyanakkor – utalva arra, hogy „sajátjai”, a fővárost irányító ellenzéki koalíció részéről is érték bírálatok az atlétikai vb támogatásának visszavonását célzó javaslat ismertetéséért – úgy fogalmazott:

„Kár ebből valamiféle koalíciós feszültséget generálni, hiszen az előválasztás sem indok a méltatlan cicaharcra. Miként a kormányzás, úgy a városvezetés sem rögtönzés, éppen ezért beszélek erről a lépésről hónapok óta, és készítjük elő a határozati javaslatot hetek óta. (...) Minden, a Fővárosi Közgyűlésben ülő pártnak és képviselőnek lehetősége lesz erről kifejteni véleményét, hiszen a javaslatomról a Fővárosi Közgyűlés szavaz majd jövő szerdán.”

Karácsony megjegyezte, nincs vb a főváros jóváhagyása nélkül, és erről másfél éve már beszélt Sebastian Coe-val, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnökével, aki ezt tudomásul vette, s ha a kormány továbbra is el akarja lehetetleníteni a Diákvárost, akkor újra felhívja az egykori kiváló futó Coe-t. A főpolgármester az épülő stadionnal kapcsolatban hiányolta a korábban írásba foglalt átláthatóságot, emlékeztetett a beruházás drágítására a kivitelező Mészáros Lőrincék részéről, és a megállapodásban foglalt egészségügyi program nem a megállapodás szerinti teljesítéséről. A stadionról magáról pedig kijelentette:

„Az 9 napig alkalmas a vb-re, és legalább 90 évig szolgálja a budapestiek tömegsportját, pihenését.”

 

Benyújtották a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány bejegyzési kérelmét

A kormány a hazai felsőoktatás versenyképességének erősítése, a magyar fiatalok korszerű képzése érdekében Budapestre hozná a világ 31. legjobb egyetemét. Az Országgyűlés döntésének megfelelően közérdekű vagyonkezelő alapítványt hoznak létre a világszínvonalú, kutatás-orientált egyetem létesítésének támogatására. Az alapítvány feladata az előkészítés, a hatástanulmányok és tervek elkészítése után az egyetem megépítéséről népszavazás fog dönteni – közölte a Népszavával  Innovációs és Technológiai Minisztérium. A lapunkhoz eljuttatott közlemény szerint az alapítvány bejegyzésének folyamata a kérelem benyújtásával megkezdődött, s a beruházás előkészítését a Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, mint kormánybiztos vezetésével felálló öttagú kuratórium vezényelheti le.     Az alapítvány kuratóriumának elnöke Palkovics László. A testület tagjai Szilas Cecília, korábbi pekingi nagykövet, majd helyettes államtitkár, jelenleg miniszterelnöki főtanácsadó, Horváth Levente, a Magyar Nemzeti Bank elnöki főtanácsadója, Kovácsics Iván miniszteri tanácsadó és P. Szabó Sándor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kína-tanulmányok Tanszék tanszékvezetője.

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.