Karácsony 10 milliárdot kér a Lánchídra a kormánytól

10 milliárd forintos hozzájárulást vár a kormánytól a Lánchíd felújítására Karácsony Gergely, mondta el a főpolgármester az ATV Híradójában. A főpolgármester azt is hozzátette, hogy a beruházás végösszege a fővárosi önkormányzat becslése szerint 20 és 30 milliárd forint között lehet, és a közbeszerzést nyár vagy ősz végén tudják elindítani, az ennek alapját képező dokumentáció azonban már elkészült.

https://index.hu/belfold/2020/06/19/karacsony_10_milliardot_ker_a_lanchidra_a_kormanytol/

A Karácsony által kért összeg 3 milliárd forinttal több annál, mint amit a kormány hajlandó a híd rekonstrukciójára fordítani. A Lánchíd ügyében régóta tart az adok-kapok a főváros és a kormány között, amibe Orbán Viktor miniszterelnök is beszállt, a közrádiónak adott szokásos interjújában úgy fogalmazott, hogy "kilenc hónapja toporognak az ügy körül a fővárosban", amit szerencsétlenkedésnek tart, és a főváros egyébként is "teli van pénzzel, csak értelmesen kell felhasználni".

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a június 18-i Kormányinfón kijelentette:

Ha Tarlós István lenne a főpolgármester, akkor a felújítás már menne, és egy év múlva kész lenne.

Gulyás is úgy látta, hogy a híd felújítására megvan a forrás, de a kormány erre a célra csak 6+1 milliárd forintot hajlandó adni, mert ennyiben állapodtak meg Tarlóssal.

Karácsony Gergely ezzel szemben azt mondja, hogy a Budapestet sújtó durva költségvetési megvonások komoly akadályát jelentik a Lánchíd felújításának, amit a fővárosi önkormányzat ennek ellenére meg fog csinálni, de a kormánynak több pénzt kellene rá adnia.

A Lánchidat nemzeti kincsnek tekintjük, ezért akkor is fel fogjuk újítani, ha beleroskadunk. Márpedig lehet, hogy beleroskadunk, mert a kormány éppen annyi pénzt készül elvonni Budapesttől, amiből minden egyes évben fel tudnánk újítani újra és újra a Lánchidat

– magyarázta a főpolgármester, aki szerint ő már a hivatalba lépésekor jelezte, hogy a korábban ígért 6 milliárdos támogatás kevés lesz a projektre, de az áthidaló javaslatait is elutasították.

Azt először a fővárosi MSZP mondta ki, hogy legalább 10 milliárdot kellene kérni az államtól a hídra egy sajtótájékoztatón, amit június 19-én a Lánchídnál tartottak.  Ehhez a felvetéshez csatlakozott most Karácsony, aki az ATV-nek ugyanakkor úgy fogalmazott:

Egyetértek azzal a politikai felvetéssel, hogy a kormány növelje azt az összeget, amit Magyarország egyik legfontosabb épületének felújítására fordítani kellene, de nekünk arra is készülnünk kell, hogy a kormány nem változtat ezen az álláspontján.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.
Brüsszeli látogatása során, ígéretéhez híven a híres ereszcsatornát is útba ejtette Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.
2021.november 11.
Megnyílt az út az előtt, hogy a kormány úgynevezett "gyermekvédelmi" népszavazási kérdéseiről a jövő tavaszi országgyűlési választásokkal egy napon dönthessenek a választók.
2021.november 10.
Az előválasztás megítélésének döntő, történelmi szempontja az lesz, hogy végül sikerül-e a segítségével a Fidesz rendszerét lebontani. Ez még előttünk áll, vannak rá biztató jelek, de sokakban kétségek is.
2021.november 7.
Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.