Karácsony 10 milliárdot kér a Lánchídra a kormánytól

10 milliárd forintos hozzájárulást vár a kormánytól a Lánchíd felújítására Karácsony Gergely, mondta el a főpolgármester az ATV Híradójában. A főpolgármester azt is hozzátette, hogy a beruházás végösszege a fővárosi önkormányzat becslése szerint 20 és 30 milliárd forint között lehet, és a közbeszerzést nyár vagy ősz végén tudják elindítani, az ennek alapját képező dokumentáció azonban már elkészült.

https://index.hu/belfold/2020/06/19/karacsony_10_milliardot_ker_a_lanchidra_a_kormanytol/

A Karácsony által kért összeg 3 milliárd forinttal több annál, mint amit a kormány hajlandó a híd rekonstrukciójára fordítani. A Lánchíd ügyében régóta tart az adok-kapok a főváros és a kormány között, amibe Orbán Viktor miniszterelnök is beszállt, a közrádiónak adott szokásos interjújában úgy fogalmazott, hogy "kilenc hónapja toporognak az ügy körül a fővárosban", amit szerencsétlenkedésnek tart, és a főváros egyébként is "teli van pénzzel, csak értelmesen kell felhasználni".

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a június 18-i Kormányinfón kijelentette:

Ha Tarlós István lenne a főpolgármester, akkor a felújítás már menne, és egy év múlva kész lenne.

Gulyás is úgy látta, hogy a híd felújítására megvan a forrás, de a kormány erre a célra csak 6+1 milliárd forintot hajlandó adni, mert ennyiben állapodtak meg Tarlóssal.

Karácsony Gergely ezzel szemben azt mondja, hogy a Budapestet sújtó durva költségvetési megvonások komoly akadályát jelentik a Lánchíd felújításának, amit a fővárosi önkormányzat ennek ellenére meg fog csinálni, de a kormánynak több pénzt kellene rá adnia.

A Lánchidat nemzeti kincsnek tekintjük, ezért akkor is fel fogjuk újítani, ha beleroskadunk. Márpedig lehet, hogy beleroskadunk, mert a kormány éppen annyi pénzt készül elvonni Budapesttől, amiből minden egyes évben fel tudnánk újítani újra és újra a Lánchidat

– magyarázta a főpolgármester, aki szerint ő már a hivatalba lépésekor jelezte, hogy a korábban ígért 6 milliárdos támogatás kevés lesz a projektre, de az áthidaló javaslatait is elutasították.

Azt először a fővárosi MSZP mondta ki, hogy legalább 10 milliárdot kellene kérni az államtól a hídra egy sajtótájékoztatón, amit június 19-én a Lánchídnál tartottak.  Ehhez a felvetéshez csatlakozott most Karácsony, aki az ATV-nek ugyanakkor úgy fogalmazott:

Egyetértek azzal a politikai felvetéssel, hogy a kormány növelje azt az összeget, amit Magyarország egyik legfontosabb épületének felújítására fordítani kellene, de nekünk arra is készülnünk kell, hogy a kormány nem változtat ezen az álláspontján.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Már az első nap többen letöltötték és beadták az ellenzéki előválasztáshoz szükséges regisztrációhoz kitöltendő nyilatkozatokat.
2021.július 27.
Július 26-ától lehet hivatalosan bejelentkezni jelöltnek az ellenzéki előválasztáson, Jakab Péter, a Jobbik elnöke ezt már meg is tette – írja a politikus Facebook-oldalán.
2021.július 26.
A DK miniszterelnök-jelöltje árnyékkormányt alakít, ha megnyeri az előválasztást.
2021.július 23.
Megküldjük az előválasztás forgatókönyvét és kérjük jelezzen vissza ha a forgatókönyv szerinti ajánló aláírásgyüjtésben segitségünkre tud lenni az alábbi e-mail (bp11@dkp.hu) szíveskedjen jelezni.
2021.július 14.
Mindenkit új feladatok elé állított a pandémia, és nem mindenki volt erre felkészülve – mondta az adatvédelmi problémákról Péterfalvi Attila az InfoRádió Aréna című műsorában. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke elmondta a véleményét a pedofilellenes törvényről, a civilszervezetek adományozásáról és arról is, miért nem vizsgálta még a hatóság az internetes sütiket.
2021.július 9.
Kovács Gergő szerint a jelenlegi színvonalat ők is tudnák hozni, ráadásul még viccesebbek is lennének.
2021.július 8.
Az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjei levélben fordultak az Európai Unió tagállamainak vezetőihez, hogy Magyarország az EU tagja maradjon 2022 után is. Az üzenet:
2021.július 2.
Karácsony Gergely interjút adott a német Bildnek, és azt mondta, „Orbán Magyarországa Kína és Oroszország kapuja az EU-ba”
2021.június 30.
Nem kérnek a magyar adófizetőknek több százmilliárd forintos terhet jelentő kínai hitelből, és a Fudan Egyetem mellett a Budapest–Belgrád vasútvonal beruházását is leállítják, tájékoztatták közös levélben az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét.
2021.június 23.