Karácsony és Göncz Árpád között erős hasonlóság fedezhető fel, persze nem küllemben

A házi orvosi praxisok felöltésére és a hererázó utak kisimítására kínált megoldást az MSZP-Párbeszéd képviselő-jelöltje az előválasztási kampányban.

https://nepszava.hu/3130602_karacsony-es-goncz-arpad-kozott-eros-hasonlo...

Olyan miniszterelnök-jelöltre van szükség, aki nemcsak a hat párt szavazóit képes mozgósítani és maga mellé állítani, de képes egy szélesebb kört is megszólítani, és képes Orbán Viktor kihívójává erősödni, dicsérte fel Karácsony Gergelyt Szekeres Imre Jászapátiban. Az MSZP volt honvédelmi minisztere tiszteli és becsül az összes miniszterelnök-aspiránst (bár épp nem tudja, mennyi van érvényben), de szerinte egyedül az MSZP, a Párbeszéd és az LMP jelöltje képes egyedül megmérkőzni Orbán Viktorral. Aztán meleg szívvel protezsálta Kertész Ottót, az állatorvost, a helyi közélet egyik kulcsfiguráját, akit az MSZP-Párbeszéd küld az előválasztási ringbe. (A formális követelményt, miszerint gyűjtsön 400 támogató aláírást, Kertész Ottó probléma nélkül teljesítette, több mint ezer szignót szedett össze.) A képviselő-jelölt nem vesztegeti szavait programismertetésre, két okból. Egyrészt szerinte a Jászság problémáit az előtte szóló MSZP-társelnök, Tóth Bertalan érzékenyen összefoglalta, kár lenne ismételni. Másrészt orrát isteni pörkölt illata csiklandja, ez pedig arra ösztönzi, hogy ne menjen át „szófosóba”. Azért a szűkszavúságba a köszönet belefér, Kertész Ottó süvegeli az MSZP jászapáti aktivistáit, akik érdemben benne voltak, hogy Karácsony Gergely elsőként tudta leadni a miniszterelnök-jelölti versenyben való részvételhez szükséges 20 ezer aláírást, továbbá nekik köszönhető, hogy az előválasztásra készülő képviselő aspiránsok közül a megyében először ő (mármint Kertész Ottó) szerezte meg az induláshoz szükséges szignókat. És ahogy járja a jász településeket, az MSZP-Párbeszéd jelöltje egy fura kettősséget tapasztal. Egyrészt általános a „le kell váltani, el kell zavarni, meg kell csinálni” kormánymenesztő hangulat, másrészt félnek az emberek, a véleményüket nem merik nyilvánosan vállalni. Kertész Ottó szerint az MSZP-nek és az ellenzéknek ezt a félelmet kell először megszüntetni. És azt a szervilizmust, megfelelési vágyat, ami például kórházi vezetőket késztet arra, hogy benyaljanak a hatalomnak. Ahhoz persze, hogy le lehessen dönteni a félelem falát, ugyanolyan gőzerővel kell dolgozni neki és az aktivistáknak 2022 tavaszáig, mint eddig.

De Kertész Ottó szerint megéri az energia és a fáradság, mivel Karácsony Gergely és Göncz Árpád között erős hasonlóság fedezhető fel: persze nem, küllemben, somolyog a szocialista politikus. A közös vonás az egységteremtő és megbékélési képesség – ami kihalófélben van Magyarországon.

Helyi ügyek

 Ahogy országszerte, úgy Jászapátiban is az egészségügy bajaival nyitja a helyi problémasort Kertész Ottó. Azt ígéri, rezsimváltás után megtalálják a módját, hogy minden háziorvosi-praxisba kerüljön doktor, és minden településen lesz háziorvosi ellátás. Ígéri, hogy a jászberényi kórház megmarad, és megőrzi az összes alapellátási formáját. Az MSZP-politikusa azt reméli, hogy mindez sikerülhet, ha a háziorvosoknak és a kórházi dolgozóknak lakhatási lehetőséget biztosítanak a települések. Szó esett még a pedagógushiányról, a hererázó utakról – és persze az Alföld-tervről, amivel az MSZP orvosolná a térség problémáit.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Egymondatos közleményt adott ki a Fidesz az ellenzéki előválasztás leállásval kapcsolatban. Az MTI országos sajtószolgálatához eljutatott közlemény egészen pontosan így szól:
2021.szeptember 19.
A NER rendszerének lebontásában, a fideszesek felelősségre vonásában, és a korrupciós ügyeken meggazdagodottak elszámoltatásában mind egyetértettek az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek első tévévitájukon, még ha máshogy is közelítenék meg mondjuk az adórendszer vagy a jogállam reformját. Igazi vita csak Hadházy Ákos és Tóth Csaba zuglói képviselőjelöltek támogatása körül alakult ki.
2021.szeptember 13.
Nagyon fontosak a jelöltek, nagyon fontosak a jelölőszervezetek, de sokkal fontosabb az előválasztás demokratikus tisztessége – mondta Magyar György. Az ellenzéki előválasztásban közreműködő Civil Választási Bizottság elnöke beszélt a kampány menetrendjéről, az egyjelöltes választásról, és arról is, van-e jogi alapja az előválasztásnak.
2021.szeptember 11.
Az előválasztás első fordulóját szeptember 18. és 26. között tartják.
2021.szeptember 10.
Hétfőn délelőtt 10 óráig adhatták le az induláshoz szükséges aláírásokat az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelöltjei. Legalább húszezerre volt szükség, Pálinkás Józsefen kívül mindenkinek sikerült összegyűjtenie.
2021.szeptember 7.
Az MSZP szerint „jobbikos agyszülemény” a kooperáció.
2021.szeptember 3.
Nem mindegy, melyik médium közvetíti a kormányfőjelöltek disputáját, mert annak is tétje van, ki hol tudja elérni és mozgósítani híveit.
2021.szeptember 1.