Külföldi nyaralás keleti vakcinával - egy remény szertefoszlott

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és Ujhelyi István, az Európai Unió Egészségügyi Szakbizottságának tagja hűtötte le a kedélyeket.

https://infostart.hu/kulfold/2021/08/14/kulfoldi-utazas-belathato-idon-b...

Többek számára felcsillant a remény, hogy esetleg megnyílik előttük a kötelező PCR-tesztelés nélküli utazás lehetősége – ilyenre kell költeniük ugyanis a keleti vakcinával oltottaknak, ha például Olaszországba, Lengyelországba, Németországba vagy számos más uniós országba szeretnének elutazni idén nyáron. E két oltóanyagnak ugyanis nincs engedélye az Európai Gyógyszerügynökségtől (EMA), és ezért számos ország sem engedi be negatív teszt nélkül a velük oltottakat.

A Szputnyik V-vel és Sinopharmmal oltottak számára nemrég felcsillant a remény, hogy egy harmadik oltásként beadott nyugati vakcina birtokában számukra is könnyebbé válik az utazás, ám ez mostanra eltűnni látszik.

Rákérdezett az Index a lehetőségekre az EU-nál. "Uniós vakcinaigazolványt csak az kaphat, aki kapott két olyan oltást, amely uniós szintű forgalombahozatali engedéllyel rendelkezik" – tisztázta Ujhelyi István, az Európai Unió Egészségügyi Szakbizottságának tagja, hozzátéve, hogy ilyenformán nekik csak egy negyedik oltás után lenne zöld utuk a most számukra tesztkötelezettséget előíró országokba.

A politikus szerint mivel augusztusban az egész európai intézményrendszer szabadságon van, nehéz bármiféle jogszabály-módosítást elérni, de úgy véli, ősztől mindenképp találni kell egy olyan kompromisszumos megoldást, ami a két keleti és egy nyugati vakcinával oltott állampolgárok számára is kedvező.

A portál az Európai Bizottságnál is érdeklődött azzal kapcsolatban, hogy megjelenik-e a harmadik oltás az uniós vakcinaigazolványban. Budapesti irodájuk szerint a rendszer elég rugalmas ahhoz, hogy megjelenítse az emlékeztető oltásokat is, ha és amikor azok elérhetővé válnak. Az egyénnek mindig joga van az utazáshoz, és az uniós Covid-igazolvány ezt megkönnyíti. A kérdés az, hogy a tagállamok a saját belátásuk szerint a vakcinák mely kombinációját fogadják el - közölték.

A tagállamok azonban jórészt az EMA előírásaihoz ragaszkodnak. Marad tehát a feldobott labda, hogy vajon e szervezet mikor bólint rá a keleti vakcinákra.

Sinopharm: a kínai gyártó be sem adta a kérelmet, ugyanakkor a WHO-tól van engedélye, így néhány európai országban (például Ausztria és Spanyolország) elfogadják. (18 év felett bárki oltható volt vele - sok idős kapott ilyen oltást itthon -, augusztus elejéig összesen mintegy egymillió ember vette fel.)

Szputnyik V: beadták a kérelmet, de az engedélyeztetési folyamat hiányos dokumentációk miatt elakadt és hónapok óta nincs előrelépés. (Egymillió ember kapott ilyen oltást Magyarországon, jórészt aktív korúak.)

Nyitókép: Bruzák Noémi

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.
Brüsszeli látogatása során, ígéretéhez híven a híres ereszcsatornát is útba ejtette Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.
2021.november 11.
Megnyílt az út az előtt, hogy a kormány úgynevezett "gyermekvédelmi" népszavazási kérdéseiről a jövő tavaszi országgyűlési választásokkal egy napon dönthessenek a választók.
2021.november 10.
Az előválasztás megítélésének döntő, történelmi szempontja az lesz, hogy végül sikerül-e a segítségével a Fidesz rendszerét lebontani. Ez még előttünk áll, vannak rá biztató jelek, de sokakban kétségek is.
2021.november 7.
Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.