Kötelezővé tehetik a védőoltást és teljes lezárás is jöhet Magyarország víruslaborjában

Az osztrák kormány komolyan fontolóra veszi a a Covid-19-es betegség elleni védőoltás kötelezővé vételét. Hamarosan általános lezárásról is dönthetnek. Az ausztriai események azért is érdekesek magyar szempontból, mert korábban Orbán Viktor miniszterelnök a szomszédos országot jelölte meg víruslabornak, amelyet követhetnek a hazai járványügyi intézkedésekkel.

https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/ausztria-koronavirus-szigoritas-...

z osztrák szövetségi kormány szakértőkkel vizsgáltatja meg, hogy lehetséges-e az egészségügyi dolgozókra, illetve az egész lakosságra vonatkozóan oltási kötelezettséget előírni a Covid-19-es betegség ellen - írja az ORF.at.

Alma Zadic igazságügyi miniszter elmondása szerint az Egézségügyi Miniszter által javasolt kötelezettségről folyamatosan egyeztetnek jogi szakértőkkel, és a fenntarthatóságért turizmusért felelős miniszter is megerősítette, hogy vizsgálják ennek lehetőségét. Elisabeth Köstinger elmondása szerint az oltási kötelezettség elrendelése segítene a járvány elleni küzdelemben.

Nagyobb átoltottság, mint Magyarországon

Az osztrák egészségügyi miniszter, Wolfgang Mückstein még a hét végén jelentette be, hogy el kívánja rendelni az egészségügyi és ápolási szektorban dolgozók számára a Covid-91 elleni védőoltás kötelezővé tételét, azonban a rendelkezés konkrét végrehajtása még nem eldöntött, hogyan nézne ki. Azóta Heinz Fassman oktatásügyi miniszter is kifejezte egyetértését a lépés irányával kapcsolatban.

Ausztriában jelenleg nincs olyan védőoltás, amelynek beadása általánosan kötelező lenne, mindössze javasolt oltások vannak. Az országban eddig 6,154 millió ember kapott legalább egy koronavírus elleni védőoltást (ez a 8,19 milliós lakosság 75,1 százaléka) és 5,429 ezren kaptak másodikat is (ez 66,2 százalék). A lakosság 10,2 százaléka már a harmadik oltáson is túl van. Ezekkel a számokkal a szomszédos ország a nyugat-európai országok között sereghajtónak számít, azonban még mindig jó 6 százalékponttal megelőzi Magyarországot a második oltások tekintetében, a harmadik oltások számában azonban elmarad attól.

Teljes leállás is jöhet

Eközben sajtóértesülések szerint tekintettel a kórházak terheltségére, komolyan fontolóra veszik azt, hogy a hétfőn az oltatlanokra bevezetett kijárási korlátozásokat követően az ország teljes lezárását is elrendeljék.

A kórházak terheltsége elsősorban Felső-Ausztriában és Salzburg tartományban érte el a kritikus szinten, nem meglepő módon azokban a tartományokban, ahol a lakosság átoltottsága a legalacsonyabb. A tartományi kormányzókkal pénteken tartandó értekezleten születhet döntés az újabb lockdown-ról, amelyet elsősorban egészségügyi szakemberek szorgalmaznak, mondván, arra legkésőbb decemberben úgyis sor kerülne.

Orbán Viktor már a tavaly tavaszi első hullám alatt is hivatkozott Ausztriára, mint Magyarország víruslaborjára, mivel úgy látta akkor, hogy egy-két hét lemaradással követi a magyar járványpálya az osztrákot. Sok intézkedést ennek megfelelően hoztak meg, követve a bécsi intézkedéseket. Egészen az idén nyári időszakig valóban pár hét eltolódás volt az egyes lépések között, azonban most a magyar kormány hasonló fertőzöttségi adatok mellett egyelőre nem kíván lépni.

Csütörtök reggelre Magyarországon egyetlen nap alatt 10 265 fertőzöttet és 178 halottat jelentettek. Ausztriában 14 416 pozitív esetről számoltak be, míg 41 új áldozatot követelt a járvány.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.
Brüsszeli látogatása során, ígéretéhez híven a híres ereszcsatornát is útba ejtette Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.
2021.november 11.
Megnyílt az út az előtt, hogy a kormány úgynevezett "gyermekvédelmi" népszavazási kérdéseiről a jövő tavaszi országgyűlési választásokkal egy napon dönthessenek a választók.
2021.november 10.
Az előválasztás megítélésének döntő, történelmi szempontja az lesz, hogy végül sikerül-e a segítségével a Fidesz rendszerét lebontani. Ez még előttünk áll, vannak rá biztató jelek, de sokakban kétségek is.
2021.november 7.
Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.