Kötelezővé tehetik a védőoltást és teljes lezárás is jöhet Magyarország víruslaborjában

Az osztrák kormány komolyan fontolóra veszi a a Covid-19-es betegség elleni védőoltás kötelezővé vételét. Hamarosan általános lezárásról is dönthetnek. Az ausztriai események azért is érdekesek magyar szempontból, mert korábban Orbán Viktor miniszterelnök a szomszédos országot jelölte meg víruslabornak, amelyet követhetnek a hazai járványügyi intézkedésekkel.

https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/ausztria-koronavirus-szigoritas-...

z osztrák szövetségi kormány szakértőkkel vizsgáltatja meg, hogy lehetséges-e az egészségügyi dolgozókra, illetve az egész lakosságra vonatkozóan oltási kötelezettséget előírni a Covid-19-es betegség ellen - írja az ORF.at.

Alma Zadic igazságügyi miniszter elmondása szerint az Egézségügyi Miniszter által javasolt kötelezettségről folyamatosan egyeztetnek jogi szakértőkkel, és a fenntarthatóságért turizmusért felelős miniszter is megerősítette, hogy vizsgálják ennek lehetőségét. Elisabeth Köstinger elmondása szerint az oltási kötelezettség elrendelése segítene a járvány elleni küzdelemben.

Nagyobb átoltottság, mint Magyarországon

Az osztrák egészségügyi miniszter, Wolfgang Mückstein még a hét végén jelentette be, hogy el kívánja rendelni az egészségügyi és ápolási szektorban dolgozók számára a Covid-91 elleni védőoltás kötelezővé tételét, azonban a rendelkezés konkrét végrehajtása még nem eldöntött, hogyan nézne ki. Azóta Heinz Fassman oktatásügyi miniszter is kifejezte egyetértését a lépés irányával kapcsolatban.

Ausztriában jelenleg nincs olyan védőoltás, amelynek beadása általánosan kötelező lenne, mindössze javasolt oltások vannak. Az országban eddig 6,154 millió ember kapott legalább egy koronavírus elleni védőoltást (ez a 8,19 milliós lakosság 75,1 százaléka) és 5,429 ezren kaptak másodikat is (ez 66,2 százalék). A lakosság 10,2 százaléka már a harmadik oltáson is túl van. Ezekkel a számokkal a szomszédos ország a nyugat-európai országok között sereghajtónak számít, azonban még mindig jó 6 százalékponttal megelőzi Magyarországot a második oltások tekintetében, a harmadik oltások számában azonban elmarad attól.

Teljes leállás is jöhet

Eközben sajtóértesülések szerint tekintettel a kórházak terheltségére, komolyan fontolóra veszik azt, hogy a hétfőn az oltatlanokra bevezetett kijárási korlátozásokat követően az ország teljes lezárását is elrendeljék.

A kórházak terheltsége elsősorban Felső-Ausztriában és Salzburg tartományban érte el a kritikus szinten, nem meglepő módon azokban a tartományokban, ahol a lakosság átoltottsága a legalacsonyabb. A tartományi kormányzókkal pénteken tartandó értekezleten születhet döntés az újabb lockdown-ról, amelyet elsősorban egészségügyi szakemberek szorgalmaznak, mondván, arra legkésőbb decemberben úgyis sor kerülne.

Orbán Viktor már a tavaly tavaszi első hullám alatt is hivatkozott Ausztriára, mint Magyarország víruslaborjára, mivel úgy látta akkor, hogy egy-két hét lemaradással követi a magyar járványpálya az osztrákot. Sok intézkedést ennek megfelelően hoztak meg, követve a bécsi intézkedéseket. Egészen az idén nyári időszakig valóban pár hét eltolódás volt az egyes lépések között, azonban most a magyar kormány hasonló fertőzöttségi adatok mellett egyelőre nem kíván lépni.

Csütörtök reggelre Magyarországon egyetlen nap alatt 10 265 fertőzöttet és 178 halottat jelentettek. Ausztriában 14 416 pozitív esetről számoltak be, míg 41 új áldozatot követelt a járvány.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.