Kína át akarja alakítani az egész társadalmat

Peking lassan az élet minden területébe beleszól, korlátozásokat, utasításokat és irányelveket fogalmaz meg a zenei ipartól kezdve az oktatásig, miközben Hszi Csin-ping kínai elnöknek egyre erősödik a személyi kultusza.

https://index.hu/kulfold/2021/09/10/kina-kulturalis-forradalom-hszi-jin-...

GettyImages-1234972270

Mindezt a pártállam azzal indokolja, hogy az intézkedések „a nagyobb jót” szolgálják, ám kritikusok – utalva Mao Ce-tung több millió életet követelő elhibázott programjaira – a jelenlegi tendenciát „nagy ugrás hátrának” vagy az ország hagyományos kultúrája ellen indított, számtalan kulturális emléket megsemmisítő, 1966 és 1976 közötti időszakot idézően második kulturális forradalomnak nevezik.

Vélhetően nem véletlenül kapta a Washington Postnak a témával foglalkozó cikke azt a címet, hogy

ÁTALAKÍTJA A KÍNAI TÁRSADALMAT HSZI CSIN-PING AZZAL, HOGY MINDENRE (IS) LECSAP.

Semmit sem hagynak érintetlenül

Kínai fiatalok milliói hördülhettek fel, amikor megtudták: a Kínai Kommunista Párt immár csak néhány óra játékidőt enged az online gaming Mekkájában, amit úgy igyekszik érvényesíteni, hogy ráparancsolt a szolgáltatókra, korlátozzák a játékidőt. Másrészt kitiltották a fiatalokat az internetkávézókból, ahol nem ritka látvány volt az ájulásig játszó tizenévesek tömege.

Pedig Kínában a videojáték-piac évi több száz milliárdos forgalmat bonyolít, az utóbbi években kínai cégek bevásárolták magukat a nemzetközi játékiparba. A jó ideje ázsiai felhasználókra építő Blizzard sem véletlenül rukkolt elő egy pandás kiegészítővel a World of Warcraft online szerepjátékához. 

Guardian elemzése szerint a kínai hatóságok semmit sem hagynak érintetlenül: beszigorítottak az e-kereskedelmi cégeknél, korlátozták a külföldi tőzsdére jutást a nagyvállatoknál, még szigorúbb ellenőrzés alá vonták a közösségi médiát, útmutatást adtak a párttagoknak a megfelelő viselkedéshez, kitiltották a feminin férfiakat a képernyőkről (film, műsor, zene és videojáték) és lényegében megszüntették a magániskolai szektort, ami ugyancsak dollármilliárdokat hozott a konyhára.

EZEK AZ INTÉZKEDÉSEK, CSAKÚGY, MINT A TECHNOLÓGIAILAG FEJLETT NAGYVÁROSOKBAN (SENCSEN, SANGHAJ) KIÉPÍTETT MEGFIGYELŐRENDSZEREK MEGOSZTJÁK A KÍNAIAKAT: VAN, AKI POZITÍVUMOT LÁT BENNÜK, ÉS ÜDVÖZLI ŐKET, MÁSOK NEOMAOIZMUST VÉLNEK FELFEDEZNI PEKING ÚJ TÁRSADALOMFORMÁLÓ POLITIKÁJA MÖGÖTT. 

A magániskolai szektor a főként súlyos összegeket elkérő angolnyelv-iskolákra vagy az amerikai egyetemekre való jelentkezéshez szükséges, SAT nevű tesztre való felkészítést ajánló intézetekre épített, ahol a gyerekek az iskolán kívül is órákat töltöttek el, így lényegében nem volt már magánéletük. A párt azzal indokolta a szektor felszámolását, hogy a gyerekeknek pihenésre és magánidőre van szükségük.

Amit lehetőleg ne a számítógép előtt töltsenek. Esetleg Hszi Csin-ping gondolatainak elsajátításával. Ugyanis az elnök gondolatait lassan kanonizálják, kötelező iskolai tananyaggá tették, és akár már a tízéveseknek is be kell majd magolniuk, miről mit gondol „a császár”. 

KAPCSOLÓDÓ

Nemzeti tananyag lett a kínai elnök gondolataiból

Nemzeti tananyag lett a kínai elnök gondolataiból

Korábban egyedül Mao Ce-tung gondolatai érték el ezt a szintet.

Mások szerint arról van szó, mint az e-kereskedelmi platformokkal szembeni fellépés esetén, hogy a pártállam át akarja látni a pénzforgalmat a magánszektorban. 

Mindeközben a vezető kínai szállítmányozó, e-kereskedelmi és személyszállító cégeket utasították, hogy hozzanak létre működő szakszervezeteket, amelyek nem csak papíron léteznek, garantálják munkavállalóik minimálbérét, és csorgassanak le a proletároknak a profitból. A Reuters úgy fogalmaz: Peking most húzza rövidre a pórázt, miután évtizedekig szemet hunyt a szabadpiaci fejlődésük fölött. Mint ahogy azt korábban is írtuk:

A KÍNAI KOMMUNISTA PÁRT A MAÓT VÁLTÓ TENG HSZIAO-PING ÓTA ESZKÖZKÉNT TEKINTETT A KAPITALIZMUSRA, NEM CÉLKÉNT. ÚGY TŰNIK, HSZI EZT KOMOLYAN IS GONDOLJA. 

Rég volt a falokon ennyi kép kínai vezetőről

Utoljára talán Mao Ce-tung néhai pártfőtitkárról volt ennyi propagandakép Kínában, éppen ezért sokakat rossz érzés fog el Hszi Csin-ping személyi kultuszának erősödése láttán. Az alábbi, a Kínai Népköztársaság kikiáltásának két évvel ezelőtti évfordulóján készült felvétel jól szemlélteti a helyzetet: 

Mint ahogy fentebb említettük, a kínai hatóságoknak elegük lett a feminin, tehát már érzékien finom vonásokkal bíró férfiakból, amely a nem csak Kínában népszerű K-popban, illetve a dél-koreai szappanoperákban gyökerezik. A keményvonalas tisztviselők számos aggódó szülőt visszhangozva azt állítják:

HA A FIATAL FÉRFIAK KEVÉSBÉ FÉRFIAS MINTÁKAT LÁTNAK A TELEVÍZIÓBAN, ELVESZÍTIK FÉRFIAS VISELKEDÉSÜKET, ÉS VESZÉLYEZTETIK AZ ORSZÁG FEJLŐDÉSÉT. AZ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM MÁR AZT TERVEZI, HOGY AZ IDEI ISKOLAÉVBEN SPORTNÉPSZERŰSÍTŐ KAMPÁNYT INDÍT, HOGY ELEJÉT VEGYE A „FÉRFIAK ELNŐIESEDÉSÉNEK”.

Nem kímélik a celebeket és bulvár világát sem. A kínai médiahatóságok irányelvei szerint hanyagolni kell a rosszmájú pletykákat, a vagyonosodás és a kiváltságosság népszerűsítését, szerénységre és helyes erkölcsi viselkedésre kell törekedni. A hatóságok egyúttal világossá tették, hogy olyan légkört kell megteremteni a médiában, amely a haza és a párt, továbbá az erkölcsösség és a művészetek szeretetére nevel. 

A producereknek pedig jelezték: műsoraikba olyan embereket hívjanak meg, akik erkölcsi iránytűnek is megfelelnek. Végül is Konfuciusz azt tanította: a vezetőknek példával kell elöl járniuk, és a nép is követni fogja példaértékű viselkedésüket.

Michel Hockx Ázsia-kutató azonban ellentmondást vél felfedezni a párt politikájában:

EGYFELŐL AZT SZERETNÉK, HOGY A KULTÚRA NÉPSZERŰ LEGYEN, MÁSFELŐL MEG AKARJÁK HATÁROZNI, MILYEN IS LEGYEN AZ A KULTÚRA, AMELYNEK NÉPSZERŰNEK KÉNE LENNIE. 

Csakhogy ez nem így működik. Bao Hon-vej Kína-szakértő szerint megváltoztak a játékszabályok a három évtizedes nyitás és reform korszaka alatt, az ajtót a külvilág felé már nem olyan könnyű bezárni, mint a maói időkben volt. Mondhatni: kinyílt Pandóra szelencéje. 

Ha valami, a hazafiasságra való nevelés működik, még ha a művészetek egyelőre nem is felelnek meg Hszi Csin-ping 2014 óta érvényes útmutatásának, mely szerint az artisztikának a népet és a szocializmust kell szolgánia. Szakértők szerint a kínai nemzeti büszkeség rég látott magaslatokba csapott, különösen mióta Peking és Washington kapcsolata megromlott.

KAPCSOLÓDÓ

Most a legtrendibb régi kommunista relikviák között fotózkodni Kínában

Most a legtrendibb régi kommunista relikviák között fotózkodni Kínában

Most a legtrendibb régi kommunista relikviák között fotózkodni Kínában.

Azóta egyre többet pozicionálja magát Kína a Nyugattal szemben, történelméből adódóan pedig követeli vissza pozícióját a világrendben. Az pedig, hogy a Nyugat mit vár el akárcsak emberi jogi kérdésekben, egyre kevésbé talál hallgató fülekre a vörös óriásnál. Hongkong példája jól szemlélteti, hogy Peking miként érvényesíti politikai akaratát és hallgattatja el a kritikus médiát, nyugati panaszok és felháborodás ide vagy oda. 

(Borítókép: Egy férfi szemetet dob ki, a háttérben Hszi Csin-ping képe egy hirdetőtáblán Pekingben. Fotó: Getty Images Hungary)

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Egymondatos közleményt adott ki a Fidesz az ellenzéki előválasztás leállásval kapcsolatban. Az MTI országos sajtószolgálatához eljutatott közlemény egészen pontosan így szól:
2021.szeptember 19.
A NER rendszerének lebontásában, a fideszesek felelősségre vonásában, és a korrupciós ügyeken meggazdagodottak elszámoltatásában mind egyetértettek az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek első tévévitájukon, még ha máshogy is közelítenék meg mondjuk az adórendszer vagy a jogállam reformját. Igazi vita csak Hadházy Ákos és Tóth Csaba zuglói képviselőjelöltek támogatása körül alakult ki.
2021.szeptember 13.
Nagyon fontosak a jelöltek, nagyon fontosak a jelölőszervezetek, de sokkal fontosabb az előválasztás demokratikus tisztessége – mondta Magyar György. Az ellenzéki előválasztásban közreműködő Civil Választási Bizottság elnöke beszélt a kampány menetrendjéről, az egyjelöltes választásról, és arról is, van-e jogi alapja az előválasztásnak.
2021.szeptember 11.
Az előválasztás első fordulóját szeptember 18. és 26. között tartják.
2021.szeptember 10.
Hétfőn délelőtt 10 óráig adhatták le az induláshoz szükséges aláírásokat az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelöltjei. Legalább húszezerre volt szükség, Pálinkás Józsefen kívül mindenkinek sikerült összegyűjtenie.
2021.szeptember 7.
Az MSZP szerint „jobbikos agyszülemény” a kooperáció.
2021.szeptember 3.
Nem mindegy, melyik médium közvetíti a kormányfőjelöltek disputáját, mert annak is tétje van, ki hol tudja elérni és mozgósítani híveit.
2021.szeptember 1.