Két nappal meghosszabbítják az előválasztást az informatikai rendszer összeomlása miatt

Két nappal, szeptember 28-ig meghosszabbítják az ellenzéki előválasztás első fordulóját, miután szombaton, néhány órával az indulás után kora délután összeomlott az online szavazást lebonyolító, illetve a személy voksolást is kiszolgáló informatikai rendszer.

https://telex.hu/belfold/2021/09/19/elovalasztas-terheleses-tamadas-teszt

Ezt vasárnap este jelentette be az Országos Előválasztási Bizottság. „Az OEVB törekszik arra, hogy az összes szombati és vasárnapi szavazóponthoz pótalkalom valósuljon meg a hosszabbításnak köszönhető két plusz napon, szeptember 27-én és 28-án” – olvasható a közleményben.

Ez azt jelenti, hogy továbbra is kilenc nap áll rendelkezésre a szavazatok leadására az előválasztás első fordulójában. Eredetileg szeptember 18-26. között zajlott volna a szavazás.

A szervezők eleinte azt mondták, a váratlanul nagy választói érdeklődés miatt történt a leállás, később viszont már túlterheléses, illetve célzott kibertámadást emlegettek. Az előválasztásban részt vevő hat párt – DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd – a kormányt nevezték meg a támadás felelősének, igaz, erre utaló bizonyítékot nem mutattak be. A Fidesz erre csak annyit reagált, hogy: „Saját bénázásukat ne kenjék másra!”

Az Országos Előválasztási Bizottság korábban azt közölte, hogy a tervek szerint szeptember 20-án hétfőn folytatódik az előválasztás.

A mostani közleményben ezt megerősítették, hétfő reggel 7 órától lehet majd újra szavazni.

Bedő Dávid, az Országos Előválasztási Bizottság momentumos tagja a Telexnek elmondta, több terheléses tesztet is lefuttattak a pártok és az aHang szakemberei vasárnap, ezek során megbizonyosodtak, hogy működni fog a rendszer hétfőn. Új környezetben fut majd a rendszer, így a jövőben ki tudják védeni a mostanihoz hasonló komplexebb támadásokat is. A tömeges terhelés okainak, módjának és származási helyének vizsgálatába bevonták Frész Ferencet, a Cyber Services Zrt. szenior kibervédelmi szakértőjét, aki korábban az Európai Unió Tanácsával és a NATO-val is együtt dolgozott.

Bedő „nagyon valószínűtlennek” nevezte, hogy konkrét, kézzel fogható bizonyítékot találjanak arra nézve, hogy a kormány áll a támadás mögött, de a pártok szakemberei biztosak abban, hogy ez történt. A momentumos politikus szerint egyedül a kormánynak állt érdekében, hogy leálljon az előválasztás. Annyit már sikerült kideríteniük, hogy a támadás Kínából jöhetett.

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.
A miniszterelnök-jelölt csütörtökön a Nyugati téren arról beszélt, mióta Hódmezővásárhelyen polgármester lett, azóta egyik csoda követi a másikat, most pedig arra is lehetőség nyílt, hogy vezetésével Magyarország maga mögött hagyhassa az elmúlt évek „átkát” és megosztottságát.
2021.október 15.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
Két eltérő stratégia feszül egymásnak az előválasztás második fordulójában. Dobrev Klára a Karácsony-árvákra tette a tétjeit, Márki-Zay Péter a szavazókat próbálja újraosztani.
2021.október 12.
A milliárdos vállalkozó, Bige László azt mondta a Klubrádiónak, nincs más választása. Kész bármilyen segítséget megadni az ellenzéknek, legyen akárki is majd a jelöltjük a jövő évi választáson. Ilyen szintű top milliárdos eddig nem állt ki ennyire nyíltan az ellenzék mellett.
2021.október 11.
Elérhetővé váltak a szavazópontok az előválasztás honlapján.
2021.október 10.