Két ügyben is engedhet az Orbán-kormány Brüsszelnek

Az őszi törvényalkotási programban két olyan javaslat is szerepel, amiben a Brüsszellel folyton csatázó kabinet lényegében kapitulál az Európai Bizottság érvei előtt, írja a Népszava.

https://privatbankar.hu/cikkek/makro/ket-ugyben-is-engedhet-az-orban-kor...

A kormány folyamatosan csatázik Brüsszellel, most azonban két kérdésben is csendben engedni fog a magyar kormány, legalábbis az őszi törvényalkotási program javaslatai erre engednek következtetni. 

Az egyik ilyen javaslat - melyet a Népszava vett észre - az élelmiszerkereskedelemmel kapcsolatos. A Brüsszellel folytatott, Bíróságon kikötő jogszabály szerint egy áruház tisztességtelenül jár el, ha két azonos termék árát különböző módon határozza meg. A lap felidézi: az árazást vizsgáló Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a törvény 2012-es elfogadásakor úgy látta: ez a tilalom többek között a tej, a tőkehús, a vágott baromfi, a zöldség és gyümölcs árazásánál fontos. Az Európai Bíróság viszont március 11-ei döntésében úgy látta, e tilalom bevezetésével az állam beleszólt az árazásba, ami ellentétes a közösségi joggal.

 

Engedünk Brüsszelnek? (Fotó: MTI)Engedünk Brüsszelnek? (Fotó: MTI)

 

Szintén magyar vonatkozású uniós bírósági döntés nyomán módosítják majd a cégek székhelyének áthelyezésére vonatkozó hatályos jogszabályokat. Az első ilyen ügy még 2005-ben indult, amikor egy vállalkozás Olaszországba tette volna át a székhelyét, a cégbíróság azonban megtagadta a kérelmet. Az Európai Bíróságon 2008-ban részben felülírta a magyar bíróság döntését, emiatt a határokon átnyúló székhely-áthelyezésre vonatkozó szabályokat kell módosítani.

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Régiónként bemutatjuk az előválasztáson induló ellenzéki jelölteket, a köztük zajló csatákat. Sorozatunk ötödik része a nyugtat-dunántúli versengésről szól.
2021.szeptember 21.
Egymondatos közleményt adott ki a Fidesz az ellenzéki előválasztás leállásval kapcsolatban. Az MTI országos sajtószolgálatához eljutatott közlemény egészen pontosan így szól:
2021.szeptember 19.
A NER rendszerének lebontásában, a fideszesek felelősségre vonásában, és a korrupciós ügyeken meggazdagodottak elszámoltatásában mind egyetértettek az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek első tévévitájukon, még ha máshogy is közelítenék meg mondjuk az adórendszer vagy a jogállam reformját. Igazi vita csak Hadházy Ákos és Tóth Csaba zuglói képviselőjelöltek támogatása körül alakult ki.
2021.szeptember 13.
Nagyon fontosak a jelöltek, nagyon fontosak a jelölőszervezetek, de sokkal fontosabb az előválasztás demokratikus tisztessége – mondta Magyar György. Az ellenzéki előválasztásban közreműködő Civil Választási Bizottság elnöke beszélt a kampány menetrendjéről, az egyjelöltes választásról, és arról is, van-e jogi alapja az előválasztásnak.
2021.szeptember 11.
Az előválasztás első fordulóját szeptember 18. és 26. között tartják.
2021.szeptember 10.
Hétfőn délelőtt 10 óráig adhatták le az induláshoz szükséges aláírásokat az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelöltjei. Legalább húszezerre volt szükség, Pálinkás Józsefen kívül mindenkinek sikerült összegyűjtenie.
2021.szeptember 7.
Az MSZP szerint „jobbikos agyszülemény” a kooperáció.
2021.szeptember 3.