Két év múlva kezdődhet a csepeli HÉV felújítása

Mindkét irányba meghosszabbítják a csepeli HÉV-et, a munkálatokat több ütemben végzik. Az első ütemben – 2023-tól – új végállomást építenek a XXI. kerületben az Erdősor utcában, ezzel párhuzamosan korszerűsítik a vonalat a Kvassay hídtól. A második ütemben a Közvágóhídnál összekapcsolják a ráckevei vonallal, és a föld alatt vezetve a Kálvin térig meghosszabbítják. Ennek a kivitelezése legkorábban 2024-ben kezdődhet.

https://pestbuda.hu/cikk/20210520_ket_ev_mulva_kezdodhet_a_csepeli_hev_f...

Online lakossági fórumon mutatta be a csepeli HÉV és a hozzá kapcsolódó fejlesztési elképzeléseket a Budapest Fejlesztési Központ (BFK), a MÁV-HÉV Zrt. és Csepel önkormányzata.

Vitézy Dávid, a BFK vezérigazgatója elmondta, hogy a csepeli HÉV teljes felújításának és meghosszabbításának tervezése a Budapest Fejlesztési Központ és a MÁV-HÉV Zrt. irányításával tavaly kezdődött el, jelenleg – mint arról korábban már beszámoltunk – az építkezéshez szükséges talajvizsgálatok folynak a főváros több pontján is. 

Előkészítő munkálatok a csepeli HÉV meghosszabbításához: talajfúrás a Boráros téren (Forrás: BFK)

A fejlesztés során korszerűsítik, és a Közvágóhídnál összekapcsolják a csepeli (H7) és a ráckevei (H6) HÉV-vonalakat, amelyek egészen a Kálvin térig közlekednek majd. Ezzel közvetlen kapcsolat jön létre a HÉV-vonalak és a metró között. Ez már a csepeli vonal 1951-es megnyitásakor is a tervek között szerepelt. Ez a beruházás várhatóan 2024-ben kezdődik meg.  

A HÉV-vonalak tervezett összekapcsolása a Közvágóhídnál (Forrás: BFK)

A HÉV-vonalak összekapcsolásával átalakítják a Közvágóhdí környékét is (Forrás: BFK) 

Nemcsak a belváros felé hosszabbítják meg a csepeli vonalat, hanem a XXI. kerületi részen is tovább vezetik az Erdősor utcáig. Vitézy Dávid elmondta, hogy az erre vonatkozó építési engedélyeket év végéig beszerzik, jövőre kerül sor a közbeszerzési eljárások lebonyolítására, majd maga a kivitelezés 2023-ban kezdődik meg. A felújítás során a Kvassay hídtól Csepel irányában korszerűsítik a HÉV-et. A megállók akadálymentesek lesznek, a vonalon pedig új, járművek közlekednek majd.

A csepeli HÉV felújításának első ütemében a Kvassay hídtól Csepel felé korszerűsítik a vonalat; többek között új, akadálymentes megállókat építenek (Forrás: BFK)

Ezzel párhuzamosan átalakítják a csepeli Szent Imre téri buszvégállomást, a HÉV járműtelep területének egy részét pedig városfejlesztési célokra használják majd. 

A fórumon elhangzott az is, hogy a távlati tervek között szerepel, hogy a Kálvin tértől a föld alatt a vonal továbbmegy majd a belváros és a Duna alatt Óbudára.

Nyitókép: A csepeli HÉV-vonalon közlekedő jármű (Forrás: BKV.hu) 

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Már az első nap többen letöltötték és beadták az ellenzéki előválasztáshoz szükséges regisztrációhoz kitöltendő nyilatkozatokat.
2021.július 27.
Július 26-ától lehet hivatalosan bejelentkezni jelöltnek az ellenzéki előválasztáson, Jakab Péter, a Jobbik elnöke ezt már meg is tette – írja a politikus Facebook-oldalán.
2021.július 26.
A DK miniszterelnök-jelöltje árnyékkormányt alakít, ha megnyeri az előválasztást.
2021.július 23.
Megküldjük az előválasztás forgatókönyvét és kérjük jelezzen vissza ha a forgatókönyv szerinti ajánló aláírásgyüjtésben segitségünkre tud lenni az alábbi e-mail (bp11@dkp.hu) szíveskedjen jelezni.
2021.július 14.
Mindenkit új feladatok elé állított a pandémia, és nem mindenki volt erre felkészülve – mondta az adatvédelmi problémákról Péterfalvi Attila az InfoRádió Aréna című műsorában. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke elmondta a véleményét a pedofilellenes törvényről, a civilszervezetek adományozásáról és arról is, miért nem vizsgálta még a hatóság az internetes sütiket.
2021.július 9.
Kovács Gergő szerint a jelenlegi színvonalat ők is tudnák hozni, ráadásul még viccesebbek is lennének.
2021.július 8.
Az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjei levélben fordultak az Európai Unió tagállamainak vezetőihez, hogy Magyarország az EU tagja maradjon 2022 után is. Az üzenet:
2021.július 2.
Karácsony Gergely interjút adott a német Bildnek, és azt mondta, „Orbán Magyarországa Kína és Oroszország kapuja az EU-ba”
2021.június 30.
Nem kérnek a magyar adófizetőknek több százmilliárd forintos terhet jelentő kínai hitelből, és a Fudan Egyetem mellett a Budapest–Belgrád vasútvonal beruházását is leállítják, tájékoztatták közös levélben az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét.
2021.június 23.