Június 7-én kezdődik a pesti rakpart, július elején a Blaha Lujza tér felújítása

Két jelentős budapesti rekonstrukció is megkezdődik idén nyáron: másfél hét múlva indul a pesti alsó rakpart Margit híd és Parlament közötti szakaszának megújítása, amely során a gyalogosoknak kedvezve megszüntetik a kihasználatlan, burkolt felületeket és fákat is ültetnek. A Blaha Lujza tér évek óta várt rekonstrukciója pedig a tervek szerint júliusban indulhat el, de a korábbiakhoz képest egyszerűbb formában.

https://pestbuda.hu/cikk/20210527_junius_7_en_kezdodik_a_pesti_rakpart_j...

Közel 5 milliárd forintból újul meg Budapest két fontos közterülete a következő másfél-két évben. Az id. Antall József rakparton 2021. június 7-én, a Blaha Lujza téren pedig pár héttel később, július elején kezdhetik el a munkát – írja közleményében a Budapesti Közlekedési Központ.

A főváros és az ország egyik legjelentősebb, legforgalmasabb tere mintegy ötven év után kaphat most teljesen új karaktert. A felújítás a Fővárosi Önkormányzat megbízásából, a BKK beruházásában, a VII. és a VIII. kerület szakmai támogatásával valósulhat meg 3,47 milliárd forintból. A munkához a kormány 1 milliárd forintot biztosít, amit 2021 végéig lehet felhasználni, ezért intenzívebb munkára lesz szükség. A felújítás munkái a közlemény szerint a közbeszerzési eljárás sikeres lezárását követően, leghamarabb nyár közepén, július elején kezdődhetnek meg.

Új karaktert kap a Blaha Lujza tér (Fotó: bkk.hu)

Mint írják, a munka során a Blaha Lujza tér téren a gyalogosbarát találkozóhelyek kialakítása érdekében a parkolók helyére árnyas pihenőtereket, kiemelt ágyásban zöldfelületeket, valamint vízjátékot alakítanak ki. Ugyancsak megújul a Színházi emlékkő és a tér emblematikus eleme, a 60-as évek óta működő gombaszökőkút is.

Azonban a 2019-es terveken még szereplő, kulturális célokat szolgáló ovális pavilon épülete egyszerűbb formában valósul meg, elmarad a Rákóczi úti buszmegállók fölötti védőtető megépítése, az aluljárót felújítják, de nem bővítik, és elmarad a Rákóczi út közepére tervezett fasor telepítése is. A téren lévő gömbkőrisek értékes példányait viszont megóvják.  


A Blaha Lujza tér a korábbi tervek szerint így nézett volna ki, a most megvalósuló változat a nyitóképünkön látható (Forrás: budapest.hu)

A felújítást követően a Blaha Lujza tér akadálymentes lesz, ennek érdekében többek között új gyalogátkelőhelyek jönnek létre, amelyek a felszínen is átjárhatóvá teszik a forgalmas kereszteződést.

A közlemény szerint a rakpartok gyalogosbarát megújítását első lépésben a pesti alsó rakpart Kossuth tér és a Margit híd közötti részen kezdik el. Az Idősebb Antall József rakpart átépítésével egybefüggően sétálhatóvá válik a Duna partja ezen a szakaszon. A beruházásnak köszönhetően a Kossuth tér és a Margit híd között megszűnnek a kihasználatlan burkolt felületek, amelyek ma feleslegesen foglalják a Duna melletti értékes közterületeket.

A pesti alsó rakpart megújítása a Kossuth tér és a Margit híd közötti részen ​kezdődik (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A rakpartokat a tervek szerint több szakaszban újítják fel (Forrás: Facebook/Vitézy Dávid) 

A lépcsős partfal megmarad, azonban a Garibaldi utcai rámpa támfala beljebb kerül. A világörökségi védett látkép nem sérül. Mindemellett zöldebbé válik a partszakasz, mert 35 fát telepítenek a beruházás során. A rakpart átépítése mintegy 1,5 milliárd forintból valósul meg.

A tervek szerint a megújult id. Antall József rakpartot 2021 végén, a Blaha Lujza teret pedig 2022 végén vehetik birtokba a fővárosiak.

Forrás: Budapesti Közlekedési Központ

Nyitókép: A Blaha Lujza tér rekonstrukciójának látványterve (Forrás: bkk.hu)

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Már az első nap többen letöltötték és beadták az ellenzéki előválasztáshoz szükséges regisztrációhoz kitöltendő nyilatkozatokat.
2021.július 27.
Július 26-ától lehet hivatalosan bejelentkezni jelöltnek az ellenzéki előválasztáson, Jakab Péter, a Jobbik elnöke ezt már meg is tette – írja a politikus Facebook-oldalán.
2021.július 26.
A DK miniszterelnök-jelöltje árnyékkormányt alakít, ha megnyeri az előválasztást.
2021.július 23.
Megküldjük az előválasztás forgatókönyvét és kérjük jelezzen vissza ha a forgatókönyv szerinti ajánló aláírásgyüjtésben segitségünkre tud lenni az alábbi e-mail (bp11@dkp.hu) szíveskedjen jelezni.
2021.július 14.
Mindenkit új feladatok elé állított a pandémia, és nem mindenki volt erre felkészülve – mondta az adatvédelmi problémákról Péterfalvi Attila az InfoRádió Aréna című műsorában. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke elmondta a véleményét a pedofilellenes törvényről, a civilszervezetek adományozásáról és arról is, miért nem vizsgálta még a hatóság az internetes sütiket.
2021.július 9.
Kovács Gergő szerint a jelenlegi színvonalat ők is tudnák hozni, ráadásul még viccesebbek is lennének.
2021.július 8.
Az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjei levélben fordultak az Európai Unió tagállamainak vezetőihez, hogy Magyarország az EU tagja maradjon 2022 után is. Az üzenet:
2021.július 2.
Karácsony Gergely interjút adott a német Bildnek, és azt mondta, „Orbán Magyarországa Kína és Oroszország kapuja az EU-ba”
2021.június 30.
Nem kérnek a magyar adófizetőknek több százmilliárd forintos terhet jelentő kínai hitelből, és a Fudan Egyetem mellett a Budapest–Belgrád vasútvonal beruházását is leállítják, tájékoztatták közös levélben az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét.
2021.június 23.