Jövőre még több egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetni

Az egészségügyi szolgáltatási járulék immár évről-évre változó összeg. Ennek köszönhetően a jövő évi költségvetési törvényjavaslat 2022-re már 8 250 forintos egészségügyi szolgáltatási járulékot rögzít.

https://mfor.hu/cikkek/makro/jovore-meg-tobb-egeszsegugyi-szolgaltatasi-...

A tavalyi költségvetés kimondja: az egészségügyi szolgáltatási járulék összegét minden évben az előző év júliusi inflációs rátájához kell igazítani. Tavaly a Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint júliusban 3,8 százalékos volt az infláció, idén pedig a szakemberek 3,6 százalékos inflációt jósolnak, tehát egy árnyalatnyival kevesebbet, mint 2020-ban,

 

 DepositphotosJövőre 8250 forintot kell fizetniük a kórházi ellátásért a nem biztosítottaknak. Fotó: Depositpho

Mindez azoknak fontos, akik nem rendelkeznek biztosítási jogviszonnyal, és más jogcímen sem jogosultak egészségügyi szolgáltatásra, mert ezt az évente meghatározott összeget kell befizetniük a társadalombiztosításba, hogy megváltsák a jogosultságot. (A védőoltások ez alól kivételt képeznek, hiszen ezt most minden magyar állampolgár térítésmentesen megkapja, akár érvényes, akár érvénytelen a TAJ-kártyája - az internetes oltásiidőpont-foglaláshoz meg kell adni a TAJ-számot is).

Ez az összeg tavaly 7710 forint volt, de idén már 8000 forint, s a 2022-es költségvetés megalapozásáról szóló törvényben már azt rögzíti a beadvány, hogy 8250 forintra emelkedik, ami havonta 250 forintos többletet jelent majd a befizetőknek.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék célja, hogy a társadalombiztosítási járulék, a nyugdíjjárulék és a szociális hozzájárulási adó mellett a társadalombiztosítási ellátások fedezetét biztosítsa. A társadalombiztosítás rendszerében a részvétel nem a magánszemély egyéni választása, hanem kötelező. A kockázatközösség elve alapján – mivel ez nem egyedi döntése a magánszemélynek –, ha kötelezett, akkor fizetnie kell a járulékot. Cserébe közegészségügyi ellátást kap.

Tavaly júliustól érvényes az a változás, hogy amennyiben elmarad a járulékfizetéssel az arra kötelezett, akkor az eddigi három helyett hat hónapi tartozás felhalmozódása után elég rendezni a tartozást. Viszont ennek ára van: egyben meg is kell térítenie az egészségügyi ellátást az arra szorulónak, ami nem csak a halasztható, hanem a sürgősségi ellátásokra is vonatkozik.

Az új társadalombiztosítási rendszerben, amint megszűnik valakinek az egészségügyi ellátásra való jogosultsága, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) azonnal tájékoztatja az adóhatóságot. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ezután értesíti az érintettet arról, hogy a térítésmentes egészségügyi szolgáltatást csak az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetésével veheti igénybe.

Az adóhivatal tavaly abban is segített, hogy senkinek ne halmozódhasson fel félévnyinél nagyobb összegű tartozása, ezért az egészségügyi szolgáltatási járuléktartozással rendelkező ügyfeleknek tájékoztatót küldött tartozásuk összegéről, a fizetési lehetőségekről és az igénybe vehető fizetési könnyítésekről.

De a NAV nem csak a fizetési kötelezettségről, hanem annak megszűnéséről is tájékoztatót küld, ha valaki bármilyen jogcímen jogosulttá válik az egészségügyi szolgáltatásra (például lesz bejelentett munkája).

Ha valaki vagyoni, jövedelmi helyzete miatt nem tudja megfizetni a jelenleg havi 8000 forintot, akkor mindenképp érdemes kezdeményeznie az illetékes járási hivatalnál a szociális rászorultság egészségügyi szolgáltatás igénybevétele céljából történő megállapítását.

Idén februárban Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára úgy fogalmazott, hogy az elmúlt fél évben nagyjából 140 ezer olyan ember helyzete tisztázódott, aki korábban nem fizette rendesen a társadalombiztosítás ellátásának igénybevételéhez szükséges közterheket, s közel 70 ezer emberről van szó, aki nem tudja fizetni havonta a járulékot.

 

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Már az első nap többen letöltötték és beadták az ellenzéki előválasztáshoz szükséges regisztrációhoz kitöltendő nyilatkozatokat.
2021.július 27.
Július 26-ától lehet hivatalosan bejelentkezni jelöltnek az ellenzéki előválasztáson, Jakab Péter, a Jobbik elnöke ezt már meg is tette – írja a politikus Facebook-oldalán.
2021.július 26.
A DK miniszterelnök-jelöltje árnyékkormányt alakít, ha megnyeri az előválasztást.
2021.július 23.
Megküldjük az előválasztás forgatókönyvét és kérjük jelezzen vissza ha a forgatókönyv szerinti ajánló aláírásgyüjtésben segitségünkre tud lenni az alábbi e-mail (bp11@dkp.hu) szíveskedjen jelezni.
2021.július 14.
Mindenkit új feladatok elé állított a pandémia, és nem mindenki volt erre felkészülve – mondta az adatvédelmi problémákról Péterfalvi Attila az InfoRádió Aréna című műsorában. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke elmondta a véleményét a pedofilellenes törvényről, a civilszervezetek adományozásáról és arról is, miért nem vizsgálta még a hatóság az internetes sütiket.
2021.július 9.
Kovács Gergő szerint a jelenlegi színvonalat ők is tudnák hozni, ráadásul még viccesebbek is lennének.
2021.július 8.
Az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjei levélben fordultak az Európai Unió tagállamainak vezetőihez, hogy Magyarország az EU tagja maradjon 2022 után is. Az üzenet:
2021.július 2.
Karácsony Gergely interjút adott a német Bildnek, és azt mondta, „Orbán Magyarországa Kína és Oroszország kapuja az EU-ba”
2021.június 30.
Nem kérnek a magyar adófizetőknek több százmilliárd forintos terhet jelentő kínai hitelből, és a Fudan Egyetem mellett a Budapest–Belgrád vasútvonal beruházását is leállítják, tájékoztatták közös levélben az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét.
2021.június 23.