Itt az MNB kamatdöntése

Az előzetes várakozásoknak megfelelően, újabb 30 bázisponttal emelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa.

https://infostart.hu/gazdasag/2021/08/24/itt-az-mnb-kamatdontese

Aranyrúd a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtótájékoztatóján a jegybank székházában 2018. október 16-án. Az MNB tízszeresére növelte Magyarország aranytartalékát, a döntéssel 2018 októberében a jegybank nemesfém állománya a korábbi 3,1 tonnáról 31,5 tonnára emelkedett, melynek értéke mintegy 1,24 milliárd dollár.

A mostani döntéssel 1,5 százalékra emelte az alapkamatot az MNB Monetáris Tanácsa. A részletekről Virág Barnabás alelnök fog beszámolni 15 órától – ezt élőben követhetik majd az Infostart.hu oldalon.

Az alapkamat mellett a kamatfolyosó két szélét is hasonlóan emelte meg a Monetáris Tanács: az egynapos hitel kamata így 2,45 százalékra, az egynapos betété pedig 0,55 százalékra emelkedik. Egy hónappal korábban a kamatfolyosó 0,25 százalék és 2,15 százalék közötti szintre változott.

Júniusban kezdte a kamatemelési ciklust a Magyar Nemzeti Bank, ez volt a harmadik, 30 bázispontos lépés. Elemzők erre számítottak, miután korábban a jegybank jelezte, hogy a júliusi lépés irányadó a következő időszakra nézve. Az emelés addig tart, amíg az infláció vissza nem tér a fenntartható sávba - hangsúlyozták.

Az alapkamat a mostani emelési ciklus megkezdéséig tavaly július óta - kétszer 15 bázispontos csökkenés után - állt 0,60 százalékon.

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.
Brüsszeli látogatása során, ígéretéhez híven a híres ereszcsatornát is útba ejtette Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.
2021.november 11.
Megnyílt az út az előtt, hogy a kormány úgynevezett "gyermekvédelmi" népszavazási kérdéseiről a jövő tavaszi országgyűlési választásokkal egy napon dönthessenek a választók.
2021.november 10.
Az előválasztás megítélésének döntő, történelmi szempontja az lesz, hogy végül sikerül-e a segítségével a Fidesz rendszerét lebontani. Ez még előttünk áll, vannak rá biztató jelek, de sokakban kétségek is.
2021.november 7.
Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.