Itt az első szokatlan kormányzati döntés, amiről Orbán Viktor beszélt: akár ötmilliós adócsökkentést is lehet kérni a NAV-tól

Orbán Viktor kormányfő és Szijjártó Péter, a most megalakult Gazdasági Újraindítási Operatív Törzs vezetője kedden már célzott rá, hogy szokatlan kormányzati döntések várhatók a gazdaság újraindítása és az 5,5%-os idei GDP-növekedés elérése érdekében, hogy jövő év elején biztosan vissza tudja adni az embereknek a befizetett szja-t a kormány. Most meg is érkezett az első ilyen szokatlan kormányzati döntés, ami egy új adóügyi könnyítés. Eszerint a koronavírus-válság miatt akár ötmillió forinttal is csökkenhet a cégek és magánszemélyek fizetendő adója, a kérelmeket idén év végéig lehet benyújtani.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210616/itt-az-elso-szokatlan-kormany...

Az új intzékedés részleteiről Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára mondott részleteket az MTI-nek. Ő azt emelte ki, hogy az Európai Unió egyik legkedvezőbb fizetéskönnyítési rendszere még tovább bővült, a koronavírus-válságra specializált esetkörrel, amely nagy segítség a családoknak, a lakosságnak és a vállalkozásoknak egyaránt - jelentette ki. A koronavírusra specializált méltányosság szabályai egyszerűek, ráadásul ingyenes mindenkinek, a kérelem ugyanis illetékmentes -  szögezte le Izer Norbert.

AZ ÖTMILLIÓ FORINTIG IGÉNYBE VEHETŐ 12 HAVI RÉSZLETFIZETÉS VAGY HAT HAVI FIZETÉSI HALASZTÁS MINDEGYIK ADÓFAJTÁRA KÉRHETŐ, ÉS NAGY ELŐNYE, HOGY HIÁBA KÉSŐBBI A MEGFIZETÉS, AZ MÉGIS PÓTLÉKMENTES.

Az adóhivatal ugyanis a koronavírus-válságra specializált méltányosság esetén nem számíthat fel késedelmi pótlékot. Csak azt kell eldönteni, hogy a két kedvezményfajta közül, melyiket szeretné igénybe venni a kérelmező - jegyezte meg az államtitkár.

Nemcsak az adófizetés ütemezésében segít az új szabályozás, hanem a vállalkozások adócsökkentését is lehetővé teszi

- mondta Izer Norbert.

Nemzetközi szinten is egyedülálló ez a fajta kedvezmény - emelte ki az államtitkár, hozzátéve, hogy az Európai Unió legtöbb tagállamában például még a családok sem kérhetik fizetendő adójuk összegének a csökkentését. Magyarországon ez a lehetőség nemcsak az összes magánszemélynek, hanem az egyéni vállalkozóknak is a rendelkezésére áll - magyarázta az államtitkár, hozzátéve, hogy ezek a kedvező szabályok most, a koronavírus-válság miatt kibővülnek.

Az idén, az év végéig még a cégeknek is lehetővé tesszük a fizetendő adó csökkentését

  - fogalmazott.

A vállalkozások működési környezetének javítását szolgáló intézkedésekre tegnap az újraindítási operatív törzs vezetőjeként Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter már utalt:

Az államtitkár felidézte, hogy tavaly tavasszal debütált ez a fajta, a koronavírusra specializált fizetési kedvezmény; és jól is vizsgázott: a 2020 nyaráig hatályos kedvezmény révén az adóhivatal mintegy 680 millió forint fizetendő adót engedett el. A koronavírus-válságra specializált méltányossági kérelem most a gazdaság újraindításának lehet egy fontos és nélkülözhetetlen eleme - húzta alá Izer Norbert.

A KÖNNYÍTÉSHEZ LÉNYEGÉBEN CSAK AZT KELL IGAZOLNI, HOGY A FIZETÉSI NEHÉZSÉG A VESZÉLYHELYZETRE VEZETHETŐ VISSZA, A MÉRSÉKLÉSNÉL PEDIG AZT, HOGY A TEVÉKENYSÉG A VESZÉLYHELYZETRE VISSZAVEZETHETŐ OKOK MIATT LEHETETLENÜLNE EL.

A magánszemélyeknek és egyéni vállalkozóknak a FAM01, míg a cégeknek a FAG01 nyomtatványt kell benyújtani, fontos jelölni, hogy a kedvezményt a koronavírus-válságra tekintettel kéri az ügyfél - magyarázta az államtitkár.

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Egymondatos közleményt adott ki a Fidesz az ellenzéki előválasztás leállásval kapcsolatban. Az MTI országos sajtószolgálatához eljutatott közlemény egészen pontosan így szól:
2021.szeptember 19.
A NER rendszerének lebontásában, a fideszesek felelősségre vonásában, és a korrupciós ügyeken meggazdagodottak elszámoltatásában mind egyetértettek az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek első tévévitájukon, még ha máshogy is közelítenék meg mondjuk az adórendszer vagy a jogállam reformját. Igazi vita csak Hadházy Ákos és Tóth Csaba zuglói képviselőjelöltek támogatása körül alakult ki.
2021.szeptember 13.
Nagyon fontosak a jelöltek, nagyon fontosak a jelölőszervezetek, de sokkal fontosabb az előválasztás demokratikus tisztessége – mondta Magyar György. Az ellenzéki előválasztásban közreműködő Civil Választási Bizottság elnöke beszélt a kampány menetrendjéről, az egyjelöltes választásról, és arról is, van-e jogi alapja az előválasztásnak.
2021.szeptember 11.
Az előválasztás első fordulóját szeptember 18. és 26. között tartják.
2021.szeptember 10.
Hétfőn délelőtt 10 óráig adhatták le az induláshoz szükséges aláírásokat az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelöltjei. Legalább húszezerre volt szükség, Pálinkás Józsefen kívül mindenkinek sikerült összegyűjtenie.
2021.szeptember 7.
Az MSZP szerint „jobbikos agyszülemény” a kooperáció.
2021.szeptember 3.
Nem mindegy, melyik médium közvetíti a kormányfőjelöltek disputáját, mert annak is tétje van, ki hol tudja elérni és mozgósítani híveit.
2021.szeptember 1.