Ismét terítéken az életveszélyes villanyrollerek

Az elektromos rollereket használók gyakran kerülnek szembe azzal az ellentmondással, hogy képtelenek egyszerre betartani a járművükre vonatkozó szabályokat és elkerülni azt, hogy veszélyeztessék saját magukat. Többféle kísérlet indult a probléma megoldására.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/ismet-teriteken-az-eletveszelyes-villanyrollerek.701746.html

Az elektromos rollerek azt ígérik, hogy lényegesen megváltoztathatják a városokban a közlekedést, ám ezzel egyidejűleg rettenetesen veszélyesek - kezdi az új közlekedési forma lehetőségeit firtató cikkét a Business Insider. Amióta tömegesen megjelentek a világ városainak utcáin, azaz nagyjából 2018 óta 29 ember vesztette életét villanyroller-balesetben és több ezren sérültek meg.

Katasztrofális statisztika az elektromos rollerekről

 

Az e-rollerek azért veszélyesebbek más közlekedési eszközöknél, mert könnyebbek, kisebb a keréktávjuk és kétkerekű járművek lévén bizonytalanabb az úttartásuk. Mindezek miatt jobban kitettek a gödröknek és más úthibáknak, amelyek a rollerek esetében olyan baleseteket okozhatnak, melyek más közlekedési eszközök esetén nem fenyegetnek. Mivel eközben viszonylag gyorsak, az eredmény az, hogy a balesetekben általában a rollerozók húzzák a rövidebbet.

Ellenlépések

Ezek a körülmények késztették a városi önkormányzatokat arra, hogy szabályozzák az elektromos rollerek közlekedését. Az első gondolat az volt, hogy sisak viselésére kötelezik a rollerezőket, ám ezt a rollerek és a bringások szervezetei hevesen ellenzik, mert úgy vélik, hogy sokan csak emiatt nem használnák kétkerekű járműveiket. Például egy rollermegosztó szolgáltatás nehezen működhetne úgy, ha az alkalmi igénybe vevőnek állandóan magával kellene hordania sisakját.

Sok városban letiltották a villanyrollereket a járdákról, így csak az úttesten közlekedhetnek. Ez azonban rendkívül veszélyes - derül ki a statisztikai adatokból. Miközben a közúti baleseteknek csak tíz százalékágban érintettek a rollerozók, 2018-ban 26 ilyen balesetből 24 végződött a kétkerekű jármű vezetőjének halálával. A járdák sokkal biztonságosabbak a rollerozóknak, ám viszonylag nagy sebességük miatt ebben az esetben a gyalogosokat veszélyeztetik. Választhatnak tehát aközött, hogy ők legyenek veszélyeztettettek vagy ők veszélyeztessenek másokat.

Hogyan javítható a biztonság

Felmerül a kérdés: jobb lenne-e végleg lemondani a villanyrollerezésről? Talán még korai igennel válaszolni erre. A legnagyobb gond az, hogy bárki, akinek van egy okos mobilja és egy hitelkártyája, minden további nélkül részt vehet a villanyroller-megosztó szolgáltatásokban. Az egyik szolgáltató, a Revel ezen akar változtatni azzal, hogy kétórás ingyenes felkészítést, illetve egy rövid tréningvideót kínál az új rollerozóknak. Emellett kétféle sisakot adnak a rollerekhez, amelyeket hetente többször tisztítanak.

Egy amerikai felmérésből kiderült, hogy a felkészítés igen hasznos lehet, hiszen a balesetek harmadát az életükben először rollerozók okozzák vagy szenvedik el. Így ha kötelezővé tennék a felkészülést azt mind nekik, mind a gyalogosoknak hasznos lenne, akikkel osztoznak a járdákon. Ez utóbbi már csak azért is fontos, mert egyes városok, például a kanadai Calgary megengedik a rollerozást a járdákon és a bicikliutakon. Ha sikerül összebékíteni a rollerozókat a gyalogosokkal és a bringásokkal, akkor van jövője a villanyrollerezésnek.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.