Iskolakezdés 2021-ben: rosszabb az idei helyzet, mint a tavalyi

Veszélyesebb a delta variáns, jóval több a regisztrált új fertőzöttek száma a 2020-as hasonló időszakhoz viszonyítva, a kormány pedig nem tervez szigorító intézkedéseket, például a maszkviselés bevezetését. Pluszban tömegrendezvények egész sora jön.

https://magyarnarancs.hu/publicisztika/iskolakezdes-2021-ben-rosszabb-az...

„Miután a sikeres védekezésnek és a magas átoltottságnak köszönhetően már nincsenek érvényben szigorú korlátozások a mindennapokban sem, így az óvodákban és iskolákban sem írnak elő kötelező korlátozó intézkedéseket” - ismertette a kormányzati koronavírus- és propagandaoldal az MTI alapján a humánminisztérium vezetőjének néhány napja az iskolákhoz intézett levelét. Hogy mit neveznek sikeres védekezésnek, tudjuk: a harmincezernél is több halottat.

Az, hogy a mindennapokban sincsenek korlátozások, kétségtelen. Olyannyira, hogy miközben Európa nagy része már a szigorításon gondolkodik, s egyik-másik ország be is vezetett bizonyos intézkedéseket, nálunk - a még meglevő, elenyésző számú szigorúbb rendszabály egyes eseményekre szóló felfüggesztésével - egy kormányrendelet tömegrendezvényre csalogatja az embereket. Mögöttünk az állítólag 700 ezer embert a Duna-partra vonzó tűzijáték, mindjárt itt az eucharisztikus kongresszus, majd jön a vadászati világkiállítás.

A köztes időszakokban sincs nagy felhajtás. De nem kell izgulni, mivelhogy így szól a továbbiakban az EMMI-nek az iskolákhoz eljuttatott levele: „A mostani tanévkezdés jóval biztonságosabb, mint az egy évvel ezelőtti, hiszen a pedagógusok döntő többsége be van oltva és a 12 év feletti diákok közül is már 168 ezren felvették az oltást.  Mivel a 12. életév betöltését követően elérhető a koronavírus elleni védőoltás, osztályra, csoportra vagy egész feladatellátási helyre vonatkozó tanügyi intézkedés főszabály szerint csak az óvodában vagy az általános iskola 1-6. évfolyamán, valamint a fejlesztő nevelés-oktatásban történik.”

Valóban, már van oltás, és a tanárok nagy része be is adatta magának. Viszonylag sokan a 12 és 18 év közötti diákok közül is. 

 

 

Mégis biztonságosabb lenne az iskolakezdés, mint a tavalyi?

Ha az iskolások közül az eddig beoltottakhoz hozzászámítjuk azt az 50 ezret, akik a suliban kapták, kapják meg a vakcinát, e korcsoportnak csak mintegy 30 százaléka lesz védett. A 70 százalékuk hol marad? Otthon? Rájuk csak nem húzható az a meglehetősen flegma és cinikus hivatkozás, amit a kormányzat folyton ismételget, hogy mindenki önmagáért felelős.

A 6 és 12 év közöttiek nem is olthatók. A szakemberek szerint a delta variáns sokkal vadabbul terjed, mint ez elődei, könnyebben éri el és betegíti meg a gyerekeket (is), mint tavaly ilyenkor az eredeti, vuhani.

Ha e mellé azt sulykolják, hogy idén csekélyebb a gond, és ezt a tudatot a speciális szabályok szükségtelenségével tovább erősítik, akkor az iskolásoknak a felnőttekénél is általában kisebb veszélyérzete alábbhagy (vagy inkább: megszűnik).

Ebből következően – például – a folyosón maszk nélkül rohangálók és kiabálók jóval nagyobb eséllyel fertőzhetik meg kisebb és nagyobb társaikat, ők pedig viszik tovább, haza.

Hogyan néz ki valójában a „magas átoltottság”? Az EMMI-levél megjelenésének napján, augusztus 26-án az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ jelentése szerint 67,4 százalék volt a felnőtt lakosság átoltottsága Magyarországon. Ez önmagában talán nem kevés, de az EU-t tekintve hazánk a 17. a sorban, az Unió átlagától (75,5 százalék) is elmaradva.

Már nem vagyunk ebben (sem) világbajnokok. Legfeljebb a Covid okozta halálozások lakosságarányos számában. Ám azt valahogy hónapok óta elfelejtik emlegetni a hivatalos nyilatkozatokban. Ráadásul a kínai vakcináról kiderült, hogy a 60 év felettiek mintegy negyedénél-ötödénél alighanem hatástalan.

Az aktuális helyzet nemhogy enyhébb, mint egy esztendeje – hanem súlyosabb.  

Elég csak megnézni a tavalyi és az idei számokat. Maradjon a kiinduló pont augusztus 26-a, a miniszteri iránymutatás kibocsátásának dátuma, hiszen nyilván az akkori helyzetre alapozták az álláspontjukat. Aznap 180 regisztrált új esetről számolt be a kormányzati koronavírus oldal. Egy évvel korábban csak 73-ról. Tavaly épp a következőkben kezdett bedurvulni a járvány: 28-én 132, 29-én 158, 30-án 292, 31-én 178 új esetet jegyeztek fel. Idén is meglódultak a számok: augusztus 27-én 189 új betegről számoltak be30-án 521-ről31-én 110-ről, összesen 820-ról. Augusztus utolsó öt napjában a napi átlag 164 eset volt.

Ám nyugalom, ugye, hiszen itt az oltás. Most éppen ezzel oltanak bennünket, meg hogy mindenki felelős önmagáért. Mi, az állam most már kiszállunk a védekezési buliból, tengernyi vakcinát azért felajánlva. Amíg az nem volt, statisztikákkal oltogatták a népet. De tavaly ilyenkor legalább már hívogatták haza az embere(i)ket az Adriáról. Akkor sem vitték túlzásba persze az aggódást. Nem tehették, hiszen még előttünk volt a Szuperkupa-döntő, meg a Fradi menetelése a Bajnokok Ligájában a csoport utolsó helyéig. (Aztán már annyira eszkalálódott a helyzet, hogy a Barcelona elleni hazai meccset zárt kapuk mögött rendezték, de akkor már mindegy volt.) 

Most meg itt az eucharisztikus kongresszus és a vadászati világkiállítás. Magától a miniszterelnöktől tudjuk, hogy volt a művészeti értékű tűzijáték. Ezekért akár az életét is adhatja, aki ott akar lenni. Meg az is, aki nem, de elkapta valaki olyantól.

Ugyanezt történt tavaly is. Mindig volt valami, amit még meg kellett várni. Számos szakember elmondta, hogy az első, a második és a harmadik hullám előtt heteket késtünk az intézkedésekkel. Ehhez képest a miniszterelnök államtitkárával még tavaly ősszel bemondatta, hogy a tudósok csak riogattak tavasszal is, aztán lám, alig volt halott. 

Közben – és azóta is – Orbán Viktor folyamatosan elemzett. Eközben időről időre azt is megmondta, mikor kell már maszkot hordani. Most épp ott tart , ahogy nemrég az állami rádióban elmondta„a maszk meg az elszeparálódás nem fog segíteni”.

Most sem érdekes, mit mond viszont a Magyar Orvosi Kamara és számos szakember. Igaz, Merkely Béla kardiológus professzor – a kormányzati védekezés egyik arca – éppenséggel nagyjából azt, hogy nem olyan jó a maszk a delta ellen a védekezésre, mint a korábbi változatokra. Megjósolta a Mandíneren, hogy hamarosan akár körülbelül napi ezer új Covid-beteg lehet. Ja, és hogy a gyerekek ezt a variánst jobban terjesztik az előzőeknél, aztán ráragaszthatják felnőttekre.

De azért ti, gyerekek, zömmel oltatlanok, menjetek be ma a suliba úgy, mintha mi sem történne. Kezdődik az Élet Iskolája újabb tanéve.

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.