Indul a nagy metróvizsgálat

Korábban az élőhalszállítmányozás kultúrájának fejlesztési lehetőségeit is kutatta a metró felülvizsgálatával megbízott cég.

https://nepszava.hu/3079928_indul-a-nagy-metrovizsgalat

Megkezdődhet az orosz metrókocsik hónapok óta halogatott vizsgálata. A feladatot elnyerő cég vezetője korábban a 4iG vezérigazgatói posztját is betöltötte – tudta meg a Népszava. Információink szerint a mindenre kiterjedő felülvizsgálatot az BME Viking Villamosmérnöki és Informatikai Kutató-Fejlesztő Nonprofit Zrt. végzi el. Pedig ennek a főleg informatikai területen aktív cégnek a fellelhető adatok szerint nem sok köze van a járműgyártáshoz és a minőségellenőrzéshez. Karácsony Gergely főpolgármester januárban rendelte el az M3-as vonalon futó orosz metrókocsik felújítására kötött szerződés és az azt megelőző tender felülvizsgálatát. Két hónapot adott rá. A BKV felügyelőbizottsága nyílt tender kiírását kérte, abban bízva, hogy egy ismert minőségbiztosító cég, például a német központú TÜV Rheinland vizsgálhatja ki az ügyet. 

A pályázatra három ajánlat érkezett, ezek közül végül a legolcsóbbat választotta a BKV, de az is 7 millióval meghaladta a cég által előzőleg meghatározott 50 millió forintos keretet. A kiírás értelmében a pályázók semmilyen részt nem vállalhattak korábban a metrókocsik beszerzésében. A pályázaton nyerő BME Viking nem is kapott szerepet ebben. A cég egyetlen tulajdonosának, a Budapesti Műszaki és Gazdasági Egyetemnek (BME) egy másik cége, a BME ITS Nonprofit Zrt. viszont a KTI Közlekedéstudományi Intézet Kft-vel karöltve nyerte meg az M3 Metró rekonstrukciójához kapcsolódó megfelelőségértékelésre kiírt tendert 2018-ban.
A BKV-t és a BME Vikinget is kerestük, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ a döntési szempontokat, a referenciát, illetve a szerződés részleteit firtató kérdéseinkre.
A BME Vikingnek a fellelhető információk szerint nem sok köze van a járműgyártáshoz és minőségellenőrzéshez. A 2008 novemberében alakult társaság tevékenysége saját honlapja szerint a villamosmérnöki és informatikai ágazat egészét felöleli, de elsősorban a távközlés, az intelligens energetikai hálózatok, a megújuló energiaforrások, az elektronikai technológia, valamint a képalkotó orvosi diagnosztika területén folytatott kutatás-fejlesztés a fő profiljuk. De vizsgálták például az élőhalszállítmányozás kultúrájának fejlesztési lehetőségeit is. A cég alkalmazottainak száma az Opten szerint idén márciusban 2 fő volt, árbevétele 2018-ban 76 millió forint. A BME Viking vezetője Felső Gábor, korábban, 2013 januárjától 2018 nyaráig a 4iG cégcsoport igazgatóságának tagja, elnöke volt a cég honlapja szerint, míg 2015. április 23. és 2016. július 19. között a 4iG Nyrt. vezérigazgatói pozícióját is betöltötte. (Egy amerikai vizsgálat szerint 2013 és 2015 között a Microsoft magyar leányvállalata indokolatlanul nagy kedvezményekkel adott el licenceket és szervizszerződéseket olyan közvetítő cégeknek Magyarországon, amelyek azután piaci áron értékesítették tovább ezeket kormányzati intézményeknek, többek között a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak és az Országos Rendőr-főkapitányságnak. Akkori lapértesülések szerint leányvállalatán, a Humansoft Kft-n keresztül a 4iG is érintett volt. A 4iG 2018 nyarán beolvadt a Mészáros-féle Opus Global Nyrt.-be, a cég vezetője azóta Jászai Gellért, Mészáros Lőrinc nemzeti gázszerelő bizalmasa.) Mindezek után sokan érdeklődve várják, hogy egy elsősorban informatikai fejlesztésekben jártas cég miként tud hiteles és részletes választ adni a hármas metrókocsik felújításának bonyolult jogi, gazdasági és műszaki kérdéseire. Bár talán nem lesz olyan nehéz dolguk, hiszen a BKV felügyelőbizottságának korábban bemutatott szerződéstervezetben úgy adták meg a lefolytatandó vizsgálat tárgyát, illetve olyan kérdésekre várnak választ, amelyekből egy korrekt vizsgálat esetén sem derülhet ki, hogy az orosz cég által leszállított szerelvények a felújított régiek vagy silány újak. A szerelvényekről előbb kiderült, hogy gyakorlatilag felzabálja a rozsda azokat, majd a múlt héten az is, hogy a szerelvények alján lévő áramátalakító berendezéseket acélhuzalokkal kellett felkötözni a kocsik aljára, nehogy leszakadjanak.

Cikkünk megjelenése után érkezett meg a BKV válasza, amelyben közölték, hogy a nyertes ajánlattevő megfelel a részvételi felhívásban előírt műszaki alkalmassági követelményeknek, mivel rendelkezik többek között olyan mérnök szakemberrel, aki vasúti jármű tervezésében és/vagy kivitelezésében és/vagy tanúsításában szerzett szakmai tapasztalattal bír. A nyertes kiválasztásakor az ajánlati áron kívül a teljesítési határidőt és az igénybe venni kívánt szakemberek szakmai tapasztalatát. A szerződést várhatóan június elején írják alá.

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Egymondatos közleményt adott ki a Fidesz az ellenzéki előválasztás leállásval kapcsolatban. Az MTI országos sajtószolgálatához eljutatott közlemény egészen pontosan így szól:
2021.szeptember 19.
A NER rendszerének lebontásában, a fideszesek felelősségre vonásában, és a korrupciós ügyeken meggazdagodottak elszámoltatásában mind egyetértettek az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek első tévévitájukon, még ha máshogy is közelítenék meg mondjuk az adórendszer vagy a jogállam reformját. Igazi vita csak Hadházy Ákos és Tóth Csaba zuglói képviselőjelöltek támogatása körül alakult ki.
2021.szeptember 13.
Nagyon fontosak a jelöltek, nagyon fontosak a jelölőszervezetek, de sokkal fontosabb az előválasztás demokratikus tisztessége – mondta Magyar György. Az ellenzéki előválasztásban közreműködő Civil Választási Bizottság elnöke beszélt a kampány menetrendjéről, az egyjelöltes választásról, és arról is, van-e jogi alapja az előválasztásnak.
2021.szeptember 11.
Az előválasztás első fordulóját szeptember 18. és 26. között tartják.
2021.szeptember 10.
Hétfőn délelőtt 10 óráig adhatták le az induláshoz szükséges aláírásokat az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelöltjei. Legalább húszezerre volt szükség, Pálinkás Józsefen kívül mindenkinek sikerült összegyűjtenie.
2021.szeptember 7.
Az MSZP szerint „jobbikos agyszülemény” a kooperáció.
2021.szeptember 3.
Nem mindegy, melyik médium közvetíti a kormányfőjelöltek disputáját, mert annak is tétje van, ki hol tudja elérni és mozgósítani híveit.
2021.szeptember 1.