Indul Karácsony Gergely 99 mozgalma a kiváltságos egy százalék ellen

„Újra kell egyesíteni Magyarországot” szlogennel hirdetett új mozgalmat Karácsony Gergely, aki szombat reggel óta az ellenzék egyik hivatalos miniszterelnök-jelöltje. Miután Budapest főpolgármestere elfogadta pártja, a Párbeszéd felkérését, szombat délután hivatalos Facebook-oldalán tartott bemutatkozó programismertető beszédet, amelyben ismertette terveit és elképzeléseit, milyen lenne az általa vezetett Magyarország.

https://index.hu/belfold/2021/05/15/karacsony-gergely-miniszterelnok-jel...

DSZZS20200408211

Kiderült, hogy a 99 nevet kapta a Karácsony Gergely által életre hívott mozgalom, amely nem a pártok helyett, hanem a pártok mellett szeretné végezni a tevékenységét, és a következő hetekben fogja nyilvánosságra hozni a Karácsony-féle programot.

Budapest főpolgármestere már most annyit elárult: a cél alapvetően a jóvátétel, hogy visszaszolgáltassák mindazt, amit a kiváltságos egy százalék, a hatalom elvett az emberektől, a 99 százaléktól. Továbbá az, hogy újjáépítsék a köztársaságot, és helyreállítsák a jogállamot, mert ahogy Karácsony fogalmazott, 

meg kell állítani a fékeit és ellensúlyait vesztett kiváltságos egy százalékot.

A 99 mozgalom munkájában a főpolgármester szerint bárki részt vehet, akár pártok is. Az elkövetkező hetekben a mozgalomhoz csatlakozók most Karácsony Gergely kilencpontos kormányprogramjának kidolgozásában is részt vehetnek. Ezt néhány hét múlva fogják nyilvánosságra hozni. 

Mint kiderült, a 99 mozgalom olyan embereket hozott össze Karácsony Gergely köré, mint Ángyán József agrárszakember, Alföldi Róbert rendező, Ferge Zsuzsa szociológus, Kis János filozófus és ifjabb Bibó István, Karácsony Gergely politikai példaképének fia.

A közösséghez bárki csatlakozhat, aki híve a változásnak, és pártok is részt vehetnek benne. Karácsony Gergely új közösségeket szeretne építeni, és szeretne beszélgetni mindazokkal szerte az országban, akik változást szeretnének.

Változás és jóvátétel

KAPCSOLÓDÓ

Mind miniszterelnök-jelöltként indul, de csak egy maradhat

Mind miniszterelnök-jelöltként indul, de csak egy maradhat

Bemutatjuk Orbán Viktor lehetséges kihívóit.

KAPCSOLÓDÓ

 a kezdetektől a teljes összefogásig

Az ellenzéki előválasztás krónikája: a kezdetektől a teljes összefogásig

 

A miniszterelnök-jelölti bemutatkozó beszédben Karácsony Gergely arról is beszélt, hogy nem kevés tépelődés után döntötte el, hogy miniszterelnök-jelölt lesz, de elszántan és reménytelien jelentette ki, hogy elfogadta a Párbeszéd, az MSZP és az LMP felkérését. A családja is támogatja abban, hogy jelöltként elinduljon az ellenzéki előválasztáson. Hit és elszántság van benne – jelentette ki.

Karácsony Gergely szerint Magyarországnak mindenek előtt változás és jóvátétel kell, leginkább azért, mert a kiszolgáltatottság ma több millió magyar embernek hétköznapi valóság.

KAPCSOLÓDÓ

 A mostani kormány nem az emberekért dolgozik

Karácsony Gergely: A mostani kormány nem az emberekért dolgozik

A főpolgármester szerint a parlamentben ő vetette fel először, hogy az ellenzéknek össze kell fognia.

Nekik, a magukra hagyott vagy megrövidített embereknek jóvátétellel tartozunk, hogy a jobb élet ne csak a kiváltságos kevesek egy százalékának privilégiuma legyen. A kevesek helyett a 99 százalék

– mondta a jelölt, aki szerint a többség érdekét kell szolgálni, ezért olyan országot szeretne, ahol senkinek sem kell nyomorognia, könnyebb lehet felemelkedni és nehezebb lecsúszni.

Nem az a boldog ország, ahol sok a gazdag, hanem ahol kevés a szegény – idézte Karácsony Gergely Deák Ferenc szavait, ezzel ecsetelte a személyes politikai hitvallását. Hozzáfűzte:

Alávetettek lettünk mindannyian, a kiváltságos egy százaléknak alávetett 99 százaléknyi többség, emiatt, ennek a hatalomnak a nyomására tört össze a demokráciánk.

Trónfosztással kezdődik

Karácsony Gergely arról is beszélt, hogy a jóvátétel egyben trónfosztást is jelent, ezzel kezdődik a sérült, beteggé tett demokrácia helyreállítása. De nem azért, hogy a trónra más üljön uralkodni.

Éppen hogy a trónszéket kell kivontatnunk a magyar politika színpadáról, hogy senki számára ne lehessen a hatalom uralkodás, csakis szolgálat. Nem azért kell leváltani az egy százalékot, hogy mi jöjjünk helyettük. Nem helycserére van szükség. Nem visszavágóra

– hangsúlyozta Karácsony Gergely. Szerinte váltás helyett igazi változásra van szükség, nem visszavágóra, nem erőszakosságra, bosszú helyett jóvátételre, leszámolás helyett elszámolásra.

Szabadság, béke, emberség

Karácsony Gergely arról is beszélt, hogy leginkább a szabadság, a béke és az emberség hiányzik a leginkább az életünkből. A szabadság azért, mert a hatalom beleszól már a hétköznapjainkba is, a béke azért, mert a hatalom folyton uszít valaki ellen, hergeli a magyart a magyar ellen, az ország egyik felét a másik ellen. Ez a megosztottság mérgezi meg a lelkeket is, de ugyanúgy rossz a gazdaságnak is – mondta a jelölt, aki szerint

NAGYON HIÁNYZIK A SZOLIDARITÁS, AZ EGYÜTTÉRZÉS, FŐLEG AZ ÁLLAM MŰKÖDÉSÉBŐL. AZ ÁLLAM MA KITASZÍT ÉS MEGBÉLYEGEZ.

A politikának másnak kell lennie – jelentette ki Karácsony Gergely, aki politikai pályáját 11 évvel ezelőtt még a Lehet Más a Politika szelemében kezdte. Az új politikai kultúra lényegét abban látja, hogy szerinte a politika nem lehet egyenlő a korrupcióval, a felelőtlenséggel, a kivagyisággal és az urizálással. Ahogy azt is nagyon unalmasnak és elfogadhatatlannak tartja, ha megkérdőjelezik a másik magyarságát.

Ne nézzük le egymást sem a hagyomány, sem a haladás szellemében

– szögezte le a miniszterelnök-jelölt. Úgy vélekedett, most azért is különösen meg kell találni a közös nevezőket, mert az elmúlt tíz évvel ellentétben ezúttal nem képzelt, mesterségesen kreált ellenségekkel néz szembe Magyarország, hanem nagyon is valóságos problémákkal, mint például a vírushelyzet és annak a gazdaságra, a társadalomra gyakorolt hatása.

A jövő zöld lesz vagy nem lesz

Miniszterelnök-jelölti beszédében Budapest főpolgármestere egyúttal zöld és szociális forradalmat hirdetett, amelynek lényege, hogy az ország vezetőinek egyaránt kell szolgálnia azokat, akik a hónap végétől és a világ végétől rettegnek.

Éppen ezért szakítani kell azzal a hagyománnyal, hogy úgy gondolunk a politikára, mint harcra. Miért kell minden politikai beszédnek olyannak lennie, mint a puskaropogás? Miért nem lehet szelídebb, emberibb hangú a közélet? Miért lenne a haza ellensége, aki bírálja a hatalmat? – tette fel a kérdéseket Karácsony Gergely.

(...)

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Már az első nap többen letöltötték és beadták az ellenzéki előválasztáshoz szükséges regisztrációhoz kitöltendő nyilatkozatokat.
2021.július 27.
Július 26-ától lehet hivatalosan bejelentkezni jelöltnek az ellenzéki előválasztáson, Jakab Péter, a Jobbik elnöke ezt már meg is tette – írja a politikus Facebook-oldalán.
2021.július 26.
A DK miniszterelnök-jelöltje árnyékkormányt alakít, ha megnyeri az előválasztást.
2021.július 23.
Megküldjük az előválasztás forgatókönyvét és kérjük jelezzen vissza ha a forgatókönyv szerinti ajánló aláírásgyüjtésben segitségünkre tud lenni az alábbi e-mail (bp11@dkp.hu) szíveskedjen jelezni.
2021.július 14.
Mindenkit új feladatok elé állított a pandémia, és nem mindenki volt erre felkészülve – mondta az adatvédelmi problémákról Péterfalvi Attila az InfoRádió Aréna című műsorában. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke elmondta a véleményét a pedofilellenes törvényről, a civilszervezetek adományozásáról és arról is, miért nem vizsgálta még a hatóság az internetes sütiket.
2021.július 9.
Kovács Gergő szerint a jelenlegi színvonalat ők is tudnák hozni, ráadásul még viccesebbek is lennének.
2021.július 8.
Az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjei levélben fordultak az Európai Unió tagállamainak vezetőihez, hogy Magyarország az EU tagja maradjon 2022 után is. Az üzenet:
2021.július 2.
Karácsony Gergely interjút adott a német Bildnek, és azt mondta, „Orbán Magyarországa Kína és Oroszország kapuja az EU-ba”
2021.június 30.
Nem kérnek a magyar adófizetőknek több százmilliárd forintos terhet jelentő kínai hitelből, és a Fudan Egyetem mellett a Budapest–Belgrád vasútvonal beruházását is leállítják, tájékoztatták közös levélben az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét.
2021.június 23.