Idén felpörgette a titkos megfigyeléseket a kormány, 928 eset volt nyár közepéig

A HVG által beadott közérdekű adatigénylésre derült ki, hogy a kormányzat idén igencsak felpörgette az állampolgárok titkos megfigyelését. Varga Judit igazságügyminiszter július 19-ig 928 esetben adta meg az engedélyt. Tavaly például összesen 1285-ször írt ilyesmit alá, idén, ha nem csökken a tempó az év végéig, 1700 körül lehet a vége. Plasztikus adat, hogy tavaly napi 3 körül volt a megadott hozzájárulások száma, ez nőtt közel 5-re.

https://444.hu/2021/08/07/iden-felporgette-a-titkos-megfigyeleseket-a-ko...

A 168 óra korábbi információja szerint 2015-ben 1038 miniszteri engedélyt adtak meg és ezek száma a vírus miatt ezen a téren is csonka 2020-as évet kivéve azóta folyamatosan növekszik. 2016-ban 1151, 2017-ben 1256, 2018-ban 1282, 2019-ban már 1340 esetben gyűjtöttek így titkos információkat, tavaly pedig, mint említettük, 1285-ször.

Ezek a számok azonban az összes megfigyelés töredékét jelentik, azokat az eseteket, amikor a titkosszolgálatok úgynevezett “nemzetbiztonsági célú titkos információgyűjtést” végeznek. Ez az a kategória, amihez nem kell semmiféle gyanú vagy bűncselekmény, elég annyit mondani, hogy a cél az ország nemzetbiztonsági érdekeinek érvényesítése. Ezeket a kérelmeket írja alá az igazságügyminiszter.

A másik nagy kategória a “bűnüldözési célú titkos információgyűjtés”, ez az, amit rendőrségi és egyéb nyomozások részeként végeznek, ehhez bírói vagy ügyészi engedély kell és az előzővel szemben tételesen meg kell indokolni.

A harmadik kategóriába a titjkosszolgálatok vezetői által saját hatáskörben engedélyezhető megfigyelések tartoznak.

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.
Brüsszeli látogatása során, ígéretéhez híven a híres ereszcsatornát is útba ejtette Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.
2021.november 11.
Megnyílt az út az előtt, hogy a kormány úgynevezett "gyermekvédelmi" népszavazási kérdéseiről a jövő tavaszi országgyűlési választásokkal egy napon dönthessenek a választók.
2021.november 10.
Az előválasztás megítélésének döntő, történelmi szempontja az lesz, hogy végül sikerül-e a segítségével a Fidesz rendszerét lebontani. Ez még előttünk áll, vannak rá biztató jelek, de sokakban kétségek is.
2021.november 7.
Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.