HPV – Még pár napig kérhetik ingyenesen a szülők a védőoltást

Évente körülbelül 3000 daganatos megbetegedésért felel az úgynevezett humán papillomavírus (HPV) hazánkban, ennek harmada tragikus kimenetelű; a halálozások a férfiakat és nőket közel azonos arányban érintik.

https://napidoktor.hu/mindent-a-rakrol/hpv-meg-par-napig-kerhetik-ingyen...

A méhnyakrákot szinte kivétel nélkül a HPV okozza, de legalább féltucat rákos megbetegedés több mint 60 százalékánál is ez a kiváltó ok. A vírus elleni küzdelemben ma már van hatékony megoldás: a 7. osztályos, 12 évnél idősebb fiúk és lányok szülei szeptember 13-ig ingyenesen igényelhetik a védőoltást az iskolákban. 

A minden évben nagyjából ezer magyar férfi és nő haláláért felelős humán papillómavírus a leggyakoribb szexuális úton terjedő vírusfertőzés kórokozója, amely az intim területek bőrének érintkezésével is terjedhet, így nemi aktus sem féltetetlenül szükséges a megfertőződéshez. A méhnyakrákok közel 100 százalékát, a hüvelyrákok 70 százalékát, a végbélnyílás körüli rákok 85 százalékát, a középgaratrákok 80 százalékát, a péniszrákok 54 százalékát és a szeméremtesti rákok 60 százalékát a HPV okozza.

Szerencsére a vírus ellen ma már hatékonyan védekezhetünk: a hazánkban immár nyolcadik éve ingyenesen elérhető védőoltást idén szeptember 13-ig igényelhetik a 12. életévüket betöltött, 7. osztályos fiúk és lányok szülei az iskolákban. Hazánk az elmúlt években jelentős lépést tett a halálos daganatok megelőzésében: az elmúlt 2 évben már a szülők több, mint 80%-a döntött a HPV elleni védőoltás mellett.

„A Nemzeti Immunizációs Program keretében jelenleg a legszélesebb körű védelmet nyújtó, 9 komponensű oltás igényelhető, amely a férfiak és nők esetében egyaránt jelentősen csökkenti a leggyakoribb HPV okozta megbetegedések kockázatát” – mutat rá Dr. Póta György, házi gyermekorvos. A vakcinát az iskolaorvos adja be, a teljes védettséghez két oltásra van szükség, legalább fél, legfeljebb egy év különbséggel. Az első oltás idején 15. életévüket betöltött tanulók 3 oltást kapnak (0-2-6 hónap).

A nemzetközi ajánlások 9 és 14 éves kor közé teszik az oltás beadásának javasolt időpontját, de fontos szem előtt tartani, hogy az oltás akkor a leghatékonyabb, ha a szexuális élet megkezdése előtt adják be; ebben az esetben a HPV okozta daganatok igen jó eséllyel megelőzhetők”– teszi hozzá Dr. Póta György.

A vizsgálatok eredményei szerint a 9 komponensű HPV elleni védőoltás várhatóan védelmet nyújt azon HPV-típusok ellen, amelyek körülbelül a méhnyakrák esetek 90 százalékát, a végbélnyílás körüli daganatok 95 százalékát, szeméremtesti daganatok 85-90 százalékát, a hüvelydaganatok 80-85 százalékát, a nemi szervi szemölcsök 90 százalékát okozzák.

A vírusról az elmúlt évek tájékoztató kampányainak hála egyre többen hallottak már itthon, de sajnos továbbra is sokszor találkozni azzal a tévhittel, miszerint a vírus csak a lányokat, nőket fenyegeti.

„A fiúk többszörösen is érintettek: a vírus nem válogat a nemek között, ráadásul a férfiak sajnos nagy szerepet játszanak a fertőzés terjedésében is; az éveken át elért 90 százalék feletti és a felnőttek rendszeres, széles körű szűrése lenne a legbiztosabb válasz a vírussal szembeni küzdelemben” – Dr. Tamási Béla PhD., bőrgyógyász, nemibeteg-gyógyász.

 

A HPV-megbetegedések 30 százaléka a férfiakat érinti, hímvessző-, végbélnyílás- és középgarat daganatok, valamint nemi szervi szemölcsök formájában. A Nemzeti Rákregiszter adatai szerint 2015-ben 1057 férfinél diagnosztizáltak HPV-fertőzéssel összefüggő daganatos megbetegedést, és ennek közel fele (!) halálos kimenetelű volt; 472-en vesztették életüket ezekben a kórképekben. Továbbá egyre nyilvánvalóbb az összefüggés a HPV-fertőzés és egyes fej-nyaki daganatok között: az utóbbi évtizedekben drasztikusan nőtt a középgaratot érintő HPV okozta daganatok előfordulása. 

 

„A férfiaknál nincs olyan rutinszerű és megbízható szűrési program, mint a nőknél, a védekezés egyik biztos eszköze az oltás” – fűzi hozzá Dr. Tamási Béla, megjegyezve, hogy az óvszer messze nem nyújt teljes védelmet: a vírus bőr-bőr kontaktussal is terjed, emellett szeméremtesti-, végbél-, és fej-nyaki daganatok kialakulásáért is felelős.

A fiúk oltása a saját egészségük védelmén túl a lányoknál jelentkező daganatos megbetegedések miatt is fontos: a fiúk bevonása az oltási programba nem kevesebb mint további 40 százalékkal csökkentheti a méhnyakrák, valamint a hüvely és a szeméremtest megbetegedéseinek kockázatát populációs szinten.

A HPV elleni védőoltás 15 évvel ezelőtt jelent meg, azóta több mint 270 millió dózist hoztak forgalomba a világon.  Jelenleg összesen 111 ország immunizációs programjának része, számos országban – köztük tavaly óta hazánkban – a fiúkat is oltják.

„Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2007 óta rendszeresen elemzi a HPV-vakcinák biztonságossági adatait. 2017-es jelentése szerint a HPV elleni védőoltások kiemelkedően jó biztonsági profillal rendelkeznek” – mondja Dr. med habil Mészner Zsófia PhD. gyermekgyógyász, infektológus, védőoltási szaktanácsadó. Hozzáteszi: „az Európai Rákszervezet (European Cancer Organization, ECCO) két évvel ezelőtt nem kisebb célt tűzött ki, mint hogy néhány évtizeden belül teljesen eltűnjenek a HPV-vel összefüggő daganatok; ezt a célt szolgálják az itthon a 7. osztályos lányok és fiúk számára elérhető ingyenes HPV elleni védőoltások és a következetes szűrőprogramok is.”

Fotó: 123rf.com

Ám még a hatékony megoldást nyújtó vakcinák sem válthatják be a hozzájuk fűzött reményeket, ha az immunizációs programot nem segítik megbízható, hiteles forrásból származó információk a humán papillomavírusról.

A fertőzés sokszor tünetmentes, így sokan nem is tudnak a fertőzöttségükről, de talán még ennél is nagyobb kockázatot hordoz a vírussal szembeni küzdelemben, ha hamis vagy nem pontos információk vannak jelen a közvéleményben” – Dr. Koiss Róbert, nőgyógyász, onkológus főorvos. A szülők teljeskörűen tájékozódhatnak a védőoltásról az Nemzeti Népegészségügyi Központ (korábban Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat), a Magyar Tudományos Akadémia vagy például a HPV-prevencióval foglalkozó betegszervezet, a Mályvavirág Alapítvány honlapján.

„A beiskolázási rendnek megfelelően a 7. osztályos tanulók döntő többsége 12 éves vagy annál idősebb, így a COVID-19 elleni védőoltás őket is érinti. A COVID-19 elleni védőoltás és más oltás beadása között 14 napos időköz tartása elegendő, így az októberben kötelező hepatitis B- és az önkéntes humán papillomavírus elleni védőoltások beadási rendje nem változik. A két oltás egyidejűleg vagy bármilyen időközzel alkalmazható, melyet a Nemzeti Népegészségügyi Központ útmutatása is lehetővé tesz” – teszi hozzá Dr. Póta György.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Egymondatos közleményt adott ki a Fidesz az ellenzéki előválasztás leállásval kapcsolatban. Az MTI országos sajtószolgálatához eljutatott közlemény egészen pontosan így szól:
2021.szeptember 19.
A NER rendszerének lebontásában, a fideszesek felelősségre vonásában, és a korrupciós ügyeken meggazdagodottak elszámoltatásában mind egyetértettek az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek első tévévitájukon, még ha máshogy is közelítenék meg mondjuk az adórendszer vagy a jogállam reformját. Igazi vita csak Hadházy Ákos és Tóth Csaba zuglói képviselőjelöltek támogatása körül alakult ki.
2021.szeptember 13.
Nagyon fontosak a jelöltek, nagyon fontosak a jelölőszervezetek, de sokkal fontosabb az előválasztás demokratikus tisztessége – mondta Magyar György. Az ellenzéki előválasztásban közreműködő Civil Választási Bizottság elnöke beszélt a kampány menetrendjéről, az egyjelöltes választásról, és arról is, van-e jogi alapja az előválasztásnak.
2021.szeptember 11.
Az előválasztás első fordulóját szeptember 18. és 26. között tartják.
2021.szeptember 10.
Hétfőn délelőtt 10 óráig adhatták le az induláshoz szükséges aláírásokat az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelöltjei. Legalább húszezerre volt szükség, Pálinkás Józsefen kívül mindenkinek sikerült összegyűjtenie.
2021.szeptember 7.
Az MSZP szerint „jobbikos agyszülemény” a kooperáció.
2021.szeptember 3.
Nem mindegy, melyik médium közvetíti a kormányfőjelöltek disputáját, mert annak is tétje van, ki hol tudja elérni és mozgósítani híveit.
2021.szeptember 1.