Hosszabb távra függesztené fel a turisztikai hozzájárulást a Szállodaszövetség új elnöke

Az ágazatot elhagyó több tízezer munkavállaló visszaszerzése a legfontosabb feladat, vidéken és Budapesten egyaránt – nyilatkozta az InfoRádiónak a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének szerdán megválasztott új elnöke. Baldauf Csaba eddigi alelnök Flesch Tamást váltja a poszton, aki tiszteletbeli elnökként továbbra is támogatja a szövetséget. Az új elnök szerint egy esetleges újabb több hónapos leállás a szállodaipar tömeges csődjét jelentené. Megbízatása 2022. december 31-ig szól.

https://infostart.hu/gazdasag/2021/07/16/hosszabb-tavra-fuggesztene-fel-...

Baldauf Csaba, a Kolping Hotel Kft. és a Bobo Fun Park Kft. ügyvezetője beszédet mond a Kolping Hotel fejlesztéseinek átadása és a Bobo Fun Kalandpark ünnepélyes alapkőletétele alkalmából rendezett sajtótájékoztatón Alsópáhokon 2020. május 19-én. Az eseményen Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója közölte, hogy a magyarországi szálláshelyek teljes körű felújítását célzó program utolsó szakaszára, valamint további turisztikai fejlesztésekre újabb 150 milliárd forintot biztosít a kormány.

Baldauf Csaba tájékoztatása szerint jelen pillanatban is egyeztetnek az ügyvezetéssel, illetve a régióvezetőkkel, hogy a szállodaszövetség következő másfél éves programja hogyan is nézzen ki, és hogy melyek legyenek azok a területek, ahol az érdekérvényesítés még nagyobb hangsúlyt kapjon. Az új elnök hozzátette, egyértelműen látszik, hogy a vidék és a főváros problémáit sajnos külön kell majd kezelni. Előbbi tekintetében úgy vélik, az egyik legnagyobb probléma – jelen pillanatban – a munkaerő kérdése, valamint, hogy hogyan lehet majd a belföldi keresletet a továbbiakban is fenntartani, hogy a nyár befejeztével, ráfordulva az őszre továbbra is észrevehető maradjon.

Meglátása szerint ennek a SZÉP-kártya adhat jó hátteret, de ezen kívül szükségesnek tartanák a környező országokból történő beutaztatást, hiszen a külföldi vendégek is nagyon fontosak a fürdővárosokat illetően.

Baldauf Csaba kiemelte: ahogyan a vidék, úgy Budapest vonatkozásában is egyértelműen a munkaerő kérdése az, ami a legfőbb problémát jelenti.

Több tízezer munkavállaló hagyta el ugyanis az elmúlt másfél évben az ágazatot, amire mielőbb megoldást kell találni.

Reményei szerint a Magyar Turisztikai Ügynökséggel és a gazdasági minisztérium képviselőivel mielőbb tárgyalni tudnak, próbálva olyan megoldásokat keresni, amelyek valós segítséget nyújthatnak az érintetteknek, akár a munkaerő megtartását, akár a bérnövelést tekintve. Hiszen jelen állás szerint a vidéken, legalábbis, ami a nyári hónapokat illeti, nem a vendégek száma jelenti a kérdést, hanem az, hogy kikkel és milyen módon tudják őket megfelelő minőségben kiszolgálni.

Az új elnök arra is kitért, hogy az ágazatot érintő adóterhek vonatkozásában is lépéseket remélnek, például a turisztikai hozzájárulás év végéig tartó felfüggesztésének a hosszabb távú kiterjesztését, pontosan amiatt, hogy ez a 4 százalék egy esetlegesen növekvő kereslet mellett, még ha ez lassan is fog elindulni, egy egyfajta nettó pozíciójavulást jelentsen a vállalkozásoknak.

A vidék esetében a fő üdülési desztinációk momentán – hasonló mód, mint a tavalyi évben – nagyon magas kihasználtsággal működnek, száz százalék csak azért nem mondható, mert annak elérése majdnemhogy lehetetlen, de közel ahhoz – fogalmazott Baldauf Csaba, aki mindenképp elképzelhetőnek tartja, hogy a Balaton, illetve a nagyobb fürdőtelepülések vonatkozásában

a tavalyit meghaladó belföldi vendégéjszaka-szám fog realizálódni, azzal együtt, hogy vannak bizonyos szórások.

Ami a járvány – esetleges – negyedik hullámát illeti, amely témát a közgyűlés ugyancsak érintett, az új elnök szerint nyugodtan kijelenthető, bár nem szeretne hangzatos mondatokkal élni, de amennyiben bárkinek a fejében még egyszer az megfordulna, hogy több hónapos lezárásra kényszerítse a szállodaipart, ahogyan az az elmúlt másfél évben, összességben kilenc hónap elejéig megtörtént,

 

„az az ágazat tömeges csődjét fogja előidézni”.

Onnantól kezdve a szállodáknak esélyük sem lenne a meglévő hiteleiket törleszteni, és egy nagyon komoly hitelállomány ragadna be a magyarországi finanszírozó bankok oldaláról, ami senkinek nem érdek – hangsúlyozta a szakember. Baldauf Csaba szerint ami viszont talán még ennél is nagyobb problémát jelentene az az, hogy

nagyítóval lehetne keresni azokat a munkavállalókat, akik esetleg a szállodaipart vagy a vendéglátást választanák,

hiszen ez olyan egzisztenciális helyeztet eredményezne, amiben nem lehet biztonságos jövőképet felépíteni.

Nyitókép: Varga György

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Már az első nap többen letöltötték és beadták az ellenzéki előválasztáshoz szükséges regisztrációhoz kitöltendő nyilatkozatokat.
2021.július 27.
Július 26-ától lehet hivatalosan bejelentkezni jelöltnek az ellenzéki előválasztáson, Jakab Péter, a Jobbik elnöke ezt már meg is tette – írja a politikus Facebook-oldalán.
2021.július 26.
A DK miniszterelnök-jelöltje árnyékkormányt alakít, ha megnyeri az előválasztást.
2021.július 23.
Megküldjük az előválasztás forgatókönyvét és kérjük jelezzen vissza ha a forgatókönyv szerinti ajánló aláírásgyüjtésben segitségünkre tud lenni az alábbi e-mail (bp11@dkp.hu) szíveskedjen jelezni.
2021.július 14.
Mindenkit új feladatok elé állított a pandémia, és nem mindenki volt erre felkészülve – mondta az adatvédelmi problémákról Péterfalvi Attila az InfoRádió Aréna című műsorában. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke elmondta a véleményét a pedofilellenes törvényről, a civilszervezetek adományozásáról és arról is, miért nem vizsgálta még a hatóság az internetes sütiket.
2021.július 9.
Kovács Gergő szerint a jelenlegi színvonalat ők is tudnák hozni, ráadásul még viccesebbek is lennének.
2021.július 8.
Az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjei levélben fordultak az Európai Unió tagállamainak vezetőihez, hogy Magyarország az EU tagja maradjon 2022 után is. Az üzenet:
2021.július 2.
Karácsony Gergely interjút adott a német Bildnek, és azt mondta, „Orbán Magyarországa Kína és Oroszország kapuja az EU-ba”
2021.június 30.
Nem kérnek a magyar adófizetőknek több százmilliárd forintos terhet jelentő kínai hitelből, és a Fudan Egyetem mellett a Budapest–Belgrád vasútvonal beruházását is leállítják, tájékoztatták közös levélben az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét.
2021.június 23.