Holocaust Közalapítvány programajánlója

Október 28. csütörtök 17 óra- Dán Porat: Keserű számvetés – A náci kollaborációval vádolt holokauszt-túlélők ellen indított izraeli perek című kötetről való beszélgetés

 

Dán Porat izraeli történész a közelmúltban titkosítás alól feloldott rendőrnyomozati aktákat és bírósági jegyzőkönyveket tanulmányozott át több tucat ún. kápó perrel kapcsolatban, melyek során az izraeli igazságszolgáltatás zsidó túlélőket vádolt meg kollaborációval. A túlélők tanúvallomásainak és a bírák döntéseinek elemzése a bűnrészességgel, az igazságossággal, a túlélők cselekedetei elbírálására alkalmas jogi kerettel, illetve általában véve az áldozati szereppel kapcsolatos súlyos erkölcsi kérdések megfogalmazására késztette. A Keserű számvetés a holokauszt-szakirodalom fontos darabja, s noha gyakorlatilag már senki sem állítható bíróság elé az érintettek közül, a szerző felismerései megfontolandóak lehetnek a jövő igazságszolgáltatása számára.

Kérjük, hogy részvételi szándékát az alábbi linken jelezze: https://bit.ly/3EXZA69

A programot a Holokauszt Emlékközpont Facebook oldalán élőben közvetítjük.

 

 

 

November 11. csütörtök 15 óra- Holokauszt és fotográfia - Elméleti kérdések és alkalmazott technikák- online minikonferencia

 

Művészettörténész, esztéta és kiállítási szakemberek elméleti kérdések és képzőművészeti alkotások elemzése mellett a közelmúltban megvalósult kiállítások példáin keresztül mesélik el tapasztalataikat a fotók használatáról és annak a holokauszt kutatásában és a holokauszt ábrázolásában határairól.

ELŐADÓK:

Biró Eszter, független kutató – képzőművész, a Metropolitan Egyetem oktatója

Böröcz László, a 2B Galéria vezetője

Karádi Éva, eszmetörténész, ELTE ÁJK Társadalomelméleti Tanszék

Lénárt András, történész, Holokauszt Emlékközpont, IWM visiting fellow

Tóth Balázs Zoltán, esztéta, egyetemi óraadó, tanár

Véri Dániel, művészettörténész, CEU Jewish Studies post-doctoral fellow at the Democracy Institute

MODERÁTOR:

Bán András, műkritikus, nyugalmazott egyetemi oktató

A részletes program hamarosan.

Regisztráció: https://bit.ly/holokausztesfoto

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.