Hivatalos: 64 pontot is jelenthet a felvételin a katonai szolgálat

A Magyar Közlönyben megjelent az a rendelet, amely alapján a tartalékos szolgálatot teljesítők jelentős számú plusz pontot kaphatnak a felsőoktatási felvételi során.

https://privatbankar.hu/cikkek/kozerdeku/hivatalos-64-pontot-is-jelenthe...

Ugyan a kormány már augusztus végén kommunikálta, de csak a most megjelent rendeletnek köszönhetően lett hivatalos a katonai szolgálat pluszpontokkal való elismerése. Benkő Tibor honvédelmi miniszter korábban azt mondta, hogy a kormány támogatásával meg tudtuk azt oldani, hogy azok a fiatalok, akik felsőfokú tanulmányokat szeretnének folytatni, egyetemekre készülnek, de előtte vállalják azt, hogy egy katonai szolgálatot letöltenek, 6 hónaptól 12 hónapon keresztül, akár 64 plusz pontra tehetnek szert majd a felvételivizsga eredménye tekintetében.

 

Benkő Tibor honvédemi miniszter beszél tartalékosoknak (MTI Fotó - Mohai Balázs)Benkő Tibor honvédemi miniszter beszél tartalékosoknak (MTI Fotó - Mohai Balázs)

 

A rendelet szerint azok, akik önkéntes katonai szolgálatot vállalnak fél éves honvédségi képzés után 32, míg egy év szolgálat és kiképzés után a duplája, 64 pluszpont jár majd a felsőoktatási felvételinél. Ha valaki szakkiképzés nélkül legalább hat hónapos szolgálatot teljesített, 16 többletpontra lesznek jogosultak.

Érdemes megemlíteni, hogy az elérhető 64 pluszpont igen jelentősnek mondható, hiszen például egy felsőfokú nyelvvizsga esetén a jelentkezők 40 pontot kapnak.

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Egymondatos közleményt adott ki a Fidesz az ellenzéki előválasztás leállásval kapcsolatban. Az MTI országos sajtószolgálatához eljutatott közlemény egészen pontosan így szól:
2021.szeptember 19.
A NER rendszerének lebontásában, a fideszesek felelősségre vonásában, és a korrupciós ügyeken meggazdagodottak elszámoltatásában mind egyetértettek az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek első tévévitájukon, még ha máshogy is közelítenék meg mondjuk az adórendszer vagy a jogállam reformját. Igazi vita csak Hadházy Ákos és Tóth Csaba zuglói képviselőjelöltek támogatása körül alakult ki.
2021.szeptember 13.
Nagyon fontosak a jelöltek, nagyon fontosak a jelölőszervezetek, de sokkal fontosabb az előválasztás demokratikus tisztessége – mondta Magyar György. Az ellenzéki előválasztásban közreműködő Civil Választási Bizottság elnöke beszélt a kampány menetrendjéről, az egyjelöltes választásról, és arról is, van-e jogi alapja az előválasztásnak.
2021.szeptember 11.
Az előválasztás első fordulóját szeptember 18. és 26. között tartják.
2021.szeptember 10.
Hétfőn délelőtt 10 óráig adhatták le az induláshoz szükséges aláírásokat az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelöltjei. Legalább húszezerre volt szükség, Pálinkás Józsefen kívül mindenkinek sikerült összegyűjtenie.
2021.szeptember 7.
Az MSZP szerint „jobbikos agyszülemény” a kooperáció.
2021.szeptember 3.
Nem mindegy, melyik médium közvetíti a kormányfőjelöltek disputáját, mert annak is tétje van, ki hol tudja elérni és mozgósítani híveit.
2021.szeptember 1.