Hivatalos: 64 pontot is jelenthet a felvételin a katonai szolgálat

A Magyar Közlönyben megjelent az a rendelet, amely alapján a tartalékos szolgálatot teljesítők jelentős számú plusz pontot kaphatnak a felsőoktatási felvételi során.

https://privatbankar.hu/cikkek/kozerdeku/hivatalos-64-pontot-is-jelenthe...

Ugyan a kormány már augusztus végén kommunikálta, de csak a most megjelent rendeletnek köszönhetően lett hivatalos a katonai szolgálat pluszpontokkal való elismerése. Benkő Tibor honvédelmi miniszter korábban azt mondta, hogy a kormány támogatásával meg tudtuk azt oldani, hogy azok a fiatalok, akik felsőfokú tanulmányokat szeretnének folytatni, egyetemekre készülnek, de előtte vállalják azt, hogy egy katonai szolgálatot letöltenek, 6 hónaptól 12 hónapon keresztül, akár 64 plusz pontra tehetnek szert majd a felvételivizsga eredménye tekintetében.

 

Benkő Tibor honvédemi miniszter beszél tartalékosoknak (MTI Fotó - Mohai Balázs)Benkő Tibor honvédemi miniszter beszél tartalékosoknak (MTI Fotó - Mohai Balázs)

 

A rendelet szerint azok, akik önkéntes katonai szolgálatot vállalnak fél éves honvédségi képzés után 32, míg egy év szolgálat és kiképzés után a duplája, 64 pluszpont jár majd a felsőoktatási felvételinél. Ha valaki szakkiképzés nélkül legalább hat hónapos szolgálatot teljesített, 16 többletpontra lesznek jogosultak.

Érdemes megemlíteni, hogy az elérhető 64 pluszpont igen jelentősnek mondható, hiszen például egy felsőfokú nyelvvizsga esetén a jelentkezők 40 pontot kapnak.

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.
Brüsszeli látogatása során, ígéretéhez híven a híres ereszcsatornát is útba ejtette Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.
2021.november 11.
Megnyílt az út az előtt, hogy a kormány úgynevezett "gyermekvédelmi" népszavazási kérdéseiről a jövő tavaszi országgyűlési választásokkal egy napon dönthessenek a választók.
2021.november 10.
Az előválasztás megítélésének döntő, történelmi szempontja az lesz, hogy végül sikerül-e a segítségével a Fidesz rendszerét lebontani. Ez még előttünk áll, vannak rá biztató jelek, de sokakban kétségek is.
2021.november 7.
Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.