Határidőn túl, de lesz egyezség a helyreállítási tervről

Akár még az idén megérkezhet az előleg az EU járványügyi mentőcsomagjából Magyarországra. A megegyezésre ugyan még várni kell és a határidő is lejár ma, de forrásaink szerint hat héten belül meglesz az egyetértés a helyreállítási tervről.

https://nepszava.hu/3133696_hataridon-tul-de-lesz-egyezseg-a-helyreallit...

A kijelölt határidőre nem sikerül tető alá hozni a megállapodást Brüsszellel a nemzeti helyreállítási tervről. A magyar kormány és az Európai Bizottság szeptember 30-át tűzte ki a megegyezés dátumának, de mostanáig nem tudtak dűlőre jutni a pénzzel együtt járó kötelezettségvállalásokról. Név nélkül nyilatkozó EU források ugyanakkor derűlátóan nyilatkoztak az esélyekről, szerintük a következő hat hétben megszülethet az egyezség. Magyarországnak 2511 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás jár 2021-2024 között az Európai Unió helyreállítási és ellenállóképességi alapjából. Az EU27-ek közös hitelfelvételéből származó pénzt a koronavírus-járvány következményeinek enyhítésére és a gazdaság élénkítésére lehet felhasználni. Elköltésének szigorú szabályai és feltételei vannak, amelyekről az alapot kezelő Európai Bizottsággal kell megállapodni. A nemzeti tervet a tagállami pénzügyminiszterek hagyják jóvá, csak ezután kezdődhet meg az idén esedékes előleg kiutalása. Magyarország május 12-én nyújtotta be a helyreállítási programját Brüsszelben. Az Európai Bizottságnak két hónapja volt rá, hogy elkészítse az értékelését, de kifutott az időből, miután a magyar kormány vonakodott teljesíteni a tervhez kapcsolódó elvárásait. A biztosi testület elsősorban korrupcióellenes- és az igazságszolgáltatás függetlenségét garantáló intézkedéseket várt, valamint lépéseket a döntéshozatal átláthatóságának, a jogalkotás kiszámíthatóságának a biztosítására, a közbeszerzések felügyeletének megerősítésére. Budapest és Brüsszel még a nyár folyamán megegyezett, hogy szeptember 30-ikáig folytatják a tárgyalásokat, végül ezt a határidőt sem tudták tartani. A két fél között azonban intenzív egyeztetések folynak, amelyekről a magyar főtárgyaló, Ágostházy Szabolcs államtitkár is azt mondta a napokban a Portfolio nevű hírportálnak, hogy heteken belül befejeződhetnek. Ha az Európai Bizottság egy bő hónap múlva valóban zöld utat ad a magyar helyreállítási tervnek, és ezt követően a tagállami pénzügyminiszterek is rábólintanak, akkor reális esély van rá, hogy Magyarország az év végén vagy legkésőbb a jövő év elején hozzájut a támogatás 13 százalékát kitevő előleghez, ami 326 milliárd forint. A brüsszeli testület mostanáig 20 uniós ország programját hagyta jóvá, és 16-nak már kiutalt 51,5 milliárd euró előleget a 672,5 milliárd eurós mentőcsomagból. Két tagállam, Bulgária és Hollandia be sem nyújtotta a nemzeti tervét, a többi “későn érkezővel” még folynak a tárgyalások. Lengyelországgal szintén elhúzódtak a megbeszélések, de forrásaink szerint Varsó is heteken belül számíthat a bizottsági jóváhagyásra.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

A miniszterelnök-jelölt csütörtökön a Nyugati téren arról beszélt, mióta Hódmezővásárhelyen polgármester lett, azóta egyik csoda követi a másikat, most pedig arra is lehetőség nyílt, hogy vezetésével Magyarország maga mögött hagyhassa az elmúlt évek „átkát” és megosztottságát.
2021.október 15.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
Két eltérő stratégia feszül egymásnak az előválasztás második fordulójában. Dobrev Klára a Karácsony-árvákra tette a tétjeit, Márki-Zay Péter a szavazókat próbálja újraosztani.
2021.október 12.
A milliárdos vállalkozó, Bige László azt mondta a Klubrádiónak, nincs más választása. Kész bármilyen segítséget megadni az ellenzéknek, legyen akárki is majd a jelöltjük a jövő évi választáson. Ilyen szintű top milliárdos eddig nem állt ki ennyire nyíltan az ellenzék mellett.
2021.október 11.
Elérhetővé váltak a szavazópontok az előválasztás honlapján.
2021.október 10.
Több forrásból megerősített információnk szerint Karácsony Gergely azt tervezi, hogy egy esetleges előválasztási, majd választási győzelem esetén ciklust felezne Márki-Zay Péterrel – vagyis két évig Márki-Zay, két évig Karácsony irányítaná a kormányt. Ez lehet visszalépésének (egyik) feltétele, de arról nem tudunk, hogy Márki-Zay Péternek mi az álláspontja az ötletről.
2021.október 8.
A Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltjét megkérdezte az ATV Híradója az OEVB döntése kapcsán, miszerint nem szerepelhet a szavazólapon az ő és Karácsony Gergely neve egy sorban az előválasztás második fordulójában.
2021.október 6.
Ha nem is mindegyikük, a megkérdezett politikai elemzők jellemzően Karácsony Gergelyt tartják a legesélyesebb jelöltnek. Az előválasztási verseny azonban nincs előre lefutva.
2021.október 4.