Hamarosan elektromos taxikkal járhatunk Budapesten

Csalódniuk kell azoknak, akik az elektromos taxik ügyében valamiféle Nemzetgazdasági Minisztérium és Főváros közötti egymásnak feszülésben reménykedtek. Valójában az elektromobilitás térnyerését mind az NGM, mind a Fővárosi Önkormányzat kiemelkedően fontosnak tartja és saját eszközrendszerével, a közös célt – a budapestiek egészséges környezethez való jogának érvényesülését – szem előtt tartva együtt is küzd érte.

Az elektromobilitás elterjesztését célzó Jedlik Ányos Terv megvalósításáról még 2016 őszén írt alá együttműködési megállapodást Budapest Főváros Önkormányzata és a Nemzetgazdasági Minisztérium. A megállapodás eredményeként közel rövid távon 250 töltőoszlop és 500 töltőhely létesülhet városszerte, melyek számát aztán szándékaik szerint folyamatosan bővítjük.

A megállapodásban azt vállalta a Fővárosi Önkormányzat, hogy áttekinti a személyszállítási szolgáltatásokra vonatkozó rendeleteit, és javaslatot tesz a zéró emissziós járművek elterjesztésére a személytaxi szolgáltatásoknál, illetve egy zéró emissziós járművekre épülő közösségi autómegosztó rendszer (car-sharing) bevezetésénél. Mivel úgy véljük, hogy jó példával kell elől járnunk, vállalásunk szerint a fővárosi közszolgáltatásokat ellátó járműpark esetében is megvizsgáljuk a károsanyag-kibocsátástól mentes járművek alkalmazásának lehetőségét.

Természetesen tudjuk, hogy ez nem rövid távon megvalósítható elképzelés, és számos feltétele van, de azt gondolom, hogy a zéró emissziós járművek elterjesztése egy nem megmagyarázandó nemes "végcél".

Az elmúlt hetekben többször szükség volt a szmogriadó tájékoztatási, és néhány esetben a riasztási fokozatának elrendelésére a budapesti légszennyezettségi adatok ismeretében. Ilyen helyzetben különösen furcsának tartjuk, hogy a levegő tisztaságáért más esetben zajosan aggódók most – egy elektromosautó-töltő átadáson elhangzottakat kiforgatva – törekvéseinket finoman szólva sem pártoló hangulat- és riadalomkeltésre alkalmas főcímekkel jelentetnek meg cikkeket.

A Fővárosi Önkormányzat és az NGM célja is az, hogy elsősorban ösztönző szabályozási környezettel támogassa a zéró emissziós járművek elterjedését, és bízunk benne, hogy ebben valamennyi felelősen gondolkodó politikai erő, újságíró és taxitársaság, taxis érdekképviselet támogatására számíthatunk.

Az elmúlt években bizonyítottuk, hogy a budapesti taxisokra partnereinkként tekintünk, megkérdezésük nélkül őket érintő kérdésekben eddig sem döntöttünk és ezután sem döntünk.

Szeneczey Balázs, főpolgármester-helyettes - OS

Választás

Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.
Brüsszeli látogatása során, ígéretéhez híven a híres ereszcsatornát is útba ejtette Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.
2021.november 11.
Megnyílt az út az előtt, hogy a kormány úgynevezett "gyermekvédelmi" népszavazási kérdéseiről a jövő tavaszi országgyűlési választásokkal egy napon dönthessenek a választók.
2021.november 10.
Az előválasztás megítélésének döntő, történelmi szempontja az lesz, hogy végül sikerül-e a segítségével a Fidesz rendszerét lebontani. Ez még előttünk áll, vannak rá biztató jelek, de sokakban kétségek is.
2021.november 7.
Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.