Hüvelyes Lajos nem pszichiátriai eset – Levél az igazságügyi miniszternek

Pomáz, 2016. július 22. péntek (MSZF)

Orvosi vélemény szerint Hüvelyes Lajost nem lehet a zárt osztályon tartani, mert a 72 éves mozgáskorlátozott nem pszichiátriai eset. Még csak gyógyszerezésre sem szorul – jelentette a Magyar Szociális Fórum pénteken.

     A szakértői vélemény ismeretében, a történtek társadalmi veszélyessége miatt, az MSZF újabb levélben sürgetett választ Trócsányi László igazságügyi, és Pintér Sándor belügyminisztertől, hogyan fordulhatott elő, hogy egy épelméjű embert hatósági kényszerrel zártosztályra csukjanak. Ki rendelte el a férfi pszichiátriára internálását, és milyen alapon tett eleget a rendőrség a „beutalásnak”? A kérdésekre kötelező a válasz, mert orvosi szakvélemény született arról, hogy Hüvelyes nem pszichiátriai eset. Milyen jogon feltételezték ennek az ellenkezőjét július 15-i kényszerkilakoltatásakor? – kérdezi az MSZF újabb levelében.

     Az igazságügyi tárca az MSZF miniszterhez írt július 16-i levelére július 21-én azzal válaszolt, hogy a jogszabály nem hatalmazza fel a tárcát a rendőrségi hatáskörbe tartozó egyedi ügyekkel kapcsolatos panaszok megvizsgálására, ezért az MSZF levelét továbbították a VI. kerületi Rendőrkapitányságra, és a Bírósági Végrehajtói Karhoz az önálló bírósági végrehajtó lehetséges intézkedéseinek vizsgálata céljából.

     A szakértői diagnózis szerint a rokkant férfi egyéniségéből adódóan konfrontációra hajlamos ugyan, de semmi ok sincs pszichiátrián tartására. Bármikor elmehet, amint lesz hová mennie a terézvárosi lakásának elvesztése után – értesült az MSZF. Mint ismert, július 15-én a rokkantat rendőrök bilincsbe verték, és a mentők rendőri kísérettel szállították a pomázi Gálfi Béla Gyógyító és Rehabilitációs Nonprofit Kft. kórházának pszichiátriai osztályára.

    Hüvelyes Lajos elvileg elfogadta, hogy a VI. kerületi önkormányzat által neki kiutalandó tatárszentgyörgyi kertes házba költözzön, de az erről szóló szerződést még terjesztették elé. Péntek délelőtt felkeresték a terézvárosi Család- és Gyermekjóléti Szolgálat képviselői, de csak egy olyan papírt írattak alá vele, amellyel felhatalmazza őket, hogy eljárjanak az ügyében, és előkerítsék a kilakoltatáskor elkobzott személyi okmányait, mert a lakás kiürítői nem találják őket. Hüvelyes nem csak személyazonossági igazolványát, hanem lakásában hagyott készpénzét és mobiltelefonját sem kapta még vissza.

    A Magyar Szociális Fórum értesülése szerint gondnokság alá akarják helyezni a mozgáskorlátozott férfit. Arra a kérdésre, hogy gyámság alá is akarnák-e helyezni őt, jogainak korlátozásával, az MSZF nem kapott világos választ.+++

(Az ügy előzményei: www.mszfszk.hu)

 Kiadta: MSZF SZK

+36 30 5927371

www.mszfszk.hu

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Már az első nap többen letöltötték és beadták az ellenzéki előválasztáshoz szükséges regisztrációhoz kitöltendő nyilatkozatokat.
2021.július 27.
Július 26-ától lehet hivatalosan bejelentkezni jelöltnek az ellenzéki előválasztáson, Jakab Péter, a Jobbik elnöke ezt már meg is tette – írja a politikus Facebook-oldalán.
2021.július 26.
A DK miniszterelnök-jelöltje árnyékkormányt alakít, ha megnyeri az előválasztást.
2021.július 23.
Megküldjük az előválasztás forgatókönyvét és kérjük jelezzen vissza ha a forgatókönyv szerinti ajánló aláírásgyüjtésben segitségünkre tud lenni az alábbi e-mail (bp11@dkp.hu) szíveskedjen jelezni.
2021.július 14.
Mindenkit új feladatok elé állított a pandémia, és nem mindenki volt erre felkészülve – mondta az adatvédelmi problémákról Péterfalvi Attila az InfoRádió Aréna című műsorában. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke elmondta a véleményét a pedofilellenes törvényről, a civilszervezetek adományozásáról és arról is, miért nem vizsgálta még a hatóság az internetes sütiket.
2021.július 9.
Kovács Gergő szerint a jelenlegi színvonalat ők is tudnák hozni, ráadásul még viccesebbek is lennének.
2021.július 8.
Az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjei levélben fordultak az Európai Unió tagállamainak vezetőihez, hogy Magyarország az EU tagja maradjon 2022 után is. Az üzenet:
2021.július 2.
Karácsony Gergely interjút adott a német Bildnek, és azt mondta, „Orbán Magyarországa Kína és Oroszország kapuja az EU-ba”
2021.június 30.
Nem kérnek a magyar adófizetőknek több százmilliárd forintos terhet jelentő kínai hitelből, és a Fudan Egyetem mellett a Budapest–Belgrád vasútvonal beruházását is leállítják, tájékoztatták közös levélben az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét.
2021.június 23.