Hüvelyes-ügy: „Akinek nincs semmije, az annyit is ér”

Budapest, 2016. október 18. kedd (MSZF)

Elfekvőből elfekvőbe szállítják azt a 73 éves 81 százalékos rokkant, mozgáskorlátozott, egyedülálló férfit, akit a terézvárosi vezetés kezdeményezésére lakoltattak ki július 15-én Izabella utcai otthonából – jelentette a Magyar Szociális Fórum kedden.

     Hüvelyes Lajost hétfőn szállították át a Szent István kórház II. sz. krónikus belgyógyászatára a csepeli kórház hasonló osztályáról, ahol több mint két hónapot töltött. Orvosai szerint teljesen feleslegesen, hiszen nem szorult kórházi ápolásra.

     „Hüvelyes Lajos ügye nem egészségügyi kérdés, hanem szociális kérdés. Milliókat költenek rá a kórházban, ahelyett, hogy gondoskodnának szociális ellátásáról” - fogalmazott egyik orvosa Simó Endrének, a Magyar Szociális Fórum szervezőjének.

     Hüvelyes Lajos elfekvőből elfekvőbe szállítása pontosan arra utal, hogy kilakoltatói nem törődnek kilakoltatottjukkal, hanem a sorsára hagyják őt – vélik az idős ember önkéntes segítői. A terézvárosi polgármesteri hivatal bérbe adott ugyan neki egy tatárszentgyörgyi házat, de ellátását nem szervezte meg, noha a férfi rászorult volna. Elvágódott, egy napon át ott hagyták a földön, majd így került a Jahn Ferenc dél-pesti kórház csepeli krónikus belgyógyászatára, lényegében egy elfekvőbe, utána pedig egy másikba, ahol majd fél évig maradhat. Hogy utána mi lesz vele, nyitott kérdés, hiszen pillanatnyilag semmi kilátás sincs idősotthoni-szociálisotthoni elhelyezésére, és 24 órás felügyelet biztosítására, mint ahogyan állapota megkívánná. Azért van ott, hogy legyen hol lennie – mondták az MSZF-nek.

     Hüvelyes Lajos szerint nyugdíjából hónapok óta nem lát egy fillért sem. Segítőinek jóvoltából borotválják meg a kórházban, segítői mossák ki szennyesét, egészítik ki az ételét, beszélgetnek vele. Mindez enyhít a szenvedésén, de helyzetén mit sem változtat, hiszen ez nem megoldás – állapítja meg az MSZF.

     Ha volna rá pénze, Hüvelyes Lajosnak viszonylag gyorsan lehetne helyet találni, de nincs.

     A Magyar Szociális Fórum szerint a Hüvelyes-ügyben kifejeződik az a Magyarországon elhíresült társadalom-filozófia, amely szerint „akinek nincs semmije, az annyit is ér”.+++

Kiadta: MSZF SZK

 

www.mszfszk.hu

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Egymondatos közleményt adott ki a Fidesz az ellenzéki előválasztás leállásval kapcsolatban. Az MTI országos sajtószolgálatához eljutatott közlemény egészen pontosan így szól:
2021.szeptember 19.
A NER rendszerének lebontásában, a fideszesek felelősségre vonásában, és a korrupciós ügyeken meggazdagodottak elszámoltatásában mind egyetértettek az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek első tévévitájukon, még ha máshogy is közelítenék meg mondjuk az adórendszer vagy a jogállam reformját. Igazi vita csak Hadházy Ákos és Tóth Csaba zuglói képviselőjelöltek támogatása körül alakult ki.
2021.szeptember 13.
Nagyon fontosak a jelöltek, nagyon fontosak a jelölőszervezetek, de sokkal fontosabb az előválasztás demokratikus tisztessége – mondta Magyar György. Az ellenzéki előválasztásban közreműködő Civil Választási Bizottság elnöke beszélt a kampány menetrendjéről, az egyjelöltes választásról, és arról is, van-e jogi alapja az előválasztásnak.
2021.szeptember 11.
Az előválasztás első fordulóját szeptember 18. és 26. között tartják.
2021.szeptember 10.
Hétfőn délelőtt 10 óráig adhatták le az induláshoz szükséges aláírásokat az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelöltjei. Legalább húszezerre volt szükség, Pálinkás Józsefen kívül mindenkinek sikerült összegyűjtenie.
2021.szeptember 7.
Az MSZP szerint „jobbikos agyszülemény” a kooperáció.
2021.szeptember 3.
Nem mindegy, melyik médium közvetíti a kormányfőjelöltek disputáját, mert annak is tétje van, ki hol tudja elérni és mozgósítani híveit.
2021.szeptember 1.