A hírlapi kacsák kitalálói

LeMonde Diplomatique hírlevele

Írta: Pierre Rimbert

fake news wpost 300x182Hillary Clintonnak az amerikai elnökválasztáson elszenvedett veresége óta New York, London vagy Párizs lapkiadó fejedelmei felfedeztek egy ijesztő igazságot: a média hazudik. Persze nem ők: a többiek. Így az amerikai ultrajobboldalhoz közeli honlapok vagy a Macedóniából érkező obskúrus blogok és más trollok, akik rengeteg hamis hírt terjesztenek például azt, hogy az igazságügyminiszter elrendelte, hogy „azonnal töröljenek minden tetoválást, amely a konföderációs zászlót jelképezi”, vagy hogy a pápa Donald Trumpot támogatja, Clinton asszony pedig egy, a washingtoni Comet Ping Pong pizzéria hátsó szobájában működő pedofil hálózatot irányít. Ezek a hatásvadász írások, amelyek a Facebookon, Twitteren és a Google-on terjednek, szerintük eltorzítják azoknak az egyszerű lelkeknek az ítélőképességét, akik nem olvassák a New York Timest.

Nem is kellett ennél több a becsületes sajtónak, hogy megfújja az ellenállás harsonáit. „Szakmánk megbízhatósága, sőt léte is veszélybe került – véli Christiane Amanpour, a CNN sztárriportere 2016. november 22-i cikkében. Az újságírás és maga a demokrácia vannak halálos veszélyben.” Ezt a véleményt osztja a New York Times is, amely hosszú vezércikket jelentetett meg „Igazságok és hazugságok a Trump-korszakból” (2016. december 10.) címmel, amelyben a közösségi hálózatokat hibáztatja, és azon siránkozik, hogy a nép teljesen közömbös a megbízható hírforrások iránt (ez maga a New York Times lenne). Sajnos, a cikk online változata véletlenül egy kifejezetten „fake news-t” – hamis híreket – terjesztő lap reklámja mellett jelent meg, amely épp Alec Baldwin színész halálhírét keltette. Ha hinni lehet a Washington Postnak,[1] a hamis újsághírek járványa inkább egy „kifinomult propagandakampány” része, amelyet Oroszország irányít. Ám a lap nyomozása annyira gyenge forrásokra támaszkodik, hogy a „fake news egyik vegytiszta esetének” lehet tekinteni – ahogy azt Glenn Greenwald állítja (The Intercept, 2016. november 16).

Teljesen érthető: Trump felbukkanása előtt a demokrácia és az igazság a virágkorát élte. Igaz persze, hogy a média a hirdetésekből élt, amelyek jólétet és egészséget ígértek a Coca Cola fogyasztóinak és persze bőven közölték a hírügynökségek által gyártott „híreket”. De vannak „hamis hírek”, amelyeket „információknak” neveznek, hiszen hivatásos újságírók jóhiszeműen közlik le őket. Na, ők voltak azok, akik félrevezették az egész bolygót 1989 decemberében, a hamis tömegsírok hírével Temesvárott, Romániában. Vagy ők kürtölték szét minden ellenőrzés nélkül 1990 októberében, azt a mesét, hogy iraki katonák elpusztították Kuwait Cityben a szülőotthonok inkubátorait – ezzel készítették elő a világ közvéleményét a katonai beavatkozásra.[2] Ők azok is, akik a Le Monde főoldalán leplezték le (1999. április 8-án és 10-én) a szerbek által kifundált „Fer à cheval (Lópatkó)” tervet a koszovóiak „deportálására” – az ötletet egyébként a német titkosszolgálatok találták ki, hogy törvényes alapot teremtsenek Belgrád bombázására.[3] És ne felejtsük a New York Times, vagy a Washington Post és a Wall Street Journal kiválóságait sem, akik 2003-ban terjesztették a hírt az Irakban levő tömegpusztító fegyverekről, hogy elindíthassák a háborút.

Most összeomlott a befolyásolási monopóliumuk, és fel vannak háborodva: a dezinformáció nehézsúlyú bajnokai méltatlankodnak, hogy kezdő motorosok engedély nélkül, sőt ellenükre vezetik meg a közvéleményt.

 

Fordította: Hrabák András

Craig Timber: Russian propaganda effort helped spread “fake news” during election, experts say  [Szakértők szerint az orosz propaganda segített a választások idején terjeszteni a “hamis híreket”], The Washington Post, 2016. november 24.

[2] Lásd angolul https://en.wikipedia.org/wiki/Nayirah_(testimony) vagy franciául https://fr.wikipedia.org/wiki/Affaire_des_couveuses_au_Kowe%C3%AFt – a ford. megj.

[3] Lásd angolul https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Horseshoe vagy franciául https://fr.wikipedia.org/wiki/Plan_Fer-%C3%A0-cheval – a ford megj.

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

A miniszterelnök-jelölt csütörtökön a Nyugati téren arról beszélt, mióta Hódmezővásárhelyen polgármester lett, azóta egyik csoda követi a másikat, most pedig arra is lehetőség nyílt, hogy vezetésével Magyarország maga mögött hagyhassa az elmúlt évek „átkát” és megosztottságát.
2021.október 15.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
Két eltérő stratégia feszül egymásnak az előválasztás második fordulójában. Dobrev Klára a Karácsony-árvákra tette a tétjeit, Márki-Zay Péter a szavazókat próbálja újraosztani.
2021.október 12.
A milliárdos vállalkozó, Bige László azt mondta a Klubrádiónak, nincs más választása. Kész bármilyen segítséget megadni az ellenzéknek, legyen akárki is majd a jelöltjük a jövő évi választáson. Ilyen szintű top milliárdos eddig nem állt ki ennyire nyíltan az ellenzék mellett.
2021.október 11.
Elérhetővé váltak a szavazópontok az előválasztás honlapján.
2021.október 10.
Több forrásból megerősített információnk szerint Karácsony Gergely azt tervezi, hogy egy esetleges előválasztási, majd választási győzelem esetén ciklust felezne Márki-Zay Péterrel – vagyis két évig Márki-Zay, két évig Karácsony irányítaná a kormányt. Ez lehet visszalépésének (egyik) feltétele, de arról nem tudunk, hogy Márki-Zay Péternek mi az álláspontja az ötletről.
2021.október 8.
A Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltjét megkérdezte az ATV Híradója az OEVB döntése kapcsán, miszerint nem szerepelhet a szavazólapon az ő és Karácsony Gergely neve egy sorban az előválasztás második fordulójában.
2021.október 6.
Ha nem is mindegyikük, a megkérdezett politikai elemzők jellemzően Karácsony Gergelyt tartják a legesélyesebb jelöltnek. Az előválasztási verseny azonban nincs előre lefutva.
2021.október 4.