Hétvégére lezárják az átmenő forgalom elől Budapest több útszakaszát is

A főváros belső kerületének több részét is lezárja az átmenő forgalom elől a május elsejével induló hosszú hétvégére két kerületi polgármester. Soproni Tamás a VI. és Niedermüller Péter a VII. kerület vezetője a Facebookon még szerdán délután bejelentette, hogy

https://index.hu/belfold/2020/04/30/utlezarasok_atmeno_forgalom_fovaros/

MÁJUS ELSEJÉTŐL HARMADIKÁIG TÖBB ÚTSZAKASZT LEZÁRNAK BUDAPEST BELVÁROSÁBAN.

Soproni a Terézvárosban

  • a Nagymező utca,
  • a Király utca, és
  • az Andrássy út közötti területet

zárja le az átmenő forgalom elől, hogy – mint fogalmazott – autóval csak azok hajthathassanak be, akik ott élnek, vagy "igazán fontos dolguk van", például a rokonaiknak segítenek.

A szomszédos VII. kerületet vezető Niedermüller Péter pedig arról beszélt, hogy az ő célja

  • az Erzsébet körút,
  • a Károly körút,
  • a Király utca, valamint
  • a Dohány utca közötti területen

megszüntetni az átmenő forgalmat. Azzal indokolta, hogy ezek a legsűrűbben lakott részek, rengeteg az autó és alig van zöldfelület. Niedermüller kiemelte, az ott lakók érdekében az a hosszútávú céljuk is, hogy ezeket a területeket teljesen mentessé tegyék az átmenő forgalomtól.

Mindkét polgármester arról beszélt a videóban, hogy kulturális és turisztikai célpontként a két kerület küzd a hatalmas átmenőforgalommal, a parkolóhelyek hiányával és a zsúfoltsággal. A céljuk pedig az, hogy visszaadják a területet az ott élőknek, a gyalogos és biciklis közlekedés biztonságosabb legyen és több zöldfelületet alakíthassanak ki.

A döntésre Karácsony Gergely főpolgármester hívta fel a figyelmet, a videó megosztásához azt fűzve: 

Élhető utcák, nyugodt lakóövezetek, ez az egyik legfontosabb célja Budapest megújításának. Terézváros és Erzsébetváros már a hétvégén kipróbálja, milyen lenne egy ilyen városban élni. Izgatottan várom a tapasztalatokat, sokat tanulhatunk belőlük.

Az egyelőre persze bizonytalan, de várható, hogy az önkormányzatoknak az új, Orbán Viktor által bejelentett kijárási szabályok sorában is különleges jogkörük lesz saját területükre, bár ez elsősorban Budapestet, azon is belül annak kerületeit érintheti. A miniszterelnök már a múlt pénteki rádióinterjújában is arról beszélt, hogy a hét végéig új kijárási korlátozásokat fognak alkotni, mert a védekezés új szakaszába lépünk, és fokozatosan – szigorú menetrend szerint – újraindíthatja a kormány Magyarországot.Azt is elmondta, hogy a polgármesterek az eddigi hétvégi szigorító lehetőségeiket várhatóan megkapják májustól állandó jogkörként. Erről azonban eddig még nem jelent meg rendelet, ugyanakkor a polgármestereknek az elmúlt három hétvégén, a húsvéti ünnep óta volt ilyen szigorító lehetősége, amiről a kormány és a hatóságok is többször elmondták: bevált.

Kovécs Zoltán kommunikációs államtitkár csütörtökön reggel is megerősítette, 

A HÉTVÉGÉN A TELEPÜLÉSVEZETŐK ISMÉT JOGOSULTSÁGOT KAPNAK ARRA, HOGY SZIGORÚBB INTÉZKEDÉSEKET VEZESSENEK BE.

A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a Kossuth rádióban is elmondta, hétfőtől új szabályozások lépnek életbe a vidéki Magyarországon, Budapesten és környékén azonban továbbra is az eddigiek maradnak hatályosak. Vidéken lehetőség van a szolgáltatások újraindítására, az üzletek nyitva tartásának meghosszabbítására, a 65 év felettiekre vonatkozó intézkedések viszont továbbra is érvényben maradnak. Budapestet és környékét azért kell külön kezelni, mert ott van a legtöbb fertőzött és a legtöbb haláleset is - magyarázta.

Március 27-én vezették be a kijárási korlátozást Magyarországon. A szabályok értelmében az élelmiszerboltok, patikák, piacok és drogériák nyitva maradtak, de 9 és 12 óra között csak a 65 év felettiek mehettek ezekre a helyekre vásárolni.  A korlátozás két hétig volt érvényben, majd húsvét előtt, április 9-én bejelentette Orbán Viktor, hogy határozatlan időre meghosszabbítják a korlátozást, és hetente döntenek a fenntartásáról. A legújabb bejelentés értelmében ezek a szabályok a következő két hétben már csak Budapesten és környékén maradnak érvényben.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.