Gyurcsányozás és egymás melletti elbeszélés jellemezte Márki-Zay Péter és Hollik István vitáját

Nem a Tranzit fesztiválon lezajlott csörte hozott új politikai párbeszédet Magyarországon, ahol a kormányszóvivő és az ellenzéki miniszterelnök-jelölt még a tényekben sem tudtak megállapodni.

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/hirek/gyurcsanyozas-es-egymas-melle...

Ritka pillanat a magyar politikában, amikor egy aktív ellenzéki és kormánypárti politikus vitázik egymással, ezért is volt különleges a szombat délutáni program, ahol Márki-Zay Péter a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje és Hollik István kormányszóvivő ült le egymással megbeszélni az ország jelenlegi helyzetét és jövőbeli terveiket. Az eseményre a TRANZIT Közéleti Évadnyitó és GondolatEXPO nevű kormányzati szervezésű program keretein belül került sor, ami a közönség reakcióin is meglátszott. Míg Hollik gyakran kapott tapsot egy-egy megszólalása után, Márki-Zay Péternek inkább beszólogattak a közönség soraiból, és számos kritikájára hangos nevetés volt a reakció. Az esemény moderátora, Kárász Róbert sem mindig volt a helyzet magaslatán, amikor a vitát az eredeti mederben kellett volna tartania.

A konstruktív és párbeszédre alapuló vita nagyrészt el is maradt, mert Márki-Zay kormánykritikus megjegyzéseire már a beszélgetés elején gyurcsányozás volt a válasz. Bár az ellenzéki miniszterelnök-jelölt magát következetesen jobboldalinak vallotta, és Gyurcsány Ferenccel szemben is kritikákat fogalmazott meg, Hollik István nem tágított eredeti álláspontjától, mivel szerinte azzal, hogy Márki-Zay Péter csatlakozott az ellenzéki pártok összefogásához, csatlakozott a Gyurcsány vezette baloldalhoz is. Ugyanakkor az ellenzéki polgármester éppen azt kérte számon Holliktól és a Fidesztől, hogy miért nem számoltatták el a volt miniszterelnököt az elmúlt 11 év kormányzása alatt.

Mikor a tényekre terelődött a szó, hamar kiderült, hogy azokat Hollik és Márki-Zay is más-más módon értelmezi. Akár Magyarország felzárkózásáról, akár a koronavírus adatairól, akár népszerűségi listákról volt szó,

szinte minden esetben más és más adatokra hivatkozott a kormánypárti és az ellenzéki politikus, így a legtöbb témában csak az egymás melletti elbeszélés volt a jellemző.

A konkrét kérdéseket érintve Hollik István azt állította, hogy Gyurcsány Ferenc az ellenzék igazi vezetője, és részben arra is utalt, hogy Márki-Zay Pétert is az ő emberének tekinti. A hódmezővásárhelyi polgármester ezzel szemben kitért arra, hogy volt olyan közvéleménykutatás az elmúlt hónapokban, ami őt Dobrev Klára elé sorolta, ami szerinte eleve kizárja, hogy Gyurcsány emberének nevezhessék.

Gazdasági kérdésben sem volt minimális közös pont sem a két politikus véleményében: míg a kormányszóvivő szerint a baloldali kormányzás alatt Magyarország távolodott az unió átlagától, addig most folyamatosan csökken a távolság. Márki-Zay Péter szerint ez éppen ellenkezőleg van, a számok túlnyomó részében Magyarország az unió sereghajtói között foglal helyet. Nem vitte előre a vitát az sem, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetőinek számait Hollik egyszerűen "baloldali hazugságoknak" titulálta.

A koronavírus hatásaival kapcsolatban is összecsapott a két politikus. Hollik szerint Magyarország jól kezelte a kihívásokat, és hazánk hamarosan visszatérhet arra a növekedési pályára, amin 2019-ben volt. A KDNP-s képviselő nehezményezte, hogy Márki-Zay emberéleteket használ politikai propagandára, amikor a koronavírusban elhunyt 30 ezer emberről beszél. Ráadásul szerinte a koronahalálozások a magyar számítási rendszer szerint ilyen magasak, valójában nem áll ilyen rosszul az ország. Az ellenzéki politikus szerint ugyanakkor éppen a Fidesz volt, amelyik politikai célokra használta fel a koronavírust, amikor a Pesti úti Idősotthon magas halálozási adatait tavaly Karácsony Gergely lejáratására használta fel. Szerinte az emberek halála a Fidesz lelkén szárad, nem volt védekezés, sem transzparencia - vélte.

Mikor Márki-Zay Péter a vita 54. perce körül arról beszélt, hogy román-magyar kettős állampolgárságú ismerőse már tíz éve is inkább románnak vallotta magát Németországban, mert az Orbán-kormány miatt már akkor is alacsony presztízse volt az országnak, elszabadult a pokol, és a vita végéig igen nehezen is állt már helyre. A közönségből folyamatos bekiabálások is érkeztek, amelyekből nem lehetett mindegyiket érteni, de Márki-Zay reakciójából arra lehetett következtetni, hogy konkrét fenyegetés is elhangzott. Ekkor már a hódmezővásárhelyi polgármester is kijött a sodrából, így mikor az utolsó néhány percben a jövő évi választásra terelődött a szó, indulatosan egy volt Fidesz közeli ismerősére hivatkozva azt állította, hogy Orbán Viktor a neki kedvezőtlen népszerűségi mutatók esetén akár el is halaszthatja az országgyűlési szavazást. Az erős állítás miatt a beszélgetés már nem is tért vissza a klasszikus vitaszituáció medrébe, így az eredetileg tervezett fél 5-ös befejezést percre pontosan tartva végül a problémák és a vitás kérdések érdemi megbeszélése nélkül ért véget az esemény.

A teljes vitát Márki-Zay Péter Facebookon oldalán lehet visszanézni:

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.