Gulyás Gergely a Kormányinfón: „Aki beoltatja magát, annak érdemben nem lesznek ősszel szigorítások”.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az afganisztáni helyzetről, a várható járványügyi lépésekről és a gazdaság állapotáról is beszélt a Kormányinfón. A tájékoztatón Ruszin-Szendi Romolusz, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke is beszélt.

https://infostart.hu/belfold/2021/08/21/kormanyinfo-eloben?utm_source=in...

Szentkirályi Alexandra bejelentette, hogy először az afganisztáni helyzetről beszél majd a honvédség főparancsoka, aztán az aktuális járványhelyzetről hangzik el tájékoztató.

Gulyás Gergely elmondta, tegnap ülésezett a kormány, részben az afganisztáni helyzet miatt is. „Húsz évvel ezelőtt amerikai kérésre mentünk be, és most ezért hagytuk el az országot.” – fogalmazott. Az afganisztáni helyzetről szólva kudarcosnak minősítette az elmúlt húsz év ottani szövetségi részvételét. Kijelentette: teljesen kaotikus a helyzet az országban, az ellenőrzést a tálibok gyakorolják.

Ruszin-Szendi Romolusz, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke elmondta, különleges műveleti osztagot állítottak fel, húsz órán belül kidolgozták a tervet, és felkészültek a műveletre. Kijelentette: ő adja ki a parancsot a műveletek végrehajtására, a helyszíni parancsnokban, aki korábban az ő katonája volt, teljesen megbízik, a kapcsolattartás folyamatos.

Hozzátette, hogy a főváros, Kabul mellett kialakítottak egy műveleti terület. Mint mondta, nincs határideje a kimenekítési műveletnek. 78 embert helyeztek eddig biztonságos helyre. Kérte, hogy senki se kutasson az interneten az ottani műveletek után, mert ez nem segíti a honvédség akcióit.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy jelentős migrációs hullámra lehet számítani. A szándékok szerint a 2015-ös migrációs hullám nem valósulhat meg, ennek érdekében Magyarországnak a környező országoknak segítséget kell adni. Megerősítette, hogy Magyarország semmiféle kvótát nem fogad el, a prioritás az, hogy a magyarokat és a szövetségeseinket próbáljuk menteni.Ugyanakkor megerősítette: „Akik életveszélyben lennének, és a szövetségeseink, azokat befogadjuk.” Kijelentette, hogy az amerikai demokráciaexport kudarcot vallott.

A következő téma az aktuális járványhelyzet volt.

Gulyás Gergely miniszter arról adott tájékoztatást, hogy jelenleg Közép-Európában a legkedvezőbb a járványügyi helyzet. Ugyanakkor a negyedik hullám Nyugaton megindult, és erre utaló jelek nálunk is vannak. Ez azt jelenti, hogy hozzánk is be fog gyűrűzni a negyedik hullám, de ez alapvetően el fog térni a korábbiaktól. Elmondta, továbbra is az oltás a leghatékonyabb védekezési eszköz. Adatokat sorolt arra vonatkozóan, hogy az egyes oltástípusok esetében mennyire gyakori a megbetegedés esélye, de még az alacsony számok közlése mellett is hangsúlyozta, ha mégis valaki elkapja a betegséget, annak a lefolyása enyhe lesz, sokkal kisebb az esélye a súlyos megbetegedésnek, mint az oltatlanok esetében.

Tájékoztatott, hogy 165 ezren vették fel eddig a harmadik oltást, összességében nyolcmillió vakcina áll az oltakozni kívánok rendelkezésére. Elmondta, a 12-18 éves korosztályt érintően augusztus 30-án és 31-én, valamint szeptember 2-án és 3-án tömeges oltási akció zajlik majd az iskolákban. Mindenkit arra kért, hogy oltassa be magát, aki eddig nem tette.

Kijlentette: az óvodáktól az egyetemekig rendes munkarendben kezdődik majd az oktatás szeptembertől. Mindenkire vonatkoztatva elmondta: „Aki beoltatja magát, annak érdemben nem lesznek ősszel szigorítások”.

A gazdasági vonatkozásokról elmondta, nem várt sikere a magyar gazdaságnak, hogy sikerült elérnie a 2019-es teljesítményt. Mint mondta, bízik abban, hogy sikerül elérni az öt és fél százalékos idei bővülést.

Kijelentette: eddig soha nem látott nyugdíjprémiumot tudnak majd visszafizetni.

Személyi kérdésre térve bejelentette, hogy Orbán Balázst politikai igazgatóvá nevezte ki a miniszterelnök. Orbán Balázs a Miniszterelnökség államtitkára marad, de a miniszterelnök mellett is fog dolgozni.

Újságírói kérdésre Gulyás Gergely határozottan megerősítette, a kormány nem tervez az Európai Unióból való semmiféle kilépést. „Magyarország egyértelmű érdeke az uniós tagság”.

Beszélt arról is, a Norvég Alap ügye kapcsán, hogy „az a pénz jár nekünk”. Két lehetséges útról beszélt, az egyik jogi út, a másik pedig az, hogy Norvégia esetében Magyarország vétóval fog élni, amikor legközelebb a közös piachoz való hozzáférésről folytatnak szavazást.

Újabb témáról szólva elmondta, hogy olcsóbb lesz a hulladékrendszer fenntartása, ha 35 éves koncesszióba kerül. Megfogalmazása szerint ez részben környezetvédelmi zöldprogram is. Úgy látja, a koncesszió alapján lényegesen nagyobb hatékonysággal lehet majd segíteni a szemét újrahasznosítását.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.