Fontos uniós ítélet született gázügyben, Magyarország is örülhet

Lengyelországnak adott igazat az Európai Unió Bírósága a német-cseh Opal gázvezeték ügyében, és ez magyar ellátás orosz gáztól való függőségének csökkentése szempontjából is pozitív fejleménynek tekinthető.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210729/fontos-unios-itelet-szuletett...

GettyImages-98322601

Hiába fellebbezett a korábbi döntés ellen Németország, a lengyel álláspont mellett foglalt állást az Európai Unió Bírósága (Európai Bíróság) a német-cseh Opal gázvezeték ügyében. Németország így sikertelenül próbálta semmissé tenni a Gazprom Opal nevű gázvezetékhez való hozzáférését korlátozó korábbi határozatot. Az uniós bíróság július 15-én helybenhagyta az ítéletet, ami azt jelenti, hogy az orosz gázmonopóliumnak másokkal is osztoznia kell a szállító kapacitáson- számolt be az Euractiv.

Régóta húzódott

Az eset egy hosszú ideje tartó vita része, melyben Németország szembeáll Lengyelországgal és más, az egykori szocialista blokkba tartozó kelet-európai országokkal. Lengyelország - másokhoz hasonlóan - Európa orosz gáztól való függőségét regionális biztonsági fenyegetésnek tartja, ezért saját ellátását az Egyesült Államokból és egyéb forrásokból származó cseppfolyósított földgázzal (LNG) diverzifikálja. A Gazprommal kötött 2022-ig érvényes szerződését meghosszabbítani nem tervező Lengyelország, Ukrajna és más régiós országok a Krím 2014-es orosz megszállását követően jóval bizalmatlanabbá váltak Moszkvával szemben, mérsékelni igyekezve a tőle való energiafüggést.

A 2011-ben épült 470 kilométer hosszú Opal a Németországot és Oroszországot összekötő Északi Áramlat két vezetékpárját kapcsolja össze a közép- és nyugat-európai hálózattal. A lengyel gáztársaságok azt követően indítottak jogi eljárást az Opal ellen, hogy az Északi Áramlat első ágának ugyancsak 2011-es megnyitását követően elveszítették az ország területén áthaladó Yamal gázvezetéken megvalósuló tranzitmennyiségeik és tarifabevételeik egy részét, illetve miután a Németországba irányuló exportkapacitást megduplázó Északi Áramlat 2 terveinek megvalósítása felgyorsult 2016-ban.

A 2x55 milliárd köbméteres kapacitású Északi Áramlat két vezetékpárja és a Kelet-Európát dél felől elérő Török Áramlat 2 a maga mintegy 16 milliárd éves szállítási kapacitásával csaknem teljesen kiváltja a fénykorában, az 1990-es évek második felében 140 milliárd köbmétert is szállító ukrán vezetéket is. A már napjainkra is alaposan megcsappant ukrajnai irányú szállítások sorsa 2024-et, vagyis a 2019-ben megkötött orosz-ukrán szerződés kifutását követően teljesen bizonytalan.

(...)

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.
Brüsszeli látogatása során, ígéretéhez híven a híres ereszcsatornát is útba ejtette Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.
2021.november 11.
Megnyílt az út az előtt, hogy a kormány úgynevezett "gyermekvédelmi" népszavazási kérdéseiről a jövő tavaszi országgyűlési választásokkal egy napon dönthessenek a választók.
2021.november 10.
Az előválasztás megítélésének döntő, történelmi szempontja az lesz, hogy végül sikerül-e a segítségével a Fidesz rendszerét lebontani. Ez még előttünk áll, vannak rá biztató jelek, de sokakban kétségek is.
2021.november 7.
Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.