Fideszes kötődésű szervezeteknek 30 millió, a csömöri önkéntes tűzoltóknak semennyi sem jutott a megyei pályázati pénzekből

Két, fideszes kötődésű egyesületnek csaknem 30 millió forint jutott, a csömöri önkéntes tűzoltó egyesület és a polgárőrség viszont egy fillért nem kapott a fideszes többségű Pest Megyei Közgyűlés által szétosztható pályázati pénzekből. A pénz egyébként a Samsung gödi beruházásának adójából származik, amelyet a kormány elvont Gödtől, és a megyei közgyűlés kezébe adta.

https://telex.hu/belfold/2021/11/07/csomor-palyazat-pest-megyei-kozgyule...

Fideszes kötődésű szervezeteknek 30 millió, a csömöri önkéntes tűzoltóknak semennyi sem jutott a megyei pályázati pénzekből

A Pest Megyei Közgyűlés alakuló ülése 2019. október 28-én – Fotó: Fényes Gábor / pestmegye.hu

Az egyik nyertes a Cs. Torna Egyesület, amelyet azért nevezünk fideszes kötődésűnek, mert a vezetője az a Bánhidi Balázs, aki 2019-ben polgármesterjelöltként indult Csömörön a Fidesz színeiben, és a kormánypárt helyi szervezetének elnöke is. Az egyesület elnöke is ő, az egykori magyar bajnok válogatott atléta, a szakosztályvezetőt pedig Bánhidi Bencének hívják.

Az egyesület autóbusz beszerzésére nyert 13,7 millió forintot. Bánhidi az egyesülettel akkor került a hírekbe, amikor a 2019-es választási kampány alatt az egyesület használatba vételi engedély nélküli álló, ipari területen lévő csarnokába vitték a gyerekeket az egy kilométerre lévő iskolából, kötelező dzsúdóoktatásra – írta akkor a Hvg. Eközben az iskolának volt saját, sportolásra alkalmas csarnoka is. Bánhidi választási veresége után – 30 százalékot kapott –, már nem ajánlotta fel az iskolának a hozzá köthető csarnokot. Igaz, egy tavalyi cikk szerint azóta a csarnoknak új tulajdonosa van, az épületet raktárként hasznosítják, fémáru tárolására. Telefonon kerestük Bánhidi Balázst, a megadott számon közölték, hogy továbbítják a megkeresést, ám a politikus cikkünk megjelenéséig nem reagált.

Bánhidi 2019-ben egy költségvetési csalás vádjával indított per ötödrendű vádlottja is volt, tavaly pedig garázdaság miatt indult ellene eljárás, mert a gyanú szerint megütött egy helyi lakost. A sértett elmondása szerint egy olyan kommentet kért rajta számon Bánhidi egy áruház parkolójában, amelyet nem is ő írt. Az ügyet a rendőrség előbb lezárta, majd a sértett panasztétele után az ügyészség nyomozást rendelt el, amely azóta is folyamatban van.

A másik nyertes 15,9 milló forinttal a Közép-magyarországi Régióért Alapítvány – írta októberben a 444.hu.

A szervezet nem Csömörön, hanem Dunakeszin van bejegyezve, helyben nem végez tevékenységet, a pályázat szerint azonban az elnyert összegből egy ingyenes, 24 oldalas, színes havilapot juttat el a csömöri háztartásokba.

Az alapítvány 2005-ben alakult, akkor a kuratóriumában volt Dióssi Csaba, Dunakeszi jelenlegi fideszes polgármestere. Az alapítvány kuratóriumának jelenlegi elnöke Benkovics Boglárka, aki a pályázat benyújtásának idején a Biczi és Turi Ügyvédi Iroda ügyvédjelöltje volt. Az iroda korábbi neve Biczi és Tuzson Ügyvédi Iroda volt. Tuzson Bence államtitkár 2014-ben szállt ki a vállalkozásból. Biczi Tamás pedig Kötter Tamás néven a kormányközeli influenszerképző, a Megafon Központ tagja – írta róla az Ezalenyeg.hu.

Önkéntes tűzoltóknak, sportegyesületnek, táncosoknak nem jut

Miközben a két, Csömörhöz nem vagy kevéssé köthető egyesület majdnem 30 milliót kapott, fél tucat helyi kulturális és sportszervezet, valamint az önkéntes tűzoltók és polgárőrség semennyit.

„Nyolc éve működünk, többnyire a hivatásos tűzoltók előtt kiérünk helyszínre” – mondta a 28 önkéntessel működő Csömöri Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnoka. Szőke Zoltán szerint nagy szükség lett volna az önkormányzattól kapott szertár felújítására, mert az épület beázik, fűtés nincsen benne, márpedig fontos lenne, hogy megfelelő körülmények között állhassanak készenlétben.

„Az önkormányzat segített, hogy ne fagyjunk meg” – mondta, de az épület energetikai felújítására a pályázaton megigényelt 20 millió forint jelentette volna a megoldást. Elmondása szerint jó pályázatírójuk volt, aki ingyen segített az egyesületnek. Hogy milyen szempontok szerint bírálhatták el a páláyzatokat, azt Szőke nem kommentálta. „Politikamentes szervezet vagyunk, azért jöttünk létre, hogy ne legyen tűz miatt haláleset Csömörön” – mondta, megjegyezve, hogy épp egy tragikus haláleset után alakult meg az egyesület. „Van bőven feladatunk, akár a tűz oltását is elkezdjük, volt, hogy a kisebbeket el is oltottuk, mielőtt lángra kapott volna az egész épület vagy a hivatásosok kiértek volna” – mondta az önkormányzat és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság forrásaiból működő egyesület vezetője.

A csömöri önkéntes tűzoltók járműparkja – Fotó: Csömöri Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Nem kapott semmit a megpályázott 1,6 millió forintból a hagyományőrző Tiszta Tánc Színház Egyesülete sem. Az egyesület alelnöke elmondta: egy kistérségi fesztivált szerveztek volna jövő márciusra, ahol a csömöri énekkar, táncosok, zenészek együtt léphettek volna fel. Hogy milyen szempontok vezérelhették a közgyűlést a pénz szétosztásakor, azt Szeltner László sem akarta kommentálni. „Kultúrával foglalkozom, a jövőben is a kultúra közelében kívánok maradni” – mondta. Könnyen lehet, hogy a fesztiválra nem lesz pénz a pályázati összeg híján, de még nem tett le arról, hogy más forrásból, talán az önkormányzat segítségével mégis összehozzák a rendezvényt.

Szintén nem jutott egyetlen forinthoz sem a pályázati pénzből többek között

  • a Mátyás Király Alapítvány, amely 16 milliót kért interaktív informatikai terem kialakítására a helyi általános iskolában,
  • a helyben működő Krammer Teréz Zeneiskola Alapítvány, amely 942 ezer forintra pályázott a VI. Csömöri Fúvószenekari Találkozó színpadi és hangtechnikai feltételeinek biztosítására,
  • a helyi pingpongegyesület, amely 900 ezer forintra pályázott eszközök beszerzéséhez
  • és a helyi polgárőrség, amely 1,87 milliót kért volna a közbiztonságot erősítő egyesület autójához egy beálló kialakítására.
cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.