Fideszes össztűzzel indult a Fővárosi Közgyűlés

Vegytiszta politikai szólamokkal indult a Fővárosi Közgyűlés, amelyet a járvány miatt egy év szünet után hívtak össze.

https://nepszava.hu/3130937_fideszes-ossztuzzel-indult-a-fovarosi-kozgyules

A ma reggelre prognosztizált katasztrófa elmaradt, ami nem kis részben annak köszönhető, negyedszerre is átadták az M0-s hidat. Remélhetőleg ez most már végleges marad – tette hozzá Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén.  A főpolgármester a kormánypárt kedvelt témájának elébe menve közölte, hogy a kormány most azon halaszthatatlan beruházások miatt hergeli a fővárosiakat, amelyeket részben az előző városvezetés indított el és a kormány csak csekély összeggel támogat.  Arra is emlékeztette a közgyűlés tagjait, hogy fővárosi fenntartású szociális intézményekben volt a legkevesebb a járvány miatti halálozási arány. Elindult a harmadik oltások beadása, a budapesti intézményekben már 46 százaléknál jár az átoltottság. Fontosnak nevezte a főváros által kezdeményezett ingyenes ellenanyagteszt mérést is, amely rámutatott, hogy a kínai Sinopharmmal oltottak jelentős része nem védett. Karácsony szerint ennek is köszönhető, hogy az Orbán-kabinet azóta lehetővé tette a harmadik oltás beadását is azoknak, akik kérik. Mint mondta: a járvány nyomában járó gazdasági válság és a kormány megszorító intézkedései miatt történetének egyik legnehezebb évét kénytelen átvészelni.  A BKV elveszítette fizetős ügyfeleinek 30-40 százalékát, miközben a kapacitás nem változott. A kormány megfelezte az önkormányzatok iparűzési adóbevételét, miközben háromszorosára emelte a főváros által fizetendő szolidaritási adó összegét, négyszeresére emelt víziközmű adót, ráadásként a kukaholding se fizeti a fővárosi szemétszállításért járó díjat. 

  Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava

Láng Zsolt (Fidesz) napirend előtt felszólalásában, a korai kezdést (9 helyett 11 órakor kezdődött) és a dolgos éveket kérte számon. Teljesítve a kormányzati elvárásokat kijelentette, hogy Karácsony Gergely csak a miniszterelnök-jelölti kampányával van elfoglalva, Budapest gazdátlanul sodródik. Később költségvetési légvárat emlegetett, illetve a papírformának megfelelően a nyári dugók miatt ostorozta a városvezetőt. Majd nem csekély csúsztatással kijelentette, hogy a Lánchidat már átadták volna, ha az előző városvezetés ütemtervét követik, sőt a hármas metró költségei is a főváros tehetetlensége miatt szállt el.  Havasi Gábor (Momentum) tanácsnok szintén napirend előtt arról tájékoztatta a testületet, hogy a Momentum feljelentése nyomán a XXII. kerületi rendőrség nyomozást rendelt el Karsai László (Fidesz) polgármester vezette budafoki önkormányzat ellen különösen nagy értékre elkövetett csalás gyanúja miatt.  Óriási félreértésben van főpolgármester, ha azt hiszi, hogy az Orbán-kormánynak tud diktálni – jelentette ki Kovács Péter (Fidesz) XVI. kerületi polgármester, aki arról is érdeklődött, hogy meddig is tart a kampány üzemmód. 

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava

A politikai inga visszalendítéseként Horváth Csaba (MSZP) Orbán díszpintyeiről, az alázatról beszélt. Nem sikerült. A közgyűlés fideszes tagjai egymást váltva adták elő a kormány által korábban már megfogalmazott politikai szólamokat.  Láng Zsolt és Kovács Péter a személyeskedést se mellőzve, sokadik – semmiről sem szóló - hozzászólásukban a kampánybeszédek helyett az érdemi munkavégzés kezdetét sürgették, majd Láng vélhetőleg igen megosztó módon arra következtetésre jutott, hogy „nagyon nagy szerencséje volt az országnak, hogy a járvány idején ez a kormány vezette”.  Kiss Ambrus tényeken alapuló válasza aprócska karcolást sem ejtve siklott meg a fideszes hozzászólások kemény politikai páncélján. S ekkor már másfél órája pörgött a közgyűlési óra és a napirenden lévő előterjesztések közül még egyet sem tárgyaltak meg.  Karácsony Gergely szerint a fideszesek által felemlegetett főpolgármesteri esküje éppen arra kötelezi, hogy tájékoztatja a közgyűlést a kormány önkormányzati bevételeket drasztikusan csökkentő elvonásokról és a járványelleni védekezés eredményeiről.  Már bocsánat, de Önök kampányolnak ellenem, 300 milliót költenek arra, hogy lejárassanak – zárta a napirendi felszólalásokat Karácsony Gergely.

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava

 

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Egymondatos közleményt adott ki a Fidesz az ellenzéki előválasztás leállásval kapcsolatban. Az MTI országos sajtószolgálatához eljutatott közlemény egészen pontosan így szól:
2021.szeptember 19.
A NER rendszerének lebontásában, a fideszesek felelősségre vonásában, és a korrupciós ügyeken meggazdagodottak elszámoltatásában mind egyetértettek az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek első tévévitájukon, még ha máshogy is közelítenék meg mondjuk az adórendszer vagy a jogállam reformját. Igazi vita csak Hadházy Ákos és Tóth Csaba zuglói képviselőjelöltek támogatása körül alakult ki.
2021.szeptember 13.
Nagyon fontosak a jelöltek, nagyon fontosak a jelölőszervezetek, de sokkal fontosabb az előválasztás demokratikus tisztessége – mondta Magyar György. Az ellenzéki előválasztásban közreműködő Civil Választási Bizottság elnöke beszélt a kampány menetrendjéről, az egyjelöltes választásról, és arról is, van-e jogi alapja az előválasztásnak.
2021.szeptember 11.
Az előválasztás első fordulóját szeptember 18. és 26. között tartják.
2021.szeptember 10.
Hétfőn délelőtt 10 óráig adhatták le az induláshoz szükséges aláírásokat az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelöltjei. Legalább húszezerre volt szükség, Pálinkás Józsefen kívül mindenkinek sikerült összegyűjtenie.
2021.szeptember 7.
Az MSZP szerint „jobbikos agyszülemény” a kooperáció.
2021.szeptember 3.
Nem mindegy, melyik médium közvetíti a kormányfőjelöltek disputáját, mert annak is tétje van, ki hol tudja elérni és mozgósítani híveit.
2021.szeptember 1.