Ferenc pápa: egyik vallás sem háború-párti

Róma-Budapest, 2016. december 9. péntek (MSZF)

Nincs az a vallás a földön, amelynek lényegéből fakadna a háborúskodás. A vallások fundamentalista eltorzítása késztethet egyes csoportokat háborúzásra. Ilyen csoportok minden vallásközösségben megtalálhatók, a miénkben is – idézte Ferenc pápa szavait a Magyar Békekör pénteken.

      Európának új élettel kellene megtöltenie azt az I. világháború utáni gondolatot, miszerint „soha többé háborút!”. Ahhoz, hogy a kontinens előre lépjen, olyan vezetőkre volna szüksége, akik őszintén törekednek a békére, de ők manapság hiányoznak – mondta az olasz Tertio katolikus hetilap kérdéseire válaszolva.

      Ferenc pápa éles szavakkal bírálta a tömegtájékoztatáson elhatalmasodó dezinformálást. „Nem lehet komoly véleményt alkotni, ha a rádió hallgatónak, és a tv nézőnek féligazságokat sugároznak, elhallgatva az igazság másik oldalát. Kárt okoz a szenzációhajhászás, a botránykavarás, a mindenáron való rossz hír terjesztés, még akkor is, ha valós” – vélekedett. A pápa „ürüléketetésnek” nevezte a fenti jelenséget, és szembeállította a komoly tájékoztatás követelményével.

     „Óriási felelősség terheli a véleményformálókat. Nagyszerű építőmunkát végezhetnek, és óriási károkat okozhatnak egyaránt” – figyelmeztetett. A Szentatya az értéképítés szempontjából nagyon fontosnak minősítette a könyörületesség jegyében nemrég befejeződött jubileumi évet, és „az Atya simogató keze” érzésvilágával kialakult mozgalmat a helyi közösségekben. +++

 

Kiadta: MSZF SZK

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Egymondatos közleményt adott ki a Fidesz az ellenzéki előválasztás leállásval kapcsolatban. Az MTI országos sajtószolgálatához eljutatott közlemény egészen pontosan így szól:
2021.szeptember 19.
A NER rendszerének lebontásában, a fideszesek felelősségre vonásában, és a korrupciós ügyeken meggazdagodottak elszámoltatásában mind egyetértettek az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek első tévévitájukon, még ha máshogy is közelítenék meg mondjuk az adórendszer vagy a jogállam reformját. Igazi vita csak Hadházy Ákos és Tóth Csaba zuglói képviselőjelöltek támogatása körül alakult ki.
2021.szeptember 13.
Nagyon fontosak a jelöltek, nagyon fontosak a jelölőszervezetek, de sokkal fontosabb az előválasztás demokratikus tisztessége – mondta Magyar György. Az ellenzéki előválasztásban közreműködő Civil Választási Bizottság elnöke beszélt a kampány menetrendjéről, az egyjelöltes választásról, és arról is, van-e jogi alapja az előválasztásnak.
2021.szeptember 11.
Az előválasztás első fordulóját szeptember 18. és 26. között tartják.
2021.szeptember 10.
Hétfőn délelőtt 10 óráig adhatták le az induláshoz szükséges aláírásokat az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelöltjei. Legalább húszezerre volt szükség, Pálinkás Józsefen kívül mindenkinek sikerült összegyűjtenie.
2021.szeptember 7.
Az MSZP szerint „jobbikos agyszülemény” a kooperáció.
2021.szeptember 3.
Nem mindegy, melyik médium közvetíti a kormányfőjelöltek disputáját, mert annak is tétje van, ki hol tudja elérni és mozgósítani híveit.
2021.szeptember 1.