Ferenc pápa: egyik vallás sem háború-párti

Róma-Budapest, 2016. december 9. péntek (MSZF)

Nincs az a vallás a földön, amelynek lényegéből fakadna a háborúskodás. A vallások fundamentalista eltorzítása késztethet egyes csoportokat háborúzásra. Ilyen csoportok minden vallásközösségben megtalálhatók, a miénkben is – idézte Ferenc pápa szavait a Magyar Békekör pénteken.

      Európának új élettel kellene megtöltenie azt az I. világháború utáni gondolatot, miszerint „soha többé háborút!”. Ahhoz, hogy a kontinens előre lépjen, olyan vezetőkre volna szüksége, akik őszintén törekednek a békére, de ők manapság hiányoznak – mondta az olasz Tertio katolikus hetilap kérdéseire válaszolva.

      Ferenc pápa éles szavakkal bírálta a tömegtájékoztatáson elhatalmasodó dezinformálást. „Nem lehet komoly véleményt alkotni, ha a rádió hallgatónak, és a tv nézőnek féligazságokat sugároznak, elhallgatva az igazság másik oldalát. Kárt okoz a szenzációhajhászás, a botránykavarás, a mindenáron való rossz hír terjesztés, még akkor is, ha valós” – vélekedett. A pápa „ürüléketetésnek” nevezte a fenti jelenséget, és szembeállította a komoly tájékoztatás követelményével.

     „Óriási felelősség terheli a véleményformálókat. Nagyszerű építőmunkát végezhetnek, és óriási károkat okozhatnak egyaránt” – figyelmeztetett. A Szentatya az értéképítés szempontjából nagyon fontosnak minősítette a könyörületesség jegyében nemrég befejeződött jubileumi évet, és „az Atya simogató keze” érzésvilágával kialakult mozgalmat a helyi közösségekben. +++

 

Kiadta: MSZF SZK

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.