Felháborodtak a vendéglátósok a minisztérium rendeletén: így reagált a tárca

A nagy vihart kavart rendelet kötelezővé teszi a szakképesítést a konyhán dolgozóktól, és ezzel elsősorban a büféket és a kisebb éttermeket hozza hátrányos helyzetbe. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium már tegnap kezdeményezte a képesítési követelmények rendeletének módosítását.

https://forbes.hu/uzlet/vendeglatas-szigoritas-rendelet-torveny-valsag/

Papír kell a lángossütéshez – körülbelül így lehetne tömören összefoglalni a tegnap a 444 által kiszúrt rendelet lényegét. Ugyan a módosítás tegnap söpört végig a médián, a 34/2021. (VII. 26.) ITM rendelet már augusztus végén megjelent a Magyar Közlönyben és szeptember elején hatályba lépett. A piac szerint a határozat még nehezebb helyzetbe hozza a vendéglátó szektort, ami már így is nyögi a munkaerőhiány és a járvány okozta terheket.

A vendéglátósoknak eszük ágában sincs visszatérni a szektorba

A marketinges is takarít, alig marad valaki, aki dolgozna a turizmusban – írtuk korábban a forbes.hu-n. A legtöbb szállodavezető a nyár elején még abban bízott, hogy az újranyitás után fel tudják tölteni az állományt, de a legtöbben, akik a járvány előtt hagyták ott a szektort, nem térnének vissza.

A statisztikai hivatal adatai szerint az idei első negyedévben 50 ezerrel kevesebben dolgoztak a szálláshelyszolgáltatás és vendéglátás területén, mint egy évvel korábban.

G7 számításai szerint a 25 legnagyobb szállodás cégtől nagyjából 3400 alkalmazott lépett ki a járvány kezdete és idén április között. Közülük a legtöbbjüket elküldték, de a bizonytalanság miatt sokan voltak azok is, akik maguk hagyták ott az ágazatot és néztek biztosabb megélhetés után. 

A minisztérium rendelete újabb pofon lenne az egyébként is nehézségekkel küzdő szektornak.

Mit mondott ki a rendelet és kiket érint?

Az intézkedés lényege, hogy a cukrászati készítmények, fagylalt készítését, valamint a meleg és hideg ételek, italok készítését csak szakképesítéssel rendelkező személy végezheti el. Az intézkedés az édességkészítő, pék-cukrász, sütő-és cukrászipari technikus, cukrász, cukrász szaktechnikus, diétás cukrász, szakács, szakácssegéd, szakács szaktechnikus, diétás szakács, vendégtéri szaktechnikus képzettségeket érinti. A meleg és hideg ételek és italok felszolgálására ez az elvárás nem vonatkozik.

A rendelet főleg azokat a büféket, kisebb éttermeket és gyorsétterem-láncokat sújtja, akik sokszor diákokat és betanított munkásokat alkalmaznak.

A vírus által megtépázott vendéglátásban egyébként is probléma a munkaerőhiány, sokan inkább nem tértek vissza a szektorba.

Mi volt eddig más?

Az előző 21/2010-es NFGM rendeletben kitétel volt, hogy a szakképzettség elvárása nem vonatkozik a büfétermékek elkészítésére. Most ez az enyhítés kimaradt.

Mit lép a minisztérium a negatív visszhangokra?

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezte a képesítési követelmények rendeletének módosítását – közölte tegnap a minisztérium a közleményében. Ahogy írták, a képesítési követelmények rendelete több alkalommal történt egyeztetést követően, a gazdasági érdekképviseletek, kamarák és szövetségek javaslatára jött létre.

Az elmúlt időszakban azonban olyan visszajelzések érkeztek a piac felől, amelynek alapján a tárca úgy módosítja a szabályozást, hogy a jövőben ne legyen kötelező valamennyi munkavállaló szakképesítése.

A javaslat részleteiről a tárca tájékoztatni fogja a nyilvánosságot.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

A miniszterelnök-jelölt csütörtökön a Nyugati téren arról beszélt, mióta Hódmezővásárhelyen polgármester lett, azóta egyik csoda követi a másikat, most pedig arra is lehetőség nyílt, hogy vezetésével Magyarország maga mögött hagyhassa az elmúlt évek „átkát” és megosztottságát.
2021.október 15.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
Két eltérő stratégia feszül egymásnak az előválasztás második fordulójában. Dobrev Klára a Karácsony-árvákra tette a tétjeit, Márki-Zay Péter a szavazókat próbálja újraosztani.
2021.október 12.
A milliárdos vállalkozó, Bige László azt mondta a Klubrádiónak, nincs más választása. Kész bármilyen segítséget megadni az ellenzéknek, legyen akárki is majd a jelöltjük a jövő évi választáson. Ilyen szintű top milliárdos eddig nem állt ki ennyire nyíltan az ellenzék mellett.
2021.október 11.
Elérhetővé váltak a szavazópontok az előválasztás honlapján.
2021.október 10.
Több forrásból megerősített információnk szerint Karácsony Gergely azt tervezi, hogy egy esetleges előválasztási, majd választási győzelem esetén ciklust felezne Márki-Zay Péterrel – vagyis két évig Márki-Zay, két évig Karácsony irányítaná a kormányt. Ez lehet visszalépésének (egyik) feltétele, de arról nem tudunk, hogy Márki-Zay Péternek mi az álláspontja az ötletről.
2021.október 8.
A Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltjét megkérdezte az ATV Híradója az OEVB döntése kapcsán, miszerint nem szerepelhet a szavazólapon az ő és Karácsony Gergely neve egy sorban az előválasztás második fordulójában.
2021.október 6.
Ha nem is mindegyikük, a megkérdezett politikai elemzők jellemzően Karácsony Gergelyt tartják a legesélyesebb jelöltnek. Az előválasztási verseny azonban nincs előre lefutva.
2021.október 4.