Felháborodtak a vendéglátósok a minisztérium rendeletén: így reagált a tárca

A nagy vihart kavart rendelet kötelezővé teszi a szakképesítést a konyhán dolgozóktól, és ezzel elsősorban a büféket és a kisebb éttermeket hozza hátrányos helyzetbe. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium már tegnap kezdeményezte a képesítési követelmények rendeletének módosítását.

https://forbes.hu/uzlet/vendeglatas-szigoritas-rendelet-torveny-valsag/

Papír kell a lángossütéshez – körülbelül így lehetne tömören összefoglalni a tegnap a 444 által kiszúrt rendelet lényegét. Ugyan a módosítás tegnap söpört végig a médián, a 34/2021. (VII. 26.) ITM rendelet már augusztus végén megjelent a Magyar Közlönyben és szeptember elején hatályba lépett. A piac szerint a határozat még nehezebb helyzetbe hozza a vendéglátó szektort, ami már így is nyögi a munkaerőhiány és a járvány okozta terheket.

A vendéglátósoknak eszük ágában sincs visszatérni a szektorba

A marketinges is takarít, alig marad valaki, aki dolgozna a turizmusban – írtuk korábban a forbes.hu-n. A legtöbb szállodavezető a nyár elején még abban bízott, hogy az újranyitás után fel tudják tölteni az állományt, de a legtöbben, akik a járvány előtt hagyták ott a szektort, nem térnének vissza.

A statisztikai hivatal adatai szerint az idei első negyedévben 50 ezerrel kevesebben dolgoztak a szálláshelyszolgáltatás és vendéglátás területén, mint egy évvel korábban.

G7 számításai szerint a 25 legnagyobb szállodás cégtől nagyjából 3400 alkalmazott lépett ki a járvány kezdete és idén április között. Közülük a legtöbbjüket elküldték, de a bizonytalanság miatt sokan voltak azok is, akik maguk hagyták ott az ágazatot és néztek biztosabb megélhetés után. 

A minisztérium rendelete újabb pofon lenne az egyébként is nehézségekkel küzdő szektornak.

Mit mondott ki a rendelet és kiket érint?

Az intézkedés lényege, hogy a cukrászati készítmények, fagylalt készítését, valamint a meleg és hideg ételek, italok készítését csak szakképesítéssel rendelkező személy végezheti el. Az intézkedés az édességkészítő, pék-cukrász, sütő-és cukrászipari technikus, cukrász, cukrász szaktechnikus, diétás cukrász, szakács, szakácssegéd, szakács szaktechnikus, diétás szakács, vendégtéri szaktechnikus képzettségeket érinti. A meleg és hideg ételek és italok felszolgálására ez az elvárás nem vonatkozik.

A rendelet főleg azokat a büféket, kisebb éttermeket és gyorsétterem-láncokat sújtja, akik sokszor diákokat és betanított munkásokat alkalmaznak.

A vírus által megtépázott vendéglátásban egyébként is probléma a munkaerőhiány, sokan inkább nem tértek vissza a szektorba.

Mi volt eddig más?

Az előző 21/2010-es NFGM rendeletben kitétel volt, hogy a szakképzettség elvárása nem vonatkozik a büfétermékek elkészítésére. Most ez az enyhítés kimaradt.

Mit lép a minisztérium a negatív visszhangokra?

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezte a képesítési követelmények rendeletének módosítását – közölte tegnap a minisztérium a közleményében. Ahogy írták, a képesítési követelmények rendelete több alkalommal történt egyeztetést követően, a gazdasági érdekképviseletek, kamarák és szövetségek javaslatára jött létre.

Az elmúlt időszakban azonban olyan visszajelzések érkeztek a piac felől, amelynek alapján a tárca úgy módosítja a szabályozást, hogy a jövőben ne legyen kötelező valamennyi munkavállaló szakképesítése.

A javaslat részleteiről a tárca tájékoztatni fogja a nyilvánosságot.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.