Farkas Flórián botránya ráégett a Fideszre

„Az EU-elnökségünk idején Magyarország fogadtatta el az első uniós roma keretstratégiát, a mai napig erre épül minden európai romaügyi intézkedés” – nyugtázta az emberi erőforrások volt minisztere, a pártpolitikától időközben visszavonult, református püspökké választott Balog Zoltán.

https://hirklikk.hu/kozelet/farkas-florian-botranya-raegett-a-fideszre/3...

Népszava szerint ha a programok mennyisége lenne a siker mércéje, akkor a magyarországi romák régóta paradicsomi állapotok között élnének. Csakhogy valami mindig hiányzott: hol a valódi politikai akarat, hol a pénz, hol a hozzáértés. Esetleg mindhárom. 

A lap szerint büszkélkedni a több mint tíz éve folyamatosan hatalmon lévő Fidesznek nincs oka. Az iskolák államosítása elméletileg szolgálhatta volna az esélyek kiegyenlítését és a mindenféle szempontból hátrányban lévő oktatási intézmények felzárkózását, de ez nem – legfeljebb csak elszórtan – történt meg.

A tankötelezettségi korhatár leszállításával a Fidesz kifejezetten káros, a szakmai érveket figyelmen kívül hagyó döntést hozott. Bár a gyöngyöspatai iskolában szegregált romák elhúzódó pereskedés után kárpótlást kaptak, a miniszterelnök és a kormány a bírósági döntést a cigányok elleni hangulatkeltésre használta fel.

A „keresztény roma szakkollégiumai hálózat” létrehozása a jó lépések közé tartozik, ám azok az iskolák, amelyeket Iványi Gábor egyháza jórészt rászoruló roma diákok számára működtet, az anyagi kivéreztetés állapotában vannak.

Nincs jele annak, hogy csökkent volna a távolság a többségi társadalom és a cigányság foglalkoztatási helyzete között. Minimum véleményes, hogy a munkaerőpiacon való elhelyezkedés elősegítésének jó eszköze volt-e a közmunka rendszere.

A romák kulturális autonómiájához szükséges intézmények számát a Fidesz nem gyarapította, hanem a meglévő keveset is elsorvasztotta. „Több mint tíz éve nincs roma kulturális élet a fővárosban, a botrány mértéke égbekiáltó!” – írták roma művészek tavaly nyáron közzétett kiáltványukban. Általánosságban is igaz, hogy a Fidesz igyekszik ellehetetleníteni a tőle független szervezeteket: nem jelent kivételt a roma önszerveződés sem.

A Fideszhez kötődik az önálló kisebbségi ombudsman intézményének megszüntetése, vagy az Egyenlő Bánásmód Hatóság felszámolása is. Bizakodásra ad okot az a program, amely az ország legszegényebb településein indult (vagy indul a jövőben) Vecsei Miklós társadalmi felzárkózásért felelős miniszterelnöki biztos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke vezetésével, ám ennek kifutására még jó néhány évet várni kell.

A Népszava szerint a közvélemény számára leginkább Farkas Flórián ügye az, ami leginkább jellemzi a kormány romapolitikáját. Farkas Flórián a Fidesz parlamenti képviselője, a Lungo Drom vezetője, az Országos Roma Önkormányzat volt elnöke, akit a kormányfő korábban még miniszterelnöki biztosnak is kinevezett. Farkas Flórián volt a vezetője az elhíresült Híd a munka világába foglalkoztatási programnak, amelyet milliárdos visszaélések gyanúja vesz körül (a nyomozás még mindig nem zárult le). A Híd a munka világába lett a mintapéldája annak, hogyan tűnnek el a roma felzárkóztatásra szánt pénzek.

A botrány ráégett a Fideszre, a kormánypárt mégsem engedte el Farkas Flórián kezét. Csupán elzárta a nyilvánosságtól. A Lungo Drom úgy működik, mint egy titkos szervezet. A Fidesz oldalán a Lungo Drom ma is a szövetségesek között szerepel, honlapja azonban nincs.

A lap úgy véli, Sztojka Attila kormánybiztosi kinevezésében az is szerepet játszhatott, hogy a Fidesz próbál új arcokat keresni a lejáratódott Farkas Flórián helyett.

Forrás: Népszava

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.