Facipők a Grabenen - meghívó

A Holokauszt Emlékközpont tisztelettel meghívja Önt online előadására: 

FACIPŐK A GRABENEN
Magyar zsidó kényszermunka Bécsben

Az előadás a Könyvtári esték ciklusunk keretében kerül bemutatásra

1944 nyarán és őszén több mint 55 ezer magyar zsidót deportáltak kényszermunkára Ausztriába. Csak június végén négy magyar gettóból 15 011 magyar zsidót vettek nyilvántartásba a Bécs melletti strasshofi elosztótáborban: 564-et Bajáról, 6641-et Debrecenből, 5239-et Szegedről és 2567-et Szolnokról. Strasshofban valóságos „rabszolgapiac” nyílt 1944 nyarán, ahol ausztriai gyárak, mezőgazdasági üzemek és birtokok, városi szolgáltatók, de családi vállalkozások is „kölcsönözhettek” munkásokat. A deportáltak - többnyire anyák gyermekeikkel és a nagyszülőkkel, mivel a munkaképes férfiakat már korábban elvitte a magyar hadsereg munkaszolgálatra - Bécsben és Alsó-Ausztriában végeztek kényszermunkát a legkülönfélébb munkahelyeken. Az előadás az ő sorsukat mutatja be eddig nem vagy csak kevéssé ismert levéltári források alapján. 

Előadók:
Dr. Frojimovics Kinga
történész, levéltáros
Yad Vashem Archives (Jeruzsálem)
Wiener Wiesenthal Institut für Holocaust Studien (Bécs)  

és 
Dr. habil Kovács Éva
szociológus
Wiener Wiesenthal Institut für Holocaust Studien (Bécs)
Társadalomtudományi Központ, Szociológiai Intézet (Budapest) 

Időpont:
2020. július 28. kedd, 18 óra

A programhoz ZOOM alkalmazáson keresztül csatlakozhat, vagy Facebook oldalunkon (www.facebook.com/Holokauszt) élőben követheti az előadást

További információ és regisztráció: regisztracio@hdke.hu

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Már az első nap többen letöltötték és beadták az ellenzéki előválasztáshoz szükséges regisztrációhoz kitöltendő nyilatkozatokat.
2021.július 27.
Július 26-ától lehet hivatalosan bejelentkezni jelöltnek az ellenzéki előválasztáson, Jakab Péter, a Jobbik elnöke ezt már meg is tette – írja a politikus Facebook-oldalán.
2021.július 26.
A DK miniszterelnök-jelöltje árnyékkormányt alakít, ha megnyeri az előválasztást.
2021.július 23.
Megküldjük az előválasztás forgatókönyvét és kérjük jelezzen vissza ha a forgatókönyv szerinti ajánló aláírásgyüjtésben segitségünkre tud lenni az alábbi e-mail (bp11@dkp.hu) szíveskedjen jelezni.
2021.július 14.
Mindenkit új feladatok elé állított a pandémia, és nem mindenki volt erre felkészülve – mondta az adatvédelmi problémákról Péterfalvi Attila az InfoRádió Aréna című műsorában. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke elmondta a véleményét a pedofilellenes törvényről, a civilszervezetek adományozásáról és arról is, miért nem vizsgálta még a hatóság az internetes sütiket.
2021.július 9.
Kovács Gergő szerint a jelenlegi színvonalat ők is tudnák hozni, ráadásul még viccesebbek is lennének.
2021.július 8.
Az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjei levélben fordultak az Európai Unió tagállamainak vezetőihez, hogy Magyarország az EU tagja maradjon 2022 után is. Az üzenet:
2021.július 2.
Karácsony Gergely interjút adott a német Bildnek, és azt mondta, „Orbán Magyarországa Kína és Oroszország kapuja az EU-ba”
2021.június 30.
Nem kérnek a magyar adófizetőknek több százmilliárd forintos terhet jelentő kínai hitelből, és a Fudan Egyetem mellett a Budapest–Belgrád vasútvonal beruházását is leállítják, tájékoztatták közös levélben az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét.
2021.június 23.