A Föld digitális másolatát hozná létre a Google

A virtuális modell nagyon sok dologra hasznos lehet.

https://sg.hu/cikkek/it-tech/145533/a-fold-digitalis-masolatat-hozna-let...

Rebecca Moore a Google Föld vezetője. A szolgáltatás a 2005-ös megjelentetése óta több mint egymilliárd eszközre van feltelepítve. Az ingyenes számítógépes program virtuális földgömbként használható. A Föld 3D-s modelljére mértékhelyes műholdképek, légi felvételek és térinformatikai adatok vannak vetítve. A szoftverben a Föld minden részéről leolvashatók a földrajzi koordináták és az adott pont magassága. A webes konszern a legutóbb egy idővonalat integrált az ajánlatba, így a felhasználók megfigyelhetik, hogy az elmúlt esztendők során miként változott meg a bolygónk és jobban megismerhetik azt. Moore és a kollégái úgy szeretnék továbbfejleszteni a platformot, hogy az segítsen a Föld megőrzésében. A szakember 1977-ben mesterséges intelligenciából diplomázott a Brown Egyetemen, majd a Stanford Egyetemet is elvégezte. A Hewlett-Packard és a General Instrument munkatársa volt, 2005 óta a Google kutatója.

"Amikor tinédzser voltam, még a NASA-hoz jelentkeztem, mert űrhajós akartam lenni. Azonban rövidlátó voltam és ez kizáró oknak bizonyult. Az űrhajósok mindig megemlítik azt a pillanatot, amikor a világűrből rápillantanak a gyönyörű bolygónkra és utána az a gondolat fogalmazódik meg bennünk, hogy meg kell védeniük. Hiszem, hogy a Google Föld is hasonló hatást válthat ki a felhasználókban."

"Mi, emberek gyakran csak azt hisszük el, amit látunk. A bolygónkat számos veszély fenyegeti. Ebbe a kategóriába tartoznak az elefántokat veszélyeztető vadorzók éppúgy, mint az Amazonas esőerdőinek kitermelése vagy az eltűnő gleccserek. Ezek a dolgok gyakran olyan helyeken történnek, ahol alig vagy egyáltalán nem élnek emberek, így általában csak olvasni vagy hallani lehet róluk. De a lényeg, hogy mindig absztraktok és távoliak. Amennyiben láthatja valaki, sőt, ha egymilliárdan láthatják, akkor az már hirtelen fontos és minket is érintő lesz."
 

"Amennyiben elkészül a Föld digitális másolata és ellátható információkkal, amelyek pontosan elmesélik, hogy mi látható, akkor megváltozhatnak a bolygó védelméről folyó viták. Azért, hogy a mutatott információk minél frissebbek legyenek, integráltuk az idővonal funkciót. Négy időszakból származó műholdképekhez van hozzáférésünk, így bármely hely esetében megvizsgálhatók a felszín változásai. Amik ott zajlanak, azokat már nem lehet letagadni. Látható, hogy Alaszkában a Columbia gleccser 20 kilométert húzódott vissza vagy ahogy az Amazonas őserdeiben kivágják a fákat" - jelentette ki Rebecca Moore.

A Google Föld vezetője hozzátette, hogy Brazíliában a quilombolák egyik közössége a szolgáltatás segítségével tudta megvédeni a földtulajdonosi jogait, miután először tudták digitálisan feltérképezni a területüket. Ez korábban nem volt lehetséges, annak ellenére, hogy több generáció óta ott éltek. De a HALO Trust, a világ legnagyobb aknamentesítő humanitárius szervezete is a platformot használja az aknamezők azonosítására és feltérképezésére. Eddig 20 országban több mint egymillió aknát sikerült eltávolítani.

A Save the Elephants a rádióadókkal felszerelt állatokat követi Afrikában szinte valós időben azért, hogy észleljék, ha veszélyes területhez közelítenek. A műholdképeket folyamatosan frissítik, de így is előfordulhat, hogy az új felvételek feltöltéséig egy év is eltelik. Folyamatosan próbálnak javítani a fotók aktualitásán és felbontásán. Azokra a régiókra összpontosítanak, ahol sokan élnek. Már a Föld lakosságának több mint 98 százalékának élettere (több mint 93,2 millió négyzetkilométer) van dokumentálva nagy felbontású műholdképek segítségével.

"Bizonyos szempontból már közelítünk a valós idejű megjelenítéshez, például a természeti katasztrófák esetében. Ez különösen a mentési műveleteknél lehet hasznos és elsősorban műszaki kihívást jelent. A Google Earth Engine platformon 15 percenként jelentetünk meg műholdas felvételeket, hogy láthatók legyenek az erdőtüzek és fakivágások. De ugyanígy megjeleníthetők a levegő szennyezettségének kapcsolatos adatok is. Az utóbbiak például akkor hasznosak, ha kifejezetten olyan zónákat terveznek valahol, ahol nem akarják, hogy autók közlekedjenek."

"A mesterséges intelligenciának is egyre nagyobb a szerepe. Napjainkban többek között arra használjuk, hogy megmutassuk: a városok hova telepítsenek fákat azért, hogy megakadályozzák az adott terület túlzott mértékű felmelegedését. Végül nem feledkezhetünk meg a felfedezésekről, legyen szó egy villa romjairól vagy új fajokról. Az ilyen virtuális felfedezések ma is lehetségesek, sőt, az idővonal-felvételek segítségével nagyon is valószínűek" - szögezte le a szakember.

 

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Már az első nap többen letöltötték és beadták az ellenzéki előválasztáshoz szükséges regisztrációhoz kitöltendő nyilatkozatokat.
2021.július 27.
Július 26-ától lehet hivatalosan bejelentkezni jelöltnek az ellenzéki előválasztáson, Jakab Péter, a Jobbik elnöke ezt már meg is tette – írja a politikus Facebook-oldalán.
2021.július 26.
A DK miniszterelnök-jelöltje árnyékkormányt alakít, ha megnyeri az előválasztást.
2021.július 23.
Megküldjük az előválasztás forgatókönyvét és kérjük jelezzen vissza ha a forgatókönyv szerinti ajánló aláírásgyüjtésben segitségünkre tud lenni az alábbi e-mail (bp11@dkp.hu) szíveskedjen jelezni.
2021.július 14.
Mindenkit új feladatok elé állított a pandémia, és nem mindenki volt erre felkészülve – mondta az adatvédelmi problémákról Péterfalvi Attila az InfoRádió Aréna című műsorában. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke elmondta a véleményét a pedofilellenes törvényről, a civilszervezetek adományozásáról és arról is, miért nem vizsgálta még a hatóság az internetes sütiket.
2021.július 9.
Kovács Gergő szerint a jelenlegi színvonalat ők is tudnák hozni, ráadásul még viccesebbek is lennének.
2021.július 8.
Az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjei levélben fordultak az Európai Unió tagállamainak vezetőihez, hogy Magyarország az EU tagja maradjon 2022 után is. Az üzenet:
2021.július 2.
Karácsony Gergely interjút adott a német Bildnek, és azt mondta, „Orbán Magyarországa Kína és Oroszország kapuja az EU-ba”
2021.június 30.
Nem kérnek a magyar adófizetőknek több százmilliárd forintos terhet jelentő kínai hitelből, és a Fudan Egyetem mellett a Budapest–Belgrád vasútvonal beruházását is leállítják, tájékoztatták közös levélben az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét.
2021.június 23.