Események, pályázatok, podcastok, képzések - a Civilizáció júliusi hírlevele

Kedves Állásfoglalók!

 

1. Szerveződj! - Kunbábony 2020, 1. adás

Elindult a Civil Kollégium Alapítvány első online eseménysorozata, a Szerveződj - Kunbábony 2020! 6 élő közvetítéssel is jelentkeznek majd a Kunbábonyból. Az első adásban a részvételiség és az önkormányzatok jelenlegi helyzete és a civilekkel való együttműködése lesz a fókuszban.

A tervek szerint a következő kérdéseket járják körbe:

  • Milyen nehézségekkel kellett az elmúlt pár hónapban szembenézniük az önkormányzatoknak? Milyen korlátozásokba és akadályokba ütköztek?
  • Miben hasonlít az önkormányzatok és a civil szervezetek szervezeti működése? Miket tanulhatunk egymástól, hogyan segíthetjük egymás munkáját?

Időpont: 2020.július 9. 18:00

 

További témák:

  • Kiszorulás a peremekre - Élő adás tervezett napja: július 16. (Műhelyek július 15 és 17. között)
  • Zöld új jövő? - Élő adás tervezett napja: július 23. (Műhelyek július 22 és 24. között)
  • Gyülekezetek a válságban - Élő adás tervezett napja: augusztus 13. (Műhelyek augusztus 12 és 14. között)
  • Munkavállalói jogok a válság alatt. - Élő adás tervezett napja: augusztus 27. (Műhelyek augusztus 26 és 28. között)

 

További információ ezen a linken.

 

2. Hova tovább? - 20. ARC közérzeti pályázat

Ökológiai összeomlás, világjárványok, társadalmi egyenlőtlenségek. A hétköznapi élet a Föld szinte minden egyes pontján mindinkább a kockázatok elkerülése köré szerveződik. A bolygón zajló lokális és globális jelenségek miatt mindannyiunknak, az összes földlakónak adott a közös feladvány: Hogyan tovább? Ezért az immár 20 éves hagyománnyal és komoly ismertséggel rendelkező pályázat és kiállítás az idén is körültekintően felelősségteljes, szabad és kreatív képkészítésre buzdítja a pályázatán résztvevőket.

 

A pályázatok beadási határideje: 2020. július 31. 12.00

 

További információ ezen a linken.

 

3. A Greenpeace Magyarország hírei

Legyen az egészség az első a közlekedésben is - a koronavírusból tanulva át kell térjünk a tisztább közlekedésre

A Greenpeace Magyarország a hétvégékre lezárt pesti alsó rakparton tartott demonstrációjával hívta fel arra a figyelmet Budapesten, hogy a gyalogos és kerékpáros közlekedés fejlesztésével tisztábbá, egészségesebbé tehető a városi levegő. (fotók itt) A Greenpeace azt várja a város- és kerületvezetőktől, valamint a kormánytól: tartsák meg és fejlesszék tovább mindazokat a koronavírus alatt hozott pozitív intézkedéseket, amelyek segítették, hogy az emberek autók helyett kerékpárral közlekedjenek – ezzel is csökkentve a városok zaj- és levegőszennyezését. Mivel még mindig több mint tízezer magyar hal meg évente a légszennyezés miatt, és a szennyezett levegőben élőkre súlyosabban hathat a koronavírus-fertőzés is, sürgősen ütemtervet kell készíteni a szennyező járművek betiltására városi szinten, országos szinten meg kell tiltani a szennyező gépjárművek behozatalát, a kormánynak pedig anyagilag is támogatnia kell a településeket a tiszta közösségi közlekedési eszközökre való átállásban.

 

További információ ezen a linken.

 

Törvény született végre itthon a műanyagszennyezés felmászolásáért - az első nagy lépés az eldobhatómentes Magyarországért

A Greenpeace kampányának oroszlánrésze van abban, hogy végre megszületett Magyarországon is egy olyan törvény, amely fellép a műanyagszennyezés ellen. A Greenpeace Magyarország kampányának köszönhetően ráadásul a hazai szabályozás az uniós előírásokon is túlteljesít: kiterjed a műanyag zacskókra is: részben tiltja, illetve szigorúan adóztatja azokat. A törvény mindazonáltal visszalépés a kormány saját korábbi, jóval zöldebb javaslatához képest.  A Greenpeace arra figyelmeztet: lejárt az ideje annak, hogy ingyen osztogassuk a műanyagszennyezésért felelős zacskók, de az is fontos, hogy az egyszer használatos zacskók megemelt termékdíja ne az élelmiszerek árában jelenjen meg. A cél az erőforrás- és nyersanyag-takarékosság, valamint az élővilág védelme, a pazarló eldobható kultúra felszámolása. Az éppen most zajló műanyagmentes július kezdeményezés egyéni szinten hívja fel erre a figyelmet (ld. erről a Greenpeace kampányát), de a rendszerszintű változásához a kormánynak támogatnia kell a betétdíjas rendszerek visszahozatalát és a többször használatos csomagolóanyagok használatát.

 

További információ ezen a linken.

 

4. A Political Capital hírei

Milyen jövő vár Európára a koronavírus után?

Közhely, de a pandémia a maga módján mégiscsak történelmi léptékű változást hozott az életünkbe. Bár a koronavírus-járvány kezdete óta szinte minden társadalomtudományi és politológiai eszmefuttatás a pandémiáról szól, kevés az olyan írás, amely holisztikus képet próbál adni a vírus társadalmi (főleg szociálpszichológiai) hatásairól, az előttünk álló lehetséges jövőképekről. Ez a tanulmány kísérlet arra, hogy a rendelkezésre álló elemzések, illetve saját spekulációk alapján megvizsgálja, milyen irányba mozdulhat el Európa (és általában a nyugati világ) jövője, valamint hogy összegyűjtse azokat a jó gyakorlatokat, amelyek árnyalják a válságok után megjelenő, néha kötelezően és sablonosan apokaliptikus képet. A válság utáni világ nem feltétlenül a Mad Max-szerű disztópiákhoz fog hasonlítani. Érdemes megvizsgálni, milyen jó politikai döntések születtek országos, illetve helyi szinten az elmúlt hónapokban, amelyek megalapozhatják egy jövőbeli progresszív politika körvonalait is.

A teljes tanulmány itt érhető el. A tanulmány bemutatójáról készült videó itt tekinthető meg.

 

További információ ezen a linken.

 

A Political Capital álhírkvíz-sorozata

Szeretnéd tesztelni, mennyire igazodsz ki az információk rengetegében? A Political Capital kvízsorozata azzal szembesít, mennyire nehéz eldönteni egy-egy hírről, hogy igaz-e vagy ál-. 

 

Ha nem 100%-osan teljesítesz, senki nem fogja megtudni, idekattintva viszont érdemes átfutnod a dezinformációval kapcsolatos anyagokat! Íme az ötödik kvíz.

 

További információ ezen a linken.

 

5. 2020 őszén is elindul a Lelki Segítő Képzés az Információs és Lelkisegély Szolgálatnál 

2020 őszén is elindítja telefonos és chat operátor képzését a Háttér Információs és Lelkisegély Szolgálat. A képzés során a résztvevők önismereti-, kommunikációs-, és empátiás fejlesztést, valamint elméleti oktatást is kapnak. A járványhelyzettől függően a képzés budapesti helyszínen személyesen vagy online zajlik kiscsoportos formában. Az anonim szolgálat minden nap (hétvégén és ünnepnapokon is) fogad hívásokat, elsősorban LMBTQI (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális) témájú kérdésekben. Évente több, mint 3000 hívást fogad  LMBTQI emberektől, a helyzetet nehezen feldolgozó szülőktől, családtagoktól, és nem LMBTQI emberektől is, akiknek lelki segítségnyújtásra van szüksége.

Jelentkezési határidő: 2020. szeptember 10.

További információ ezen a linken.

 

6. Joggal vagy szabad! A TASZ podcast műsora

40 perc sok mindenre elég. A TASZ arra vállalkozik, hogy most induló podcast műsorával bemászik a fülekbe és legalább két hetente olyan beszélgetéseket hoz, amik elgondolkodtatnak és amik után remélik, azt érzik majd a hallgatók, hogy jó lenne erről még többet hallani. Az adásokban egy szakértő vendéggel közösen nézik meg, hogy milyen társadalmi, politikai, vagy gazdasági folyamatok határozzák meg a napjainkat.

 

További információ ezen a linken.

 

7. Milyen a civilek közérzete? Felhívás civil szervezeti vezetők részére!

A civil szervezetek – tevékenykedjenek bármilyen területen is – általánosságban a társadalom, a közösség vagy tagjaik közérzetének javításáért munkálkodnak. De vajon milyen az ő közérzetük a változó jogi, gazdasági, politikai környezetben? A Civitalis Egyesület „Civiliszkóp” programjában erre keresi választ. Ennek keretében egy kérdőíves felmérést indít civil szervezeti vezetők körében, és az ő tapasztalataik, élményeik, benyomásaik alapján kívánják felvázolni, milyen is jelenleg a civil „közhangulat”, hogyan változott ez az elmúlt évek során, és véleményük szerint hogyan fog alakulni. A válaszadás teljesen anonim, maximálisan 10 perc alatt teljesíthető! A beküldési határidő: 2020. július 15. Az adatgyűjtés eredményeit a Civil Szemlében megjelenő elemzésben teszik majd közzé. 

 

További információ: ezen a linken.

 

8. Oszd meg véleményed az EU-források jövőbeni felhasználásáról!

Bár az Európai Unió következő hétéves költségvetéséről még tárgyalnak a tagállamok, a korábbi javaslatok szerint Magyarország 2021-2027 között mintegy 17-20 milliárd euró, vagyis közel 7 ezermilliárd Ft fejlesztési támogatásra számíthat az európai strukturális és beruházási alapokból. A koronavírus-járvány gazdasági és társadalmi hatásainak tompítása érdekében változhat ez az összeg. Az országnak a következő hónapokban kell kidolgozni, majd az Európai Bizottsággal megtárgyalnia a támogatás felhasználására vonatkozó terveket. A tárgyalásokat követően, várhatóan 2021-ben megkezdődhet a programok megvalósítása. Az EU-források tervezésének koordinálásáért felelős Innovációs és Technológiai Minisztérium tervezi strukturált partnerségi konzultáció szervezését a későbbiek során, ugyanakkor a partnerség elve alapján indokolt addig is proaktívan kidolgozni és a Minisztériumnak eljuttatni a javaslatokat. A javaslatok megküldésére várhatóan őszig nyitva lesz a lehetőség, ugyanakkor célszerű minél korábban megtenni a javaslatokat, amíg nagyobb a tervezés mozgástere.

 

További információ ezen a linken.

 

9. Ez a törvény csak arra volt jó, hogy összehozzon bennünket!

Az Európai Unió Bírósága ítéletében kimondta, amit a hazai civil szféra is évek óta hangoztat: a civilellenes törvény megbélyegzi a civileket, káros a civil szférára és ellentétes az uniós joggal. Az ítélet megállapítja, hogy a törvény korlátozza a tőke szabad mozgását, az egyesülés szabadságát, a magánélethez és a személyes adatok védelméhez való jogot, és alkalmas arra, hogy aláássa a civil szervezetek iránti bizalmat.

 

 

A Civilizáció koalíció sajtótájékoztatón üdvözölte a döntést és ismertette az ítélet magyar civil szférára gyakorolt hatását. Az eseményen Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója, Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezető igazgatója és Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke szólaltak fel.

 

További információ ezen a linken.

 

***

Hasznos linkek:

Tudnivalók barátságtalan környezetben működő civileknek (pl. lejárató kommunikáció esetén)

Informatikai biztonságban segítő kérdőív

Megfelelőségi eszközök és webinarok civil szervezeteknek a PILnet-től

Civil szervezetek beszámolói a bírósági honlapon kereshetőek (amennyiben bárki a civil szervezetek átláthatóságát kérdőjelezné meg Facebook-oldalatokon vagy helyi szinten) 

GDPR megfelelés röviden

 

***

A Civilizáció koalíció weboldala itt érhető el

A Civilizáció koalíció facebook-oldala itt érhető el

A tagfelvételről

A hírlevélre itt lehet feliratkozni

A vonatkozó adatkezelési szabályzat itt érhető el

 

Üdvözlettel,

Oravecz Ágnes

Ökotárs Alapítvány

a Civilizáció szerveződés nevében

 

---

Koordinátor
Civilizáció

Tel: +36.1.411.3503

Mobil: +36.70.327.6306

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Már az első nap többen letöltötték és beadták az ellenzéki előválasztáshoz szükséges regisztrációhoz kitöltendő nyilatkozatokat.
2021.július 27.
Július 26-ától lehet hivatalosan bejelentkezni jelöltnek az ellenzéki előválasztáson, Jakab Péter, a Jobbik elnöke ezt már meg is tette – írja a politikus Facebook-oldalán.
2021.július 26.
A DK miniszterelnök-jelöltje árnyékkormányt alakít, ha megnyeri az előválasztást.
2021.július 23.
Megküldjük az előválasztás forgatókönyvét és kérjük jelezzen vissza ha a forgatókönyv szerinti ajánló aláírásgyüjtésben segitségünkre tud lenni az alábbi e-mail (bp11@dkp.hu) szíveskedjen jelezni.
2021.július 14.
Mindenkit új feladatok elé állított a pandémia, és nem mindenki volt erre felkészülve – mondta az adatvédelmi problémákról Péterfalvi Attila az InfoRádió Aréna című műsorában. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke elmondta a véleményét a pedofilellenes törvényről, a civilszervezetek adományozásáról és arról is, miért nem vizsgálta még a hatóság az internetes sütiket.
2021.július 9.
Kovács Gergő szerint a jelenlegi színvonalat ők is tudnák hozni, ráadásul még viccesebbek is lennének.
2021.július 8.
Az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjei levélben fordultak az Európai Unió tagállamainak vezetőihez, hogy Magyarország az EU tagja maradjon 2022 után is. Az üzenet:
2021.július 2.
Karácsony Gergely interjút adott a német Bildnek, és azt mondta, „Orbán Magyarországa Kína és Oroszország kapuja az EU-ba”
2021.június 30.
Nem kérnek a magyar adófizetőknek több százmilliárd forintos terhet jelentő kínai hitelből, és a Fudan Egyetem mellett a Budapest–Belgrád vasútvonal beruházását is leállítják, tájékoztatták közös levélben az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét.
2021.június 23.