Elvesztette Magyarország a bércsatát? Elvesztette Magyarország a bércsatát?

Már az is kevés lenne, ha a minimálbért 200 ezer forintra emelnék, mert az EU várhatóan ennél nagyobb összegre tesz ajánlást. A kormány a nemzeti konzultációban csak a jelenlegi cseh miniműlbérnek megfelelő összeget ajánl a magyaroknak.

https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/fizetes-magyarorszag-minimalber....

Egy lépésben kellene jövő januártól 200 ezer forintra emelni a magyar minimálbért, majd utána hasonló ütemben folytatni a legkisebb bérek felzárkóztatását - írja a Népszava. Legalábbis a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) ilyen tartalmú többéves bérmegállapodást tudna támogatni – mondta Kordás László, a MASZSZ elnöke. Ha csak több lépcsőben emelnék a legkisebb béreket, akkor már eleve a 220-230 ezer forintot kellene megcélozni.

A hazai legkisebb fizetések ugyanis jelentős lemaradásban vannak még a szomszédos országokhoz képest is. Az európai minimálbér bevezetéséről szóló tervek szerint ráadásul az adott ország bruttó átlagbére felével megegyező összegről kellene indulnia a legkisebb fizetésnek. Az erről szóló uniós direktívát Kordás László szerint jövő év elején fogadhatják el. Legutóbb májusra vonatkozóan már 431 600 forintos átlagbérről közölt adatot a KSH, ami az uniós elvek alapján legalább 215 ezer forintos minimálbért jelentene.

A magyar minimálbér a februári négyszázalékos emelés után viszont jelenleg csak bruttó 167 400 forint, ami mostani árfolyamon számolva 473 eurót ér (a szakképzetteknek járó 219 ezer forintos garantált bérminimum pedig 618 eurót). Eközben a cseheknél 579, a lengyeleknél 614, a szlovákoknál 623 euró a legkisebb kötelező bér. A kormány által nemzeti konzultációra bocsátott 200 ezer forintos minimálbér mostani árfolyamon 564 eurót jelentene, vagyis még a cseh összeget sem érné el, pedig a jövőben minden bizonnyal azt is tovább emelik majd.

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.
Brüsszeli látogatása során, ígéretéhez híven a híres ereszcsatornát is útba ejtette Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.
2021.november 11.
Megnyílt az út az előtt, hogy a kormány úgynevezett "gyermekvédelmi" népszavazási kérdéseiről a jövő tavaszi országgyűlési választásokkal egy napon dönthessenek a választók.
2021.november 10.
Az előválasztás megítélésének döntő, történelmi szempontja az lesz, hogy végül sikerül-e a segítségével a Fidesz rendszerét lebontani. Ez még előttünk áll, vannak rá biztató jelek, de sokakban kétségek is.
2021.november 7.
Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.