Elmondta a politológus, Karácsony Gergely hogy verheti meg Dobrev Klárát az előválasztáson

Csizmadia Ervin, a Méltányosság Politikaelemző Központ vezetője szerint Karácsony Gergelynek azért van több esélye Dobrev Kláránál, mert a Demokratikus Koalíció jelöltjének táborát nagyon nehéz lesz bővíteni, előbbiét viszont több irányból is meg lehet támogatni.

https://index.hu/belfold/2021/10/02/karacsony-gergely-eddig-csak-tartale...

BP-7517

Az elemző a Népszavának azt mondta: a jelöltek között még nem lefutott a verseny, sőt most kezdődik igazán. A miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulója előtt több meglepetésre is számít.

Csizmadia Ervin szerint a három első helyezett még korántsem játszotta ki az összes kártyáját. Kifejtette: erre különösen Karácsony Gergelynek lenne szüksége, aki mérsékelt teljesítményt nyújtott az első forduló előtti kampányban és a tévévitákon is.

Az elemzőnek úgy tűnt, mintha a főpolgármester tudatosan tartalékolna a második körre. Az első nyilatkozatait azonban már érdekesnek tartja. Látszott, hogy koalícióépítésre törekszik, elsősorban nyilván Márki-Zay Péterrel, az első lépéseket pedig pénteken meg is tették – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ

Márki-Zay Péter összefog Karácsony Gergellyel, de egy fontos kérdést még nem tisztáztak

Márki-Zay Péter összefog Karácsony Gergellyel, de egy fontos kérdést még nem tisztáztak

Arról még nem egyeztek meg, ki lép vissza a másik javára.

A második fordulótól Csizmadia Ervin azt várja, hogy a jelöltek már abban fognak versenyezni egymással: ki tudná jobban vezetni az országot. Szerinte erről eddig keveset lehetett hallani a jelöltektől.

Nem csak arról kell beszélni, hogy alkotmányoznának-e feles többséggel, vagy sem. Ez előtt van még rengeteg fontos dolog. Például hogyan kezelnék a „két Magyarország-szindrómát”? Erről semmit nem mondott egyikük sem. Hogy lehet enyhíteni a kettéosztottságot úgy, hogy bevallottan az alkotmányosság határán kormányzok majd? Mit tesznek, ha az egyesítési kísérleteikre – amikről, még egyszer hangsúlyozom, még semmi konkrét tervet nem hallottunk senkitől – a másik oldal totális elutasítással válaszol? Attól félek, a főszereplők lebecsülik ezeket a kérdéseket, pedig ezek a legfontosabbak, nem az, hogy Polt Pétert hogyan akarják eltávolítani a hivatalából

– fejtette ki az elemző.

Csizmadia Ervin az előválasztással kapcsolatban nem lát változást a Fidesz stratégiájában: azt sulykolják, hogy az előválasztás egyrészt csak Gyurcsány Ferencről szól, másrészt az egész egy színjáték.

KAPCSOLÓDÓ

Forradalmi ötlettel állt elő egy fideszes politikus, összejöhet az első vita egy ellenzékivel

Forradalmi ötlettel állt elő egy fideszes politikus, összejöhet az első vita egy ellenzékivel

Egy budai választókerületben.

KAPCSOLÓDÓ

Kiugrott LMP-seké a voksrekord az előválasztáson

Kiugrott LMP-seké a voksrekord az előválasztáson

Összeszedtük a legnagyobb nyerőket a leadott voksok száma alapján.

Az elemző szerint azonban a kormányoldalon is nyilván tudják, nem erről van szó, és elmondható, hogy „az előválasztás egy nagyon érdekes reakció a magyar politikatörténet egyik fő tendenciájára”. Hogy az mi is lenne, arról Csizmadia Ervin elmondta: a modern magyar politikában mindig kialakul egy domináns párt, amelyik hosszan kormányoz, és az ellenzékének nincs nagyon eszköze vele szemben. Az előválasztás most viszont történelmi jelentőségű újítás abban a tekintetben, hogyan viselkedjen egy ellenzék egy tartósan domináns párttal szemben.

Ha az ellenzék behúzza 2022-t, a modern magyar politikatörténet első sikeres stratégiáját találta meg egy ilyen helyzetben

– jelentette ki a Méltányosság Politikaelemző Központ vezetője.

(Borítókép: Karácsony Gergely, Dobrev Klára és Márki-Zay Péter. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

A miniszterelnök-jelölt csütörtökön a Nyugati téren arról beszélt, mióta Hódmezővásárhelyen polgármester lett, azóta egyik csoda követi a másikat, most pedig arra is lehetőség nyílt, hogy vezetésével Magyarország maga mögött hagyhassa az elmúlt évek „átkát” és megosztottságát.
2021.október 15.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
Két eltérő stratégia feszül egymásnak az előválasztás második fordulójában. Dobrev Klára a Karácsony-árvákra tette a tétjeit, Márki-Zay Péter a szavazókat próbálja újraosztani.
2021.október 12.
A milliárdos vállalkozó, Bige László azt mondta a Klubrádiónak, nincs más választása. Kész bármilyen segítséget megadni az ellenzéknek, legyen akárki is majd a jelöltjük a jövő évi választáson. Ilyen szintű top milliárdos eddig nem állt ki ennyire nyíltan az ellenzék mellett.
2021.október 11.
Elérhetővé váltak a szavazópontok az előválasztás honlapján.
2021.október 10.
Több forrásból megerősített információnk szerint Karácsony Gergely azt tervezi, hogy egy esetleges előválasztási, majd választási győzelem esetén ciklust felezne Márki-Zay Péterrel – vagyis két évig Márki-Zay, két évig Karácsony irányítaná a kormányt. Ez lehet visszalépésének (egyik) feltétele, de arról nem tudunk, hogy Márki-Zay Péternek mi az álláspontja az ötletről.
2021.október 8.
A Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltjét megkérdezte az ATV Híradója az OEVB döntése kapcsán, miszerint nem szerepelhet a szavazólapon az ő és Karácsony Gergely neve egy sorban az előválasztás második fordulójában.
2021.október 6.
Ha nem is mindegyikük, a megkérdezett politikai elemzők jellemzően Karácsony Gergelyt tartják a legesélyesebb jelöltnek. Az előválasztási verseny azonban nincs előre lefutva.
2021.október 4.