Elfordulnak az okostelefonoktól a fiatalok

Egyre többen váltanak vissza a hagyományos készülékekre, búcsút intve a közösségi médiának.

https://sg.hu/cikkek/it-tech/145585/elfordulnak-az-okostelefonoktol-a-fi...

Az okostelefonok, valamint a különböző online közösségi platformok univerzálissá válásával a mentális egészségre gyakorolt negatív hatás is komoly hangsúllyal jelenik meg a sajtóban, amivel kapcsolatban mi is többször beszámoltunk a napvilágot látott tanulmányokról és szakértői véleményekről. A jelek szerint a fiatalok körében egy új trend van kibontakozóban, amely az okostelefonok tömeges lecserélését eredményezi.

Egy igencsak érdekes írásban olvashatunk több Z generációs fiatal példájáról, amely a trend kialakulását és erősödését jelzi számunkra. Ebben kiemelik, hogy őket is elsősorban a mentális egészség, pontosabban az ezzel kapcsolatos aggodalmak (és felismerések) vezérelték a váltás végrehajtásában, viszonylag gyorsan rájöttek ugyanis, hogy a tönkrement, javításra váró, vagy éppen ideiglenesen lecserélt okostelefonok nélkül sokkal jobban telnek napjaik. A hagyományos mobilok alkalmazásával természetesen a közösségi platformok használata is visszaszorul, maguk a készülékek is jóval olcsóbbak, így a jobb közérzethez jelentős megtakarítás, a költségek csökkentése társul, ami dupla előnyt jelent a felhasználóknak.

A Z generáció tagjai hetente átlagosan csaknem 30 órát töltenek a kijelző bámulásával, ez komoly szerepet játszik abban, hogy 48 százalékuk számol be rossz közérzetről, állandó szorongásról és szomorúságról. Sokuk számára válik megszokott gyakorlattá a negatív hírek folyamatos böngészése, amelyet az angol nyelvben a „doomscrolling” kifejezéssel illetnek, az elmúlt hónapokban azonban egyre többen ismerték fel, hogy a hagyományos mobilok használatával gyorsan javul a közérzet, ezzel egy időben pedig több időt töltenek családtagokkal, illetve a közvetlen barátokkal. A korlátozások fokozatos feloldása is segít ebben, a személyes kontaktushoz való visszatérés is hasonló felismerésekhez vezet.

Többen rámutatnak arra, hogy pusztán az egyes alkalmazásokat kellene mellőzni, nem magát az okostelefont, annak megtartása azonban kétségkívül továbbra is komoly vonzerőt jelentene. A lecserélés mellett a párhuzamos használat is egyre jellemző, ennek keretében szükség esetén veszik csak elő az „okos” készülékeket, a hagyományos példányokat részesítve előnyben.

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Már az első nap többen letöltötték és beadták az ellenzéki előválasztáshoz szükséges regisztrációhoz kitöltendő nyilatkozatokat.
2021.július 27.
Július 26-ától lehet hivatalosan bejelentkezni jelöltnek az ellenzéki előválasztáson, Jakab Péter, a Jobbik elnöke ezt már meg is tette – írja a politikus Facebook-oldalán.
2021.július 26.
A DK miniszterelnök-jelöltje árnyékkormányt alakít, ha megnyeri az előválasztást.
2021.július 23.
Megküldjük az előválasztás forgatókönyvét és kérjük jelezzen vissza ha a forgatókönyv szerinti ajánló aláírásgyüjtésben segitségünkre tud lenni az alábbi e-mail (bp11@dkp.hu) szíveskedjen jelezni.
2021.július 14.
Mindenkit új feladatok elé állított a pandémia, és nem mindenki volt erre felkészülve – mondta az adatvédelmi problémákról Péterfalvi Attila az InfoRádió Aréna című műsorában. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke elmondta a véleményét a pedofilellenes törvényről, a civilszervezetek adományozásáról és arról is, miért nem vizsgálta még a hatóság az internetes sütiket.
2021.július 9.
Kovács Gergő szerint a jelenlegi színvonalat ők is tudnák hozni, ráadásul még viccesebbek is lennének.
2021.július 8.
Az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjei levélben fordultak az Európai Unió tagállamainak vezetőihez, hogy Magyarország az EU tagja maradjon 2022 után is. Az üzenet:
2021.július 2.
Karácsony Gergely interjút adott a német Bildnek, és azt mondta, „Orbán Magyarországa Kína és Oroszország kapuja az EU-ba”
2021.június 30.
Nem kérnek a magyar adófizetőknek több százmilliárd forintos terhet jelentő kínai hitelből, és a Fudan Egyetem mellett a Budapest–Belgrád vasútvonal beruházását is leállítják, tájékoztatták közös levélben az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét.
2021.június 23.