Egyszer csak megjelent a kamatemelések hatása

A jegybank három egymást követő hónapban végrehajtott kamatemelése végül augusztusban hajtotta fel az állampapírpiaci hozamokat. Ez nem kedvezett a kötvényalapoknak, de a kamatemelések leállítása után ismét vonzóvá válhatnak ezek a befektetések.

https://www.azenpenzem.hu/cikkek/egyszer-csak-megjelent-a-kamatemelesek-...

A Magyar Nemzeti Bank júniusi és júliusi kamatemelése kevésbé éreztette hatását az állampapírpiacon. Júniusban, az első 30 bázispontos kamatemelés után, a hozamgörbe hosszú végén 8-28 bázisponttal csökkentek a hozamok, ami a jegybanki állampapír-vásárlások melletti elköteleződéssel volt magyarázható. De a görbe közepén is csak néhány bázisponttal emelkedtek a hozamok. A görbe elején pedig a várt emelkedés helyett csökkenés következett, mert a hó végi óriási likviditásbőség lejjebb taszította a legrövidebb lejáratok hozamát.

Júliusban aztán a jegybank a várakozásoknak megfelelően újabb 30 bázisponttal emelte a kamatokat a hóvégi kamatdöntő ülésén. Az állampapírpiaci hozamgörbe rövid végén, a 0–3 év közötti lejáratoknál emelkedtek a hozamok, ennek 5–20 bázispontos értéke azonban messze elmaradt a kamatemelés mértékétől. Ez is jelzi, hogy más részpiacokon csak részben érvényesül a jegybanki kamatemelés, rontva a transzmisszió hatását, gyengítve az infláció fékezését – írtuk meg korábban.  (A cikk a Befektetési alapok rovat része, a hozamokat ott megtalálja.)

A harmadik kamatemelés már ütött

Úgy tűnik, az augusztusi, harmadik kamatemelés hozott érdemi változást az állampapír-piaci hozamokban. A kamatemelés mellett további szigorítást jelent, hogy az MNB az NHP Hajrá és a hosszú lejáratú fedezett hiteleszköz kivezetése után felülvizsgálta állampapír-vásárlási programját, és amellett döntött, hogy megkezdi a kivezetését. Első lépésben 50 milliárd forintra csökkenti a heti vásárlások mennyiségét, amit negyedévente fog felülvizsgálni. Az 50 milliárdon belül is elsősorban a tíz éven túli lejáratok vételére fog koncentrálni, csökkentve az 5-10 év közöttiek mennyiségét.

Mindezek eredményeként a hozamgörbe elején és közepén 20-35 bázisponttal emelkedtek a hozamok, míg a tíz éven túli lejáratoké 10-20 bázisponttal – áll az OTP Alapkezelő augusztusi portfoliójelentésében.
 

Jön még jó idő a kötvényalapokra?

A kötvényalapok augusztusban megszenvedték az állampapír-piaci hozamemelkedést, ami szeptember elején jól láthatóan folytatódik. Noha egyelőre ez növeli a hosszú kötvényekbe fektető alapok veszteségét, és csökkenti a rövidkötvény-alapok amúgy is alacsony hozamát, a kamatemelések befejezése és az MNB állampapír-vásárlási programjának kivezetése után javulhat a teljesítményük.

A kötvényalapok 2021. augusztus 31-i részletes hozamát itt találja.

A kötvényalapok és pénzpiaci alapok elmúlt években elért hozamait itt gyűjtöttük össze.

Ha ezt hasznosnak találta, lájkolja és kövesse az azénpénzem facebook oldalát, és látogassa meg máskor is közvetlenül honlapunkat!

Szerző: L.J.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Egymondatos közleményt adott ki a Fidesz az ellenzéki előválasztás leállásval kapcsolatban. Az MTI országos sajtószolgálatához eljutatott közlemény egészen pontosan így szól:
2021.szeptember 19.
A NER rendszerének lebontásában, a fideszesek felelősségre vonásában, és a korrupciós ügyeken meggazdagodottak elszámoltatásában mind egyetértettek az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek első tévévitájukon, még ha máshogy is közelítenék meg mondjuk az adórendszer vagy a jogállam reformját. Igazi vita csak Hadházy Ákos és Tóth Csaba zuglói képviselőjelöltek támogatása körül alakult ki.
2021.szeptember 13.
Nagyon fontosak a jelöltek, nagyon fontosak a jelölőszervezetek, de sokkal fontosabb az előválasztás demokratikus tisztessége – mondta Magyar György. Az ellenzéki előválasztásban közreműködő Civil Választási Bizottság elnöke beszélt a kampány menetrendjéről, az egyjelöltes választásról, és arról is, van-e jogi alapja az előválasztásnak.
2021.szeptember 11.
Az előválasztás első fordulóját szeptember 18. és 26. között tartják.
2021.szeptember 10.
Hétfőn délelőtt 10 óráig adhatták le az induláshoz szükséges aláírásokat az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelöltjei. Legalább húszezerre volt szükség, Pálinkás Józsefen kívül mindenkinek sikerült összegyűjtenie.
2021.szeptember 7.
Az MSZP szerint „jobbikos agyszülemény” a kooperáció.
2021.szeptember 3.
Nem mindegy, melyik médium közvetíti a kormányfőjelöltek disputáját, mert annak is tétje van, ki hol tudja elérni és mozgósítani híveit.
2021.szeptember 1.