Egységes töltők - új európai törvény jöhet

Lassan pont kerülhet a közel 15 éve húzódó ügy végére.

https://sg.hu/cikkek/it-tech/146243/egyseges-toltok-uj-europai-torveny-j...

Még 2008 elején Hegyi Gyula európai parlamenti képviselő kezdeményezte, hogy az Európában forgalmazott mobiltelefonokhoz egységes töltőt és csatlakozót lehessen használni. 2009-ben 14 gyártó, köztük az Apple, a Huawei, a Nokia és a Samsung, írt alá egy önkéntes megállapodást arról, hogy 2011-ig egységesítik a töltőket. Ennek ellenére mostanáig maradtak a Micro-USB- és az USB-C-portok, valamint az Apple saját szabványa az iPhone, az iPad és az iPod készülékekhez. Januárban kiderült, hogy Brüsszelben már zajlik egy új törvény előkészítése, amelynek köszönhetően lehetővé válhatnak a minden okostelefonnal, táblagéppel, laptoppal és más elektronikus eszközzel (fejhallgatókkal, kamerákkal, elektronikus kártyaolvasókkal, hordozható hangszórókkal és fitneszkarkötőkkel) használható egységes töltők. Az utóbbiak válthatnák ki a Micro-USB, az USB Type-C és az Apple Lightning típusú csatlakozókat.

Miután a piac szereplőinek a mai napig nem sikerült megállapodniuk a kérdésben, ezért az Európai Bizottság úgy döntött, hogy nem vár tovább és egy kora ősszel megjelenő törvénytervezet formájában rendezi a dolgot.

A jogszabályt eredetileg már 2020 harmadik negyedévében be akarták terjeszteni és elfogadni. A legnagyobb ellenző az Apple, amely azzal érvel, hogy az elképzelés veszélyezteti az innovációt. Az ellenérv ugyanakkor az, hogy a szabályozás segítene több 10 000 tonnával csökkenteni az elektromos hulladék mennyiségét és a fogyasztók helyzetét is jelentős mértékben megkönnyítené. Becslések szerint évente 500 millió töltőt importálnak az Európai Unióba.

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Már az első nap többen letöltötték és beadták az ellenzéki előválasztáshoz szükséges regisztrációhoz kitöltendő nyilatkozatokat.
2021.július 27.
Július 26-ától lehet hivatalosan bejelentkezni jelöltnek az ellenzéki előválasztáson, Jakab Péter, a Jobbik elnöke ezt már meg is tette – írja a politikus Facebook-oldalán.
2021.július 26.
A DK miniszterelnök-jelöltje árnyékkormányt alakít, ha megnyeri az előválasztást.
2021.július 23.
Megküldjük az előválasztás forgatókönyvét és kérjük jelezzen vissza ha a forgatókönyv szerinti ajánló aláírásgyüjtésben segitségünkre tud lenni az alábbi e-mail (bp11@dkp.hu) szíveskedjen jelezni.
2021.július 14.
Mindenkit új feladatok elé állított a pandémia, és nem mindenki volt erre felkészülve – mondta az adatvédelmi problémákról Péterfalvi Attila az InfoRádió Aréna című műsorában. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke elmondta a véleményét a pedofilellenes törvényről, a civilszervezetek adományozásáról és arról is, miért nem vizsgálta még a hatóság az internetes sütiket.
2021.július 9.
Kovács Gergő szerint a jelenlegi színvonalat ők is tudnák hozni, ráadásul még viccesebbek is lennének.
2021.július 8.
Az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjei levélben fordultak az Európai Unió tagállamainak vezetőihez, hogy Magyarország az EU tagja maradjon 2022 után is. Az üzenet:
2021.július 2.
Karácsony Gergely interjút adott a német Bildnek, és azt mondta, „Orbán Magyarországa Kína és Oroszország kapuja az EU-ba”
2021.június 30.
Nem kérnek a magyar adófizetőknek több százmilliárd forintos terhet jelentő kínai hitelből, és a Fudan Egyetem mellett a Budapest–Belgrád vasútvonal beruházását is leállítják, tájékoztatták közös levélben az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét.
2021.június 23.